Book Tuesday: ‘It Only Happens in the Movies’, Holly Bourne

Iedere eerste dinsdag van de maand bespreek ik een Engelstalig boek. De boekenwereld bezit namelijk veel meer pareltjes dan alleen de boeken uit ons kikkerlandje. Deze maand: It Only Happens in the Movies, van Holly Bourne!

Het is als het begin van een romantische film, het moment dat Audrey Harry ontmoet. Ze realiseert zich maar al te goed dat Harry gebruik maakt van alle filmclichés die er bestaan. Toch kiest ze ervoor om haar hart voor hem open te stellen. 

Bad boys die hun kwetsbare kant laten zien, de perfecte kus in de regen, klimmen door slaapkamerramen…. het gebeurt alleen in films.

Oké, maak je klaar voor laughing out loud momenten, tissues zoeken van het huilen en zwijmelen van de liefde. ‘It Only Happens in the Movies’ is echt in één woord fantastisch! Te beginnen bij Bourne’s schrijfstijl, die zich het best laat omschrijven als: vlot, precies juist in iedere hoofdstuk en zo verslavend dat ‘ik lees nog één hoofdstuk’ een understatement is geworden. En dan heb ik het nog niets eens over het verhaal. ‘It Only Happens in the Movies’ vertelt het verhaal van Audrey en Harry. Door de titel zou je verwachten dat het een suger coated verhaal is waarbij het glazuur je van de tanden springt, maar niets is minder waar.

 ‘It Only Happens in the Movies’ is rauw, speelt in op taboe onderwerpen en laat een meer realistische kant van de liefde zien

‘It Only Happens in the Movies’ is rauw, speelt in op taboe onderwerpen en laat een meer realistische kant van de liefde zien. Daarnaast blijkt hoofdpersoon Audrey ook een unieke kijk te hebben op de liefde zoals deze wordt afgebeeld in films. Vooraf aan ieder hoofdstuk lees je een stukje tekst waarin Audrey uitlegt wat voor clichés er in iedere film terugkomen, denk hierbij aan: de ontmoeting, de kus en het grote gebaar op het einde. Audrey geeft haar ongezouten mening en weet de lezer op een nieuwe manier naar films te laten kijken.

Bourne behandelt tevens een aantal taboes in het boek. Zo heeft Audrey een alcoholistische moeder waar ze zorg voor draagt en een vader die haar sinds zijn scheiding eigenlijk niet meer ziet staan. Het zijn dit soort onderwerpen die dit verhaal naar een hoger level tillen. Ik kon na het lezen van dit boek alleen maar denken: ‘Waarom is dit nog niet vertaald naar het Nederlands?’. Dus hierbij mijn oproep aan de Nederlandse uitgevers, laat Nederland kennis maken met dit geweldige schrijftalent uit Engeland!

Heb jij ‘It Only Happens in the Movies’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit boek vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.