Een modern sprookje

Ga jij voor de Griek, de Italiaan of toch de sjeik? De bouquet-reeks is toch wel het ondergeschoven kindje van de boekenwereld, maar wel een ondergeschoven kindje met een heel groot publiek. Meer dan één miljoen vrouwen uit Nederland en Vlaanderen lezen de bouquet-reeks. Om nog niet te spreken over de miljoenen vrouwen wereldwijd die iedere week aan een nieuw verhaal beginnen. “Het gaat heel goed met bouquet. We merken dat we toch veel trouwe lezeressen hebben, want het zijn voornamelijk vrouwen die het genre lezen,” aldus Hans Jansen, redacteur Bouquet bij Harlequin Nederland, de grootste uitgeverij van bouquet-reeks boeken.

“Onze lezers zijn niet leeftijdsgebonden, we merken wel dat er tussen de dertig en de vijftig de meeste lezeressen zitten. Maar er zijn ook zeker jongere en oudere lezeressen. Met leesonderzoek hebben we gemerkt dat het door alle lagen van de bevolking loopt. Vaak wordt er gedacht dat bouquet alleen wordt gelezen door mensen aan de lopende band, maar dat is zeker niet zo. Het wordt ook gelezen door bijvoorbeeld academici. Ik denk dat die veelzijdigheid komt omdat het gewoon de ultieme manier van ontspanning is. Je kunt even wegdromen en de wereld om je heen vergeten, daar is een bouquet gewoon uitermate geschikt voor,” vervolgt Jansen.

Dat bouquet een zeer geliefd genre is merk je wel als je de uitgavecijfers van Harlequin ziet. “Wij geven meerdere series uit en geven elke vier weken ongeveer 32 titels uit. Elke vier weken zijn dat ongeveer acht tot negen bouquet-reeks boeken. Onze lezers vinden het prettig om keuze te hebben uit meerdere boeken. Binnen bouquet hebben we ook mini-series waar mensen uit kunnen kiezen. Ik denk dat juist dat gevarieerde aanbod een deel is van het succes,” zegt Jansen. Harlequin verkoopt ieder jaar zo’n 130 miljoen titels, dat zijn er vier per seconde. Hoewel bouquet een zeer geliefd genre is, is het ook een aan regels gebonden genre. “Een goede bouquet moet uiteraard over de liefde gaan. Daarnaast moet het goed aflopen, dat is misschien wel de enige keiharde regel die er is. De held moet een uiterst succesvolle, schatrijke en natuurlijk knappe man zijn, die eigenlijk iedere vrouw kan krijgen die hij maar wil. Het geheim van het bouquetverhaal is dat hij kiest voor de heldin. Een vrouw die haarzelf vaak minnetjes vind en in het begin ook niet kan geloven dat hij voor haar gaat kiezen. Door het verhaal heen zijn er dan allemaal obstakels die overwonnen moeten worden en uiteindelijk loopt het dan goed af. Je zou het een modern sprookje kunnen noemen omdat het veel facetten van een sprookje bevat.”

“Het is iets wat van moeders op dochters wordt doorgegeven.”

Een bouquet heeft volgens Jansen altijd een vast verhaallijn.“Het speelt zich vaak af in Griekenland of in Italië op een prachtig landgoed. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld een sjeik als held, dan kun je wegdromen bij de oosterse sferen. Omdat hij zo rijk en machtig is zegt hij op een regenachtige dag ,in Londen, dat hij de heldin mee neemt uit lunchen op zijn eiland in Griekenland. In 2014 verscheen van bouquet het 3500ste boek, toen hebben we gekeken wat de drie populairste helden zijn en dat bleken de sjeik, de Griek en de Italiaan te zijn. Dat zijn de verhalen die het best verkopen. Wat bijvoorbeeld helemaal niet goed verkoopt is een verhaal met een Fransman als held. Ik denk dat dat ermee te maken heeft dat wij in de zomervakantie massaal naar Frankrijk op vakantie gaan en het te gewoontjes is geworden. De Fransman is niet meer de meest exotische held voor de Nederlanders. Toen we begonnen met de verhalen zag je dat de vriendelijke buurman, die omaatjes helpt met oversteken, ook nog wel eens als held werd opgevoerd. Maar dat werkt tegenwoordig niet meer. De held van nu moet rijk zijn, een tikkeltje arrogant. Je moet aan het begin van het boek het idee hebben van ‘wat is dit voor een botterik’.”

