Recensie: ‘Hoor me’, Yolanda Hadid

Als topmodel vliegt ze de hele wereld over, ze ontmoet de grootste sterren en krijgt drie prachtige kinderen die in haar voetsporen treden. Maar ondertussen openbaren zich symptomen van een slopende ziekte, later gediagnosticeerd als Lyme. Yolanda Hadid pende haar verhaal neer in het ontroerende portret ‘Hoor me’.

‘Opgegroeid op een kleine boerderij in het Zuid-Hollandse Papendrecht, brengt Yolanda Hadid haar jeugd door met paardrijden, turnen en een bijbaantje bij de HEMA. Op haar zestiende wordt ze gescout door een modellenbureau. Voor ze het weet vliegt ze als model de hele wereld over.

Ondertussen gaat Yolanda’s gezondheid achteruit. Haar lange zoektocht naar de juiste diagnose begint. Pas vele jaren later wordt vastgesteld dat ze lijdt aan de chronische ziekte van Lyme. Medicijnen en behandelingen volgen, terwijl ze inmiddels ook een gezin heeft en onderdeel is van de realityserie The Real Housewives of Beverly Hills.’

‘Het enige wat ik wil is mensen steunen en hen informeren over het mysterie van een chronische ziekte. Ik zag hoe ze vocht voor haar leven, onvermoeibaar werkte en stapje voor stapje herstelde. Meer dan wat ook wilde mijn moeder mensen een routebeschrijving van haar reis geven’, het is het voorwoord van dochter Gigi Hadid dat de autobiografie doeltreffend weet samen te vatten.

‘Het mooie aan de autobiografie is dat Hadid zich geen een keer opstelt als slachtoffer’

‘Hoor me’ leest alsof Yolanda Hadid tegenover je aan tafel zit en als een goede vriendin haar verhaal met je deelt. Geen detail wordt gespaard, Hadid is open en laat haarzelf van haar meest kwetsbare kant zien. Ze vertelt over de evenementen die ze bijwoonde, maar waar ze niet veel van meekreeg omdat ze in elkaar zakte. Ze neemt je mee in haar ziekteproces en beschrijft de vele dokterstrajecten die ze heeft gevolgd, waarvan het merendeel zonder echt resultaat. Toch houdt ze hoop. Het mooie aan de autobiografie is dat Hadid zich geen een keer opstelt als slachtoffer, ze ziet haar ziekte als hoger doel in het leven om mensen te kunnen helpen. Met als hoofddoel om voor haar kinderen Bella en Anwar, die beide ook de ziekte hebben, een medicijn te vinden. Hadid praat met veel passie over haar kinderen, die ze beschrijft als de zonnestralen in haar leven, haar engelen. Deze passages beschrijven niet alleen de vrolijke momenten in haar leven, maar zorgen tevens voor de meest ontroerende momenten in het boek waarbij je de tissues maar beter bij de hand kunt houden.

Yolanda Hadid heeft met ‘Hoor me’ een intrigerend, prikkelend maar vooral leerzaam portret neergezet. Waarmee ze de deur opent voor de vele mensen in de wereld die te maken hebben met Lyme of een andere chronische ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.