Recensie: De stilte van Thé, Marie de Meister

Haar boeken worden vrijwel altijd met gejuich ontvangen. Marie de Meister heeft inmiddels vier boeken op haar naam staan. Haar laatst verschenen boek ‘De stilte van Thé‘ is een boek waarmee je wordt getrakteerd op een sterk staaltje schrijfkunst om nog niet eens te spreken over het geweldig mooi beschreven verhaal!

Basis CMYKDe stilte van Thé van Marie de Meister is een prachtig gedocumenteerde roman over een afstandskind uit de jaren vijftig, voor de lezers van A.M. Homes, Alice Munro en Gerbrand Bakker. Wat als de liefde voor God groter is dan de liefde voor je kind? In het grote katholieke plattelandsgezin waar Sophie Keller opgroeide mocht niet gepraat worden over tante Thé, de zwijgende non. Dat Sophie soms werd uitgescholden voor koekoeksjong, kreeg pas betekenis toen ze op achttienjarige leeftijd de waarheid over haar afkomst hoorde. Zal ze de stilte van Thé kunnen doorbreken en antwoorden vinden?

Zelf had ik nog nooit een boek van De Meister gelezen en was dan ook aangenaam verrast door ‘De stilte van Thé’. Het boek is een ware puzzel die je als lezer lang geboeid houdt. Het boek bevat spanning, liefde maar ook veel onverwerkte momenten voor hoofdpersoon Sophie. Hoe verder het verhaal zich ontwikkeld hoe meer je leest over hoe moeilijk Sophie het heeft met haar afkomst. Heeft haar moeder haar express afgestaan? Wilde ze niets met haar kind te maken hebben? Het zijn allemaal vragen waar Sophie mee worstelt. De Meister zorgt ervoor dat het geen treurig boek wordt doordat ze Sophie als een krachtige vrouw neerzet die opzoek gaat naar haar eigen achtergrond en de beweegredenen van haar moeder.

Het boek is een ware puzzel die je als lezer lang geboeid houdt

Wat mij vooral intrigeerde aan het verhaal is het feit dat Thé niets zegt. Hierdoor laat De Meister ook goed zien hoe ver haar schrijftalent zich heeft ontwikkeld. Thé zegt niets, wat in het begin een beetje irritant is ,omdat je wilt weten waarom ze heeft gedaan wat ze heeft gedaan, maar wat op het einde een geniale keuze blijkt. Doordat Thé zo ondoorgrondelijk is kun je je echt in Sophie verdiepen en mee gaan met haar gedachtengangen. Dit maakt dat het verhaal levendig wordt en dat je er deel van wordt.

‘De stilte van Thé’ is een boek met een lach en een traan maar al met al een ontzettend goed geschreven verhaal dat je nog lang bij zal blijven.

Heb jij ‘De stilte van Thé‘ of een ander boek van Marie de Meister ook gelezen? Laat weten bij het commentaar wat jij ervan vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.