6x Boeken om te lezen in de Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren is nog steeds in volle gang en vandaag zet ik zes boeken op rijtje die je zeker gelezen wilt hebben! Dus heb jij even helemaal geen inspiratie aan welk boek je moet beginnen, sit back and enjoy deze toffe boekenlijst met niet voor de handliggende, maar wel ontzettend leuke, boeken!

Ik hou er zelf altijd erg van om verschillende genres te lezen, dat doe ik nu, maar deed ik ook als tiener. Zo was ik de ene week helemaal fan van The Princess Diaries boekenreeks en las ik de andere week de boeken van Nicholas Sparks in een keer achter elkaar (ook echt aanraders!). De Boekenweek voor Jongeren staat voor mij dan ook voor het openstellen voor nieuwe genres. De boeken hieronder zullen niet meteen voor de hand liggen, maar geef ze vooral een kans en laat je verwonderen door het moois dat de boekenwereld te bieden heeft!

Een lied dat alleen ik kan horen – Barry Jonsberg – Uitgeverij Lemniscaat

‘Rob Fitzgerald is smoorverliefd op het nieuwe meisje uit de klas, maar hij durft haar niet aan te spreken. Logisch, want hij heeft last van heftige paniekaanvallen die gepaard gaan met overgeven en volstrekt niet meer kunnen functioneren. Dus aanbidt hij haar van een afstand.
Maar dan begint Rob anonieme berichtjes te ontvangen – berichtjes die hem uitdagen dingen te doen die hij denkt niet te durven.’

Dit boek las ik een tijdje geleden voor De Boekenkrant. Hoewel ik in eerste instantie moeite had om in het boek te komen werd ik halverwege aangenaam verrast door de vlotte en prikkelende schrijfstijl van Jonsberg. Dit boek zal je verrassen, je op de verkeerde voet zetten, je verwonderen, maar vooral betoveren door de geweldige schrijfstijl van Jonsberg. Een YA die je zeker niet mag missen in de Boekenweek voor Jongeren.

Kleine wonderen – Stephanie Knipper – Uitgeverij A.W.Bruna

‘Als opgroeiende zusjes waren Rose en Lily onafscheidelijk, maar in hun volwassen leven verwaterde het contact, omdat Lily niet kon omgaan met de veeleisende opvoeding van Rose’ autistische dochter. Wanneer Rose ernstig ziek wordt, moet Lily terugkeren naar de bloemkwekerij van de familie en moet ze de angst die haar wegdreef onder ogen gaan zien. 

Kleine wonderen is geschreven met veel gevoel en begrip voor wat het betekent om ‘anders’ te zijn. Het is een roman over het belang van familie en over de bergen die mensen kunnen verzetten om hun geliefden te beschermen.’ 

Hartverwarmend, hartverscheurend en prachtig geschreven vanuit het perspectief van een vrouw die worstelt om haarzelf helemaal te begrijpen. Hoewel het niet een voor de handliggend boek is om te lezen in je tienerjaren zul je versteld staan van de schilderachtige manier van schrijven, het respect waarmee de schrijfster onderwerpen behandeld en het scala aan onderwerpen dat voorbijkomt. ‘Kleine wonderen’ is pakkend, een klein wonder op zichzelf dat, hoewel het boek al meer dan twee jaar oud is, nog steeds in mijn top 5 van favoriete boeken staat.

Darius de Grote is niet oké – Adib Khorram – Uitgeverij Gottmer

‘Darius reist met zijn familie af naar Yazd, de woonplaats van zijn ernstig zieke Iraanse opa. Hij is bang moeilijk te kunnen aarden in een land waar hij eigenlijk niets mee heeft, en voelt zich buitengesloten te midden van zijn familie. Hij is het wel gewend – door zijn depressie heeft hij nooit het gevoel gehad ergens makkelijk in te passen. Totdat Darius Sohrab ontmoet. Door