5x boekenseries die iedere jaren ’90 kid zal herkennen!

Afgelopen maand was ik mijn boekenkast opnieuw aan het inrichten en kwam ik veel boeken tegen die ik vroeger heb stukgelezen. Hieronder een rijtje van de boeken die iedere jaren ’90 kid wel heeft gelezen. Lekker nostalgisch!

De Harry Potter serie van J.K. Rowling

‘Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap.
Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.’

Wie is er niet opgegroeid met de avonturen van deze jongen. Iets meer dan twintig jaar geleden spendeerde J.K. Rowling haar dagen in de locale koffiezaak, vastberaden om een boek te schrijven. En wat een boek schreef ze! In 1997 werd haar geesteskind Harry Potter geboren. Een jongen die ons jarenlang aan de pagina’s gekluisterd hield en ons massaal naar de film liet gaan. Iedere ’90 kid heeft wel één van Rowling’s boeken gelezen.

De MZZLMeiden serie van Marion van de Coolwijk

‘Tanja, Hanna en Joan kennen elkaar niet en denken alledrie dat ze enig kind zijn, maar dan horen ze dat ze drielingzussen zijn!
Het zet het leven van deze meiden totaal op zijn kop.Vlak voor hun zestiende verjaardag krijgen Tanja, Hanna en Joan een vreemde brief: of ze op hun geboortedag naar de notaris willen komen. De drie op het oog totaal verschillende meiden hebben elkaar nog nooit gezien. Bij de notaris blijkt dat ze toch iets gemeen hebben: hun inmiddels overleden moeder en hun onbekende vader. Aanvankelijk willen de zussen niets van elkaar weten. Maar na de eerste schok – ze zijn een drieling! – wint hun nieuwsgierigheid het. Ze besluiten op zoek te gaan naar hun vader. Wie is hij? Waar woont hij? En reist hij nog steeds als zanger en gitarist rond, zoals hij zestien jaar geleden met hun moeder door Europa trok.’

Oh, deze serie heb ik helemaal stukgelezen! En ik moet bekennen: ik zit stiekem nog steeds te wachten op een vervolg of een film!
Jarenlang volgden we de avonturen van de drieling Hanna, Joan en Tanja, stonden we in de rij voor een nieuw boek en doodle we het woord mzzlmeiden in onze schriften. Mzzlmeiden was niet alleen een boekenserie, het was een lifestyle geworden.

The Princess Diaries serie van Meg Cabot

‘Dagboek van een prinses is het vermakelijke verhaal van de 14-jarige, schoolgaande Mia Thermopolis, een meisje uit Manhattan dat in gezelschap van haar onafscheidelijke ‘ wisecracking ‘ vriendin Lilly Moscowitz de strijd aangaat met leraren, jongens en opspelende hormonen. Tot ze er op een dag achter komt dat haar vader ‘ die gescheiden leeft van Mia’s moeder ‘ de prins is van een klein Europees koninkrijk. En aangezien hij geen kinderen meer kan krijgen is Mia de toekomstige prinses van Genovia.’

Deze serie zal er ook een zijn die iedere ’90 kid wel zal herkennen. The Princess Diaries. De iets wat klunzige Mia krijgt van de een op de andere dag te horen dat ze een prinses is. Wat volgt zijn heel veel prinsessenlessen van haar oma, meer dan tien boeken en twee hilarische films waarin Anne Hathaway werd ontdekt als actrice.

De ‘Hoe overleef ik’ serie van Francine Oomen

‘Jonas en Rosa zijn met hun ouders op vakantie op het eiland Corsica. Na een paar dagen verzucht Rosa, die zich stierlijk verveelt: ‘O, hoe overleef ik deze vakantie?’ Jonas krijgt het geweldige idee een wandeltocht te maken, stiekem met z’n tweeën. Maar als het avond wordt merken ze dat ze zijn verdwaald, hoog in de bergen. Het wordt koud, ze hebben honger en dorst en ze hebben al uren geen mens meer gezien…’

De ‘hoe overleef ik’ serie, brengt je echt terug naar je jeugd. 16 boeken, een televisieserie en een musical hielden ons jaren lang bezig. Wat ik zo leuk vond aan deze boeken was dat Oomen ook maatschappelijke thema’s en taboedoorbrekende onderwerpen meenam in haar verhalen. Dat maakt de boeken tot op de dag van vandaag nog steeds heel actueel en zeker populair.

De Floortje serie van Ook Grashoff

‘De vader van Floortje is bakker. Vandaag moet Floortje hem in de winkel helpen. Bovendien moet ze op haar vier broertjes passen en voor het eten zorgen. Haar moeder gaat namelijk een dagje uit. Floortje heeft haar moeder nog maar net uitgezwaaid, als de eerste ramp zich voordoet: het winkelmeisje is ziek. Nu krijgt Floortje het helemaal beredruk. Dan moeten haar vriendinnen maar helpen…’

Voor de echte jaren ’90 kids onder ons zal dit een feest der herkenning zijn. De boeken over Floortje van Cok Grashoff. Leuke easy reads die je las voor je AVI-niveau (jeetje dat is lang geleden!).

Welke boeken heb jij vroeger gelezen? Laat het weten bij de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.