Recensie: ‘De Italiaanse droom’, Jo Thomas

Wanneer haar bod op een Italiaanse olijfboomgaard opeens wordt geaccepteerd, mag Ruthie haarzelf de nieuwe eigenaar noemen. Geheel tegen haar verwachting in vertrekt ze naar het prachtige Italië, met alle uitdagingen die daarbij horen. We lezen erover in het nieuwe boek van Jo Thomas ‘De Italiaanse droom‘.

‘Als Ruthie wakker wordt na een wijnovergoten avond met vriendinnen, wacht haar naast een kater een verrassing: ze heeft in haar dronken bui een bod gedaan op een Italiaanse boerderij… en het bod wordt geaccepteerd! Ruthie heeft net een nare relatiebreuk achter de rug en slaapt tijdelijk bij haar moeder op de bank. Misschien is deze nieuwe uitdaging wel precies wat ze nodig heeft.

Vol goede moed arriveert ze in Zuid-Italië, maar een vervallen olijfboomgaard runnen blijkt nog niet zo eenvoudig en haar temperamentvolle buurman Marco Bellanouvo en zijn familie maken het er niet makkelijker op. Het leven kan veranderen met een enkele muisklik maar liefde, vriendschap en olijven hebben tijd nodig om te groeien. Kan Ruthie haar verleden achter zich laten en la dolce vita vinden?’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Charlotte Bakker).

Ruthie gaat door een moeilijke tijd. Haar relatie is geëindigd en ze slaapt daardoor noodgedwongen op de bank van haar moeder, niet het leven dat ze voor ogen had. Tijdens een gezellige avond met vriendinnen, met veel te veel alcohol, doet ze een bod op een Italiaanse olijfboomgaard. Ruthie verwacht niet dat zij degene zal zijn die het ook echt mag kopen, maar haar bod wordt geaccepteerd. Tijd voor verandering en dat in het zonovergoten Italië, is dit de plek waar ze haar nieuwe geluk gaat vinden? Of zal dat met de nodige uitdagingen gaan? Thomas brengt ons een heerlijk personage om te volgen, iemand die met beide voeten in een nieuwe uitdaging springt, maar daarbij niet precies weet waar ze inspringt. Iemand met het hart op de tong, die heerlijk recht voor zijn raap is en haar eigen plannen uitvoert. Een personage waar je vanaf de eerste pagina fan van bent en die je het liefst boeken lang wil volgen. Maar ook een personage dat niet bang is om haar emoties te tonen, wat haar mooi menselijk maakt. We worden dicht bij haar in de buurt gebracht doordat Thomas het verhaal vanuit de ik-vorm heeft opgetekend. Dit geeft het een mooie nabijheid mee die maakt dat je als lezer vanaf de eerste pagina meteen met haar meeleeft.

‘Italië, liefde en girlpower! Wat wil een lezer nog meer?”

Thomas brengt ons een heerlijk cosy verhaal, waar alle elementen van een goede feelgood inzitten. We worden meegenomen naar het zonnige Italië, waar we op een boomgaard worden geplaatst, met uiteraard de bijbehorende geit, kleurrijke personages en uitdagingen. Alle ingrediënten die je nodig hebt om een verhaal neer te zetten waar iedere feelgoodlezers hart harder van begint te kloppen. Thomas doet dit met verve en laat gelijktijdig een mooie vlotte schrijfstijl zien die je aan de pagina’s gekluisterd houdt. Is dan alles aan dit boek geweldig? ‘De Italiaanse droom’ is erg voorspelbaar. Hoewel we dat vaker terugzien komen in feelgoodverhalen, ligt het er in dit boek wel iets te dik bovenop voor mij. Maar dat is het enige wat een kleine afbreuk doet aan een verhaal dat verder heerlijk wegleest en perfect is voor een fijne leesmiddag!

‘De Italiaanse droom’ is wat mij betreft dan ook een fijn feelgoodboek waar veel lezers hun hart bij kunnen ophalen. De cosy verhaallijn, het pakkende personage en de mooie schrijfstijl van Thomas maken dit een boek waar je mee op de bank wilt kruipen en in een middag uit wilt lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.