Je moet je dromen achterna gaan, dat hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens gehoord. Een fijn advies als we op het moment staan om onze baan op te zeggen om zelf een eigen zaak te beginnen, wanneer we als tiener op het punt staan het podium te betreden om een lied te zingen of wanneer je voor het eerst op vakantie gaat met vrienden maar eigenlijk erg zenuwachtig bent. De 24-jarige Liv in ‘Recept voor geluk‘ van Saskia M.N. Oudshoorn besluit om haar droom, het runnen van een eigen gebakszaak, achterna te gaan. Het vormt de basis voor het catchy feelgood boek!
‘De 24-jarige Liv werkt onder toeziend oog van een opdringerige manager in de keuken van een grote hotelketen. De uren zijn lang en het werk eentonig; ze kan niets van haar creativiteit kwijt in het gebak dat ze dag in dag uit op basis van exact hetzelfde recept moet maken. Wanneer ze op een regenachtige middag samen met haar vriend Onno langs een verwaarloosd winkelpand in de binnenstad slentert, komt haar droom van een eigen patisserie opeens weer in alle hevigheid opzetten. Onno heeft zijn bedenkingen, maar Liv besluit de sprong te wagen en ondertekent impulsief het huurcontract. Al snel komt ze erachter dat het beginnen van een eigen zaak heel wat voeten in de aarde heeft. De hulp die ze krijgt van Matthew, de handige en vooral knappe zoon van de huurbaas, is daarom meer dan welkom. Maar zijn aanwezigheid zorgt er ook voor dat Livs relatie met Onno steeds meer onder druk komt te staan.’
Saskia M.N. Oudshoorn won met ‘Recept voor geluk’ de #KoboTalent schrijfwedstrijd 2019. En zodra je dit boek hebt gelezen begrijp je meteen waarom. De schrijfster beschikt over een meestelijke, vlotte pen en zet een feelgood verhaal neer met de hoofdletter F. Het is grappig, pakkend maar vooral mierzoet liefdevol. Een verhaal dat sprankelt in het licht van de vlotheid, maar vooral weet te raken in de emotionele momenten. Want moeilijke onderwerpen gaat deze schrijfster zeker niet uit de weg, zowel verlies als huiselijk geweld komen onder andere aan bod. Toch voelt het verhaal niet zwaar, Oudshoorn heeft een fijne balans gevonden tussen luchtige en zware momenten en zet daarmee een verhaal neer dat intrigeert.
‘Oudshoorn beschikt over een vlotte pen en zet daarmee een feelgood verhaal neer met de hoofdletter F’
De schrijfster steekt het verhaal op haar eigen vlotte manier in. We maken kennis met liv op een moeilijk moment in haar leven: ze is niet blij met haar baan en haar partner Onno. In een opwelling besluit ze een oud zaakje te huren, waar nog het nodige aan gedaan moet worden. Oudshoorn neemt je mee in de emotionele rollercoaster die Liv doormaakt, laat je haar beweegredenen zien door haar gedachtes weer te geven. Het zal dan ook niet verbazen dat Liv als snel een vriendin van de lezer wordt. Iemand waar je tegen wilt roepen dat ze toch echt de verkeerde kant op gaat, of juist wilt aanmoedigen om een nieuwe stap te zetten. Dit wordt deels in de hand gewerkt doordat het verhaal vanuit de ik-vorm is geschreven en je je zo makkelijk kunt spiegelen aan de hoofdpersoon. Maar ook doordat de personages van Oudshoorn zo heerlijk ‘menselijk’ zijn. Ze hebben zo hun gebreken, struikelen wel eens over hun woorden en ondernemen acties die goed werken op je lachspieren, waardoor ze bijna levensecht worden.
De verhaallijn an sich is pakkend en boeiend tot de laatste pagina, al is het wel een tikkeltje voorspelbaar. Feelgoods staan er nou eenmaal om bekend dat ze voorspelbaar zijn en je plottwisten daardoor ook van mijlenver aan ziet komen. Dit gaat ook op voor ‘Recept voor geluk’, al heeft Oudshoorn er toch nog een paar verrassingen in verwerkt die zorgen voor dat kleine beetje spanning in het verhaal.
‘Recept voor geluk’ is een fijne feelgood! Perfect voor een regenachtige dag, opgekruld op de bank met dit vlotte verhaal. Het staat bol van de liefdevolle, grappige momenten, maar staat vooral garant voor meerdere uren leesplezier.
Heb jij ‘Recept voor geluk’ ook gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van dit verhaal vindt!