Recensie: ‘Little Book of Chanel, by Lagerfeld’, Emma Baxter-Wright

Karl Lagerfeld, je mag hem met recht toch wel een van de grootste en bekendste namen uit de geschiedenis noemen. Iemand die jarenlang de modewereld domineerde met zijn prachtige designs, creativiteit en modegevoel. En postuum ook nog een grote invloed heeft op de mode van nu. Schrijfster Emma Baxter-Wright vangt het imposante levensverhaal van het modeicoon in ‘Little Book of Chanel, by Lagerfeld‘.

Little Book of Chanel – by Lagerfeld is een prachtig geïllustreerd en stijlvol boek over de spraakmakende modeontwerper Karl Lagerfeld. Na het overlijden van Coco Chanel moest Lagerfeld bij het modehuis Chanel ervoor zorgen dat het huis toonaangevend bleef. Maar hij deed meer, hij vond het modehuis Chanel opnieuw uit. Emma Baxter-Wright beschrijft de hele geschiedenis, van Lagerfelds eerste dagen bij Chanel in de jaren tachtig tot zijn creatieve toepassing van het Chanel-logo op motorlaarzen en een ruimteraket; het bewind van ‘Kaiser Karl’, meestal getooid met een grote zwarte zonnebril, is niets anders dan legendarisch. Little Book of Chanel – by Lagerfeld behandelt zijn meest exquise stukken, adembenemende catwalkshows en continue heruitvinding waardoor Chanel het meest toonaangevende couturehuis ter wereld is gebleven.’ (Uitgegeven door Kosmos Uitgevers, vertaald door Lilian Eefting).

Als er één boekenreeks is waar ik de boeken stuk voor stuk meermaals heb gelezen, door ben geïnspireerd en ze een speciale plek in mijn boekenkast heb gegeven, dan zijn het ‘The Little Books…’ wel. Na de pakkende verhalen over het wel en wee van Dior, Chanel en Prada is het deze keer tijd om het verhaal van een van s’werelds bekendste mode-iconen te vertalen naar een Little book. Maak kennis met het verhaal van modekeizer Karl Lagerfeld in ‘Little Book of Chanel, By Lagerfeld’.

Lagerfeld, als je ooit een modeshow, fotoshoot of interview van hem hebt gezien dan kun je hem waarschijnlijk in je gedachten uittekenen met zijn zwarte bril, wit/grijze haren naar achter gekampt in een staart en altijd in vingerloze handschoenen. De modeontwerper was een flamboyante verschijnen met veel gevoel voor mode, en dat zat er al van jongs af aan in. Al op jonge leeftijd was Lagerfeld er van overtuigd dat hij beroemd zou worden. Met kinderen speelde hij niet, hij trok liever op met zijn artistieke moeder, die hem in zijn tienerjaren meenam naar een modeshow. Vanaf dat moment begon het modehart van de jonge ontwerper te kloppen en overtuigde hij zijn ouders dat hij niet een bestaan wilde opbouwen in Duitsland, maar in Frankrijk en dan met name Parijs. Veel overtuigingskracht was er niet nodig, zijn moeder had de volste vertrouwen in hem. Zo begon het verhaal van de man die jaren later de geschiedenis van de mode voor eens en voor altijd zou veranderen. In 1982 starte Lagerfeld als ontwerper bij Chanel, waarvoor hij een levenslang contract afsloot. Het modehuis was al een tijdje de energie van Coco Chanel kwijt en stond op inzakken. Tijd voor Lagerfeld om daar verandering in te brengen, en dat deed hij met verve.

‘Little Book of Chanel, by Lagerfeld’ is een waar eerbetoon aan hem als mode-icoon, ontwerper en legende!

Baxter-Wright laat ons kennismaken met een man die één grote missie had, zijn leven wijden aan de kunst. Niet alleen wist hij de mode-industrie te veranderen en tot op de dag van vandaag te inspireren. Lagerfeld was ook veel bezig met fotografie, film en het maken van karikaturen voor kranten. Een creatieve duizendpoot die prachtig wordt geportretteerd door de mooie gedetailleerde schrijfstijl van Baxter-Wright. De schrijfster weet als geen ander hoe ze haar lezers dicht bij het hoofdpersonage moet plaatsen, ze deelgenoot kan maken van zijn levensverhaal, zonder hem daar zelf voor te hebben gesproken. Baxter-Wright brengt ons een mix van scherpe observaties en pakkende quotes uit interviews waarmee ze ons echt kennis laat maken met Lagerfeld. Na het lezen van dit boek begrijp je zijn manieren van denken, zijn drive om een van de grote namen te worden in de modewereld en de impact van zijn werk bij Chanel nog beter. Baxter-Wright slaat een brug van kennis en laat ieder modehart harder kloppen met dit prachtige boek van Lagerfeld.

Het mag duidelijk zijn, Baxter-Wright heeft wederom weer een prachtig werk neergezet met haar laatst verschenen editie in de ‘Little Books’ reeks. ‘Little Book of Chanel, by Lagerfeld’ is pakkend geschreven, laat het nalatenschap van Lagerfeld schitteren en is een waar eerbetoon aan hem als mode-icoon, ontwerper en legende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.