Recensie: ‘Will’, Will Smith & Mark Manson

We kennen hem door zijn iconische rollen in ‘The Fresh Prince of Bel-Air’, ‘Men in Black’ en onder andere recent nog als de geest in ‘Aladdin’. Will Smith is al jaren een geliefd acteur door zijn verfijnde gevoel voor humor, zijn typerende grote glimlach overal waar hij komt en uiteraard zijn talent voor acteren. Dat er veel in het leven van de acteur is gebeurd, wisten velen al, maar Will Smith brengt ons nu de biografie ‘Will‘ waarin hij het achterste van zijn tong laat zien.

Will Smiths transformatie van een angstig kind in een huis vol spanning in West Philadelphia tot een van de grootste rappers van zijn tijd én een van de grootste filmsterren in de geschiedenis van Hollywood – met een reeks kaskrakers op zijn naam die waarschijnlijk nooit zal worden overtroffen – is een episch succes waarover WILL op een ongelooflijk meeslepende manier vertelt. Maar dat is maar de helft van het verhaal.

Will Smith dacht dat hij het voor elkaar had, en met reden: niet alleen zijn eigen succes was ongeëvenaard, zijn hele gezin stond aan de top van de entertainmentwereld. Maar zijn vrouw en kinderen zagen dat anders. Zij moesten fulltime meedraaien in zijn show, zonder dat ze daar zelf voor hadden gekozen. Het bleek dat Will Smith nog veel meer moest leren dan hij had gedacht.’ (Uitgegeven door Nieuw Amsterdam, vertaald door Miebeth van Horn, Louise Koopman, Annoesjka Oostindiër en Annemie de Vries).

‘Will’ is een van de boeken waar ik al een tijdje naar uitkijk sinds de acteur bekendmaakte dat er een biografie over zijn leven zou verschijnen. Avonden lang zat ik aan de buis gekluisterd om ‘The Fresh Prince of Bel-Air’ te kijken, uren zat ik op het puntje van mijn stoel in de bioscoop tijdens de films waar Smith de hoofdrol in speelt. Toen Smith bekendmaakte een boek te hebben geschreven samen met Mark Manson werd ik benieuwd naar het verhaal achter de gevierd acteur en ik kan je zeggen dat verhaal wil je niet missen. Het geeft je niet alleen een mooi en emotioneel inkijkje in het leven van Will Smith, maar ook in dat van zijn familie en gezin.

We beginnen dit boek niet zoals je van Smith zou verwachten met zijn bekende rap uit ‘The Fresh Prince of Bel-Air’, maar met een verhaal uit zijn jeugd. Smith moet een muur bouwen van zijn vader. Dag in dag uit zwoegt hij om deze muur af te krijgen, maar met niet meer dan een beetje specie en een waterpas blijkt dat een lastige klus. Smith leert dat het niet altijd gaat om het einddoel, maar dat je het in stukje moet opdelen. Het is daar dat de acteur en nu ook schrijver zijn verhaal begint. We krijgen een inkijkje in de jeugd van de acteur die wordt gemarkeerd door het geweld dat plaats vond in zijn gezin, zien hoe hij zijn eerste stappen naar bekendheid zet en de weerslag van deze roem op het gezin dat hij zelf later sticht. Smith is openhartig en neemt geen blad voor de mond. Daarbij kijkt hij ook kritisch naar zijn eigen rol in de situatie en hoe hij verschillende momenten in zijn leven anders had willen aanpakken. Het is deze openheid waardoor je dichtbij de acteur wordt gebracht. Tijdens het lezen van dit boek had ik het idee dat ik met Smith aan tafel zat en dat hij beetje voor beetje zijn levensverhaal ontvouwt. Waarbij iedere pagina wordt gevuld met anekdotes, herinneringen en reflectie.

‘Openhartig, emotioneel en prachtig vertelt!’

Manson en Smith vullen elkaar in dit boek prachtig aan, waardoor op iedere pagina wel een inspirerende one-liner te vinden is. Zo schrijven de twee: ‘Humor is kleurenblind, een grap maakt alle negativiteit onschadelijk. Je kunt onmogelijk boos, hatelijk of gewelddadig zijn wanneer je dubbel ligt van het lachen.’ Deze mooie manier van het overbrengen van je mening loopt als een rode draad door het verhaal, want hoewel dit boek vuistdik is geworden, leest het heerlijk vlot. Dit komt vooral ook doordat het doorspekt is met de bekende humor van Smith waar we zo van zijn gaan houden. Al is het voor mij vooral de openheid van Smith die dit een biografie maakt om niet meer te vergeten. Smith geeft onder andere doeltreffend weer wat bekendheid met hem heeft gedaan, maar ook hoe zijn relatie meermaals onder druk heeft gestaan en onder andere hoe zijn kinderen te lijden hebben gehad onder zijn succes. Hierdoor voelt de biografie uiterst persoonlijk, intens, alsof je over de schouder van de acteur meekijkt.

‘Will’ is wat mij betreft een van de beste biografieën van dit jaar. Het is open, eerlijk, mooi reflecterend en bevat informatie die je nog niet over de acteur wist. (Ook een groot compliment aan de vier Nederlandse vertalers van het boek, de schrijfstijl loopt naadloos in elkaar over, ontzettend mooi gedaan!). De humor en de pakkende schrijfstijl maken het een feestje om te lezen. Ik kan iedereen die benieuwd is naar het leven van de bekende acteur dan is dit een must-read!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.