Toch gaat bouquet ook zeker met haar tijd mee. “Het wordt natuurlijk geschreven door schrijvers die nu leven en aspecten uit het dagelijks leven meenemen in hun boeken. Wat we nu zien is dat sommige schrijfsters opeens verhalen schrijven met een Rus als de rijke held. We weten niet hoe het over een paar jaar zal zijn, maar dat is juist het leuke eraan. Er zijn wel eens mensen die schrijven dat het gewoon door een computerprogramma wordt geschreven en dat er wat kleine details worden aangepast maar dat is echt niet zo. De kunst is gewoon om elke keer hetzelfde verhaal toch weer op een manier kunnen vertellen waardoor het toch weer spannend wordt. Wat wel belangrijk is is dat je met de heldin mee kunt leven. De heldin moet wel iets dichterbij onze ‘gewone’ mensen staan. Je weet dat ze op het eind voor het altaar staan en gaan trouwen, maar de weg daar naar toe is elke keer weer anders.”

“Bouquet is niet bedoelt als hoogdravend wereldse literatuur, het is bedoelt als ontspanning.”

Harlequin bracht in 2014 , doormiddel van een schrijfwedstrijd, voor het eerst een geheel door Nederlandse auteurs geschreven bouquet uit. Normaal worden de boeken voornamelijk door Canadese, Britse of Amerikaanse schrijvers geschreven. Het Nederlandse boek bleek echt een succesverhaal en dat smaakt zeker naar meer. “We zijn nu zeker aan het kijken of we een Nederlandse afdeling kunnen opzetten. Want we merkten dat de schrijfwedstrijd veel goede Nederlandse verhalen opleverde. Er is heel veel schrijftalent in Nederland en Vlaanderen. Het kost gewoon heel veel tijd om nieuwe talenten te zoeken en deze goed te begeleiden. De winnaars van de schrijfwedstrijd houden we zeker in de gaten. Maar we hebben nog niet echt iemand onder contract staan.”

Hoewel bouquet door meer dan één miljoen Nederlanders en Vlamingen wordt gelezen, komen daar niet veel lezeressen voor uit. Er heerst een taboe onder de lezers. “Dat is erg jammer natuurlijk en het is ook al een aantal jaar zo. In de pers wordt er voornamelijk neerbuigend over bouquet geschreven. Wat we wel merken is dat ‘vijftig tinten grijs‘ toch wel een beetje dat taboe heeft doorbroken. Met vijftig tinten mocht je opeens wel in de trein worden gezien en je ziet dat mensen daardoor ook echt anders zijn gaan denken. Toen ik zes jaar geleden begon bij de uitgeverij kon je niet op een feestje zeggen dat je werkte bij een uitgeverij met bouquet boeken, maar dat is in de laatste jaren toch wel weer veranderd. Je merkt dat het meer wordt geaccepteerd. En het wordt ook steeds bekender dat deze boekjes al veertig jaar bestaan en dat het al veertig jaar goed loopt. We hebben verkoopcijfers waar menig auteur van droomt. Waardoor mensen het ook beter accepteren. Je zag dat we bij de uitgave van het 3500ste boek toch ook overal werden uitgenodigd, wat ook aangeeft dat het taboe steeds minder wordt,” aldus Jansen.

Een boek voor een kleine vier euro waar een hele wereld achter schuil gaat. Bouquet-reeks blijkt een blijvertje.

Lees jij wel eens bouquet-reeks boeken? Laat weten bij het commentaar wat je ervan vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.