Recensie: ‘Christian Dior’, Megan Hess

Christian Dior, de man die eind jaren veertig de wereld van de mode op zijn kop zette met zijn ‘New Look’. Menig modeliefhebber viel in katzwijm met de prachtige look die Dior creëerde. Decennia later is hij nu nog steeds een grote invloed op de modewereld. Tijd voor schrijver en illustrator Megan Hess om een boek aan hem te wijden, en wat voor een boek is dat geworden!

Christian Dior wist met zijn iconische New Look de heersende mode te herdefiniëren. Maar zijn leven was net zo opmerkelijk als de kleding die hij creëren. Ontdek via de prachtige illustraties van Megan Hess het fascinerende verhaal van de man die door zijn grenzeloze creativiteit een wereldwijde nalatenschap van schitterende creaties vestigde.’ (Uitgegeven door Kosmos Uitgevers, vertaald door Marjan Doets)

Naast boeken heb ik één grote andere passie en dat is ‘mode’. Ik lees er graag over in biografieën en kijk graag naar verfilmingen van levens van grote mode-iconen. Een van mijn favoriete ontwerpers is al een lange tijd Christian Dior door zijn revolutionaire stijl, de manier waarop hij mode meer toegankelijk maakte om te dragen voor vrouwen en zijn prachtige creaties met bloemen. En ik ben niet de enige met een passie voor Dior, schrijfster en illustrator Megan Hess illustreerde een adembenemend mooi verhaal over het leven van het mode-icoon. Tijd om kennis te maken met Dior door de ogen van Hess. En ik kan je zeggen: het is een prachtige kennismaking!

Hess heeft het verhaal opgedeeld in drie verschillende delen: De man, Het merk en De legende. We beginnen het verhaal met de wieg van Dior, mooi geïllustreerd in de traditionele kleuren van het merk. We maken kennis met een jonge Christian, die destijds al bevangen was door de kunst, bloemen en mode. Zijn hart gaat harder kloppen van creaties, alleen vinden zijn vooraanstaande ouders dat hij beter een ‘degelijke’ baan kan gaan vinden. Dior probeert zijn ouders blij te maken, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als jong volwassene opent hij samen met een vriend zijn eigen atelier, waar ze kunst vertonen van kunstenaars van over de hele wereld. De familie is er niet blij mee, maar gedoogd het wel, zolang de familienaam Dior maar niet op de deur hangt. Een tijdje gaat het goed, totdat de eerste wereldoorlog uitbreekt en dat een einde maakt aan de fijne tijd die Christian heeft. Hij bezoekt een waarzegster die hem vertelt dat hij een tijdje in armoede zal leven, maar daarna vooral bij vrouwen immens geliefd zal zijn. Haar voorspelling komt uit. Niet veel later begint Christian zijn eerste boetiek met zijn eigen kleding. Een mode-icoon is geboren. Hess brengt ons dichtbij de wereld van Christian en geeft ons een mooi inkijkje in het wel en wee van zowel zijn familie als zijn eigen leven. Zo komen we erachter dat het mode-icoon een groot hart had. In de bedrijfskantine van Dior werd betaald op hoogte van salaris, waardoor iemand die meer verdiende ook meer moest betalen dan iemand die minder verdiende. Zo zorgde Christian ervoor dat iedereen mee kon doen in het bedrijf.

‘Een boek voor modeliefhebbers om te koesteren’

Hess schijnt een licht op het leven van de markante man die hij was, en licht daarbij de mooie band tussen hem en zijn zus uit. Zijn zus die zijn muze was, de inspiratie achter Miss Dior en nog lang zijn nalatenschap beheerde. De schrijfster zet de verhalen over Christian met veel emotie op papier in haar prachtige mode-illustraties. We krijgen een beeld bij de looks die Dior creëerde, de mensen die hij ontmoette en hoe hij ter werk ging door het verfijnde werk van Hess. Dit boek zal vooral voor modeliefhebbers een ware parel zijn door de ontwerp-achtige illustraties van de schrijfster die zo uit een atelier zouden kunnen komen. Dat de illustraties en het verhaal elkaar dan ook complimenteren mag een understatement zijn.

‘Christian Dior, de wereld van een Fashion Icon’ is een beeldend, pakkend en vlot geschreven naslagwerk voor iedereen die Dior een warm hart toedraagt en meer wil weten over de iconische man achter het merk. En niet alleen Christian leer je beter kennen, ook de mannen en vrouw die het werk van deze grootmeester tot op de dag van vandaag nog steeds voortzetten. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik fan ben van dit prachtige boek. Een boek om te koesteren en nog vaak te herlezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.