Michelle Conder: “Passie, angst, conflict, conflict, conflict!”

Michelle Conder heeft al meer dan negen boeken op haar naam staan en heeft haarzelf daarmee voorgoed gevestigd in het genre bouquet. Met Boekhopper praat ze over haar werk, het taboe op bouquet en het genre bouquet.

Waarom schrijf je bouquet-reeks boeken?

Ik schrijf bouquet-reeks boeken omdat ik hou van het dynamische tussen een koppel. Daarnaast ben ik ook een liefhebber van happy endings. Ik hou ook van de kronkelingen die de liefde maakt en hoe belangrijk onvoorwaardelijke liefde is.

Wat betekend schrijven voor jou?

Schrijven is mijn leven, ik heb eigenlijk altijd geschreven. Wanneer ik blij of verdrietig was ging ik altijd schrijven, het maakt e mij gelukkig om mijzelf op die manier te uiten. O, en ik ben een hopeloze schilder.

“Ik heb bouquet een lange tijd alleen maar in huis gelezen, totdat ik besloot dat mijn mening over mijzelf veel belangrijk is dan wat andere denken”

Je boeken worden in vele talen vertaald, wat betekend dit voor jou?

Het is grappig om te weten dat mensen over de hele wereld mijn boeken kunnen lezen. Ik vind het trouwens ook super leuk om mijn werk in een andere taal voor te lezen, gewoon om het ritme van de taal te horen.

Op het lezen van bouquet-reeks boeken zit nogal een taboe, hoe kijk jij hier tegenaan?

Bouquet is heel erg voor vrouwen, wat natuurlijk helemaal goed is. Maar ik denk dat vrouwen geleerd worden om zich schuldig te voelen over bepaalde dingen en te worden bekritiseerd om wat ze doen. Dit leren we al heel vroeg als we onszelf bijvoorbeeld vergelijken met andere meisjes op school. Als we ouder worden worden we een object voor mannelijke aandacht. We vragen ons continu af of we wel goed zijn, of we de juiste dingen doen. Ik heb bouquet een lange tijd alleen maar in huis gelezen, totdat ik besloot dat mijn mening over mijzelf veel belangrijk is dan wat andere denken. En welke man voelt zich bijvoorbeeld schuldig omdat hij Tom Clancy boeken leest? Ik zou tegen de lezers willen zeggen dat ze het gewoon moeten doen en daar trots op moeten zijn. Aan het eind van de dag is het niet eens belangrijk meer.

Wat moet een goede bouquet bevatten?

Passie, angst, conflict, conflict, conflict! Ik ben niet zozeer voor een ‘mooi’ verhaal. Het is voor mijn gevoel beter als de held en de heldin tegen elkaar in gaan.

“Als een bouquet een vrouw kan leren dat ze meer mag verwachten, ook van haarzelf, dan vind ik dat gewoon heel goed”

Hoelang doe je erover om een bouquet te schrijven?

Normaal gesproken doe ik er ongeveer vijf maanden over, maar eerlijk gezegd ben ik van plan om dat te veranderen en er langer over te doen. Ik heb teveel boeken gelezen die haastig zijn geschreven, hieronder ook een paar van mijzelf, en ze verliezen dan gewoon diepte. Mijn plan voor dit jaar is dan ook om meer tijd te nemen om een boek af te maken zodat ik alle elementen in mijn hoofd rustig kan doornemen.

Wat is je favoriete bouquet-reeks?

Zo even uit mijn hoofd zou ik zeggen Natural Born Charmer van Susan Elizabeth Philips. Maar ik hou ook van Defiant van Kris Kennedy en nog een hele hoop andere boeken.

Als jouw leven centraal zou staan voor een verhaal wat zou de titel zijn en waar zou het over gaan? 

Moeilijke vraag, misschien zou het ’take a chance of love’ heten. Dit klinkt misschien een beetje zielig maar ik heb er altijd een punt van gemaakt om nooit afgewezen te worden, totdat ik mijn huidige man ontmoette.

Wat vind je van het feit dat mensen zeggen dat bouquet vrouwen een onrealistische versie geven van de waarheid?

Ik denk eigenlijk dat het best waar kan zijn als iemand jong is, maar ik denk niet dat het langdurig is. Als ik bijvoorbeeld een actiefilm zie dan rij ik altijd iets sneller naar huis en scheur ik door de bochten, maar in een kort tijdsbestek word ik dan ook weer rustiger. Ik denk dat het geweldige aspect aan bouquet is dat je de lat hoger kunt leggen en dat je vrouwen kunt laten zien wat voor gedrag ze van een man mogen verwachten. Daarmee zeg ik niet dat ze een perfecte relatie moeten verwachten, alle relaties vergen inspanning om te overleven, maar je moet ook zeker niet over je heen laten lopen door een man. Als een bouquet een vrouw kan leren dat ze meer mag verwachten, ook van haarzelf, dan vind ik dat gewoon heel goed.

Wat is je favoriete genre?

Bouquet natuurlijk!

Ben je benieuwd naar het werk van Michelle Conder. Lees hier een preview van haar recent verschenen boek Russian’s Ruthless Demand. Heb jij boeken gelezen van Michelle Conder? Laat mij weten bij het commentaar wat je ervan vond.

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Suus

    Ik verslond die boekjes vroeger. Leuk om eens een interview met een schrijfster te lezen. Leuk om bijv te weten hoe lang zij doet over zo’n boekje schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.