Lezen over het leven van iemand anders

Nelson Mandela heeft er meerdere, Mick Jagger heeft er één, Queen ontwikkelt de laatste tijd een imperium aan ze. Het gaat natuurlijk om biografieën. Ze nemen steeds meer plek in op de boekenplanken van de Nederlandse lezers. Lezen we over onze favoriete artiest of trekken we ons terug in de wereld van Nelson Mandela. “De laatste tijd zien we dat politiek biografieën het beter doen, die tegelijk een mooie inkijk geeft in de Nederlandse politiek in een bepaald tijdsvak,” aldus Anne Meijer marketeer bij Boom uitgeverij.

Boom uitgeverij geeft uitsluitend Nederlandse biografieën uit, dit jaar waren dat er negen. “Het is erg leuk dat er zoveel interesse is voor goed geschreven biografieën, gebaseerd op gedegen historisch onderzoek. Ik denk dat het een belangrijk genre is, omdat het niet alleen interessant is te lezen over het leven van een persoon, maar ook vaak een historisch document is en prachtig perspectief biedt op de samenleving in een bepaalde periode.”

Biografieën hebben een groot lezerspubliek. “Het lezerspubliek van onze biografieën, die met name geschiedkundig, politiek of maatschappelijk belangrijke figuren behandelen, zijn divers en afhankelijk van de titel. Omdat wij wetenschappelijke biografieën uitgeven is ons lezerspubliek veelal redelijk hoog geschoold en maatschappelijk geïnteresseerd. Ook bevindt de grootste groep lezers zich in de hogere leeftijdssegmenten, ongeveer tussen de veertig en zeventig jaar oud.” Toch is er voor jongeren ook genoeg te lezen, denk maar aan de biografieën van onder andere zangeres Miley Cyrus, balletdanseres Micheala De Prince en Het Dagboek van Anne Frank.

“Het is erg leuk dat er zoveel interesse is voor goed geschreven biografieën, gebaseerd op gedegen historisch onderzoek.”

Elk jaar komen er wel weer nieuwe biografieën bij, maar van een echte stijgende lijn in het uitgeven van biografieën kan Meijer niet spreken. “Een stijgende lijn verschilt enorm per biografie. Sommige biografieën verkopen heel erg goed en andere minder en dat hangt niet altijd samen met kwaliteit of gebiografeerd persoon. Dit jaar waren onder andere de meest succesvolle titels de Libris Geschiedenisprijs-winnaar Willem III, van Dik van der Meulen, de biografie van prins Bernhard, Niets was wat het leek, van Gerard AaldersNeelievan Alies Pegtel, Vrouw achter de troonvan Wim Weenink en Anthony Fokker van Marc Dierikx,” aldus Meijer.

Een goede biografie moet een aantal ingrediënten bevatten. “Als uitgeverij letten we op zaken als de kwaliteit van het onderzoek van de auteur, zijn schrijfvaardigheid en professionele achtergrond, of het boek past bij het profiel van onze uitgeverij en niet al te kort geleden door een ander gemaakt is, de aantrekkelijkheid van het verhaal voor onze lezers, of we de begroting van het boek sluitend kunnen maken,” aldus Meijer. Het genre biografie is dan ook een genre apart. De schrijver treedt hier zowel schrijvend als onderzoekend op.

Welke biografieën pronken er in jou boekenkast? Laat het weten bij het commentaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.