Gillian King, een gevestigde naam in de Nederlandse boekenwereld, bracht op 13 oktober haar vijfde boek uit genaamd Alles of niets!. De feel-good schrijfster beantwoorden voor Boekhopper een paar vragen over haar nieuwe boek, waarbij de liefde hoogtij viert.
Hoe is het idee voor dit boek tot stand gekomen?
Het sprak me aan om over jeugdliefdes te schrijven omdat ik zelf op de middelbare school een relatie kreeg en we nog altijd bij elkaar zijn. Ik zag voor me hoe een stelletje vanaf de middelbare school samen is, maar vanwege relatieperikelen niet meer zo hecht is als vroeger en ik vroeg me af wat er dan gebeurt op het moment dat hij een aantrekkelijke vrouw in de trein ontmoet. Zou hij voor haar charmes vallen op het moment dat zij hem probeert te verleiden?
Geen prins op het witte paard, maar ik denk daardoor ook wel een stuk realistischer en meer herkenbaar voor de meeste lezers
Je schrijft vanuit twee perspectieven, hoe schakel je zo snel?
Ik vind het prettig om vanuit een ik-perspectief te schrijven, maar tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat beide hoofdpersonages tot leven komen. Vandaar dat de keuze op twee perspectieven is gevallen. Het schakelen gaat heel eenvoudig eigenlijk, want ze hebben beiden hun eigen verhaal te vertellen. Het scheelt misschien ook dat het om vrouwelijke personages gaat, ik vind het lastiger om vanuit een mannelijk ik-perspectief te schrijven.
Je opent het verhaal met een mail van Nikki naar Roos, waarom heb je ervoor gekozen om hiermee het verhaal te beginnen?
Ik wilde de lezer een beetje prikkelen door de e-mail, waarin eigenlijk heel weinig wordt weggegeven, maar toch genoeg om te weten dat er iets staat te gebeuren tussen de twee vrouwen.
In het boek is hoofdpersonage Nikki erg bezig met het checken van social media, iets wat je in de huidige tijd steeds meer ziet terugkomen. Is dit iets wat je bewust in je boek hebt verwerkt?
Ja, ik denk dat het checken van social media iets is wat veel vrouwen doen op het moment dat ze verliefd zijn én op het moment dat hun hart gebroken is. Het is maar al te verleidelijk om je (ex) geliefde in de gaten te houden op Facebook of Instagram, zeker wanneer je een wat onzeker of jaloers karakter hebt.
Ik hoop dat lezers op de eerste plaats genoten hebben van Alles of niets en dat het tot een paar uurtjes ontspanning heeft geleid
Welk karakter vind je het meest interessant voor je lezers?
Ik denk dat van Nikki, omdat zij tegenstrijdige karaktertrekken heeft. Enerzijds gun je haar alles en tegelijkertijd zie je hoe ze zichzelf steeds meer verliest in de liefde, dat is zielig en frustrerend tegelijk. Mijn proeflezers waren ook het meest verdeeld over Nikki, dat is denk ik ook wel een teken dat zij het meest losmaakt.
Wat hoop je dat de lezers met zich meenemen als ze Alles of niets! uit hebben?
Ik hoop dat lezers op de eerste plaats genoten hebben van Alles of niets en dat het tot een paar uurtjes ontspanning heeft geleid. Ik heb er geen bewuste boodschap in verstopt, maar ik kan me zo voorstellen dat het sommige lezers aan het denken zet over hun eigen (jeugd)liefde. Over de verleidingen van buitenaf, het gras dat altijd zo groen lijkt bij de buren, over de keuzes die je maakt om te vechten voor wat je al hebt of om de stap te zetten het oude los te laten en je te richten op een nieuwe liefde.
Op de achterflap van het boek staat: “Waar twee vrouwen vechten om een man, is er één lucky bastard. Of valt het toch tegen?” Is er uiteindelijk een lucky bastard voor jou gevoel?
Alles of niets heeft geen perfecte vrouw of man, geen prins op het witte paard, geen vrouw die te mooi om waar te zijn is. Elk personage heeft zo zijn goede kwaliteiten, maar ook karaktertrekken die wat minder fraai zijn. Dit geldt dus ook voor het mannelijke personage. Toch denk ik dat het laatste hoofdstuk voor een ‘zo is het goed gevoel’ zorgt en dat er dus in zekere zin wel sprake is van een geluksgevoel ondanks de complexiteit. Geen prins op het witte paard dus, maar ik denk daardoor ook wel een stuk realistischer en meer herkenbaar voor de meeste lezers.
Zou hij voor haar charmes vallen op het moment dat zij hem probeert te verleiden?
Dit is je vijfde boek, is je schrijfproces veranderd sinds je eerste boek?
Hm, eigenlijk niet. Van tevoren bedenk ik me dat ik het bij mijn nieuwe roman super planmatig en gestructureerd aan ga pakken. Ik zie dan voor me hoe ik gebruik maak van schema’s en tijdvakken en zo, maar in de praktijk komt daar niets van terecht. Het past niet goed bij me om heel planmatig te werk te gaan en ik laat me ook graag leiden door het verhaal en de personages. Het is niet zo dat ik ‘maar wat doe’, ik heb wel degelijk een plan voor ogen, maar ik vind het heerlijk om daar dan toch weer van af te wijken. Wel zou ik het fijn vinden om niet steeds die tijdsdruk te voelen, waardoor ik meer rust zou kunnen ervaren tijdens het schrijven. Maar tegelijkertijd denk ik weleens: misschien hoort dat wel bij me? Dat ik op mijn best ben wanneer ik onder druk sta?
Wat kunnen we nog verwachten van je in de nabije toekomst? Ben je alweer bezig met een nieuw boek?
Ik vind het geweldig om te schrijven en ik weet zeker dat er een nieuw boek aan komt, alleen wanneer en wat voor boek precies, dat weet ik nog niet. Nu even een adempauze en genieten van de release van Alles of niets!
Alles of niets! ligt nu in de boekhandels en het eerste hoofdstuk is te lezen op de site van uitgeverij Zomer & Keuning! Ben je benieuwd naar wat ik ervan vond? Lees mijn recensie van Alles of niets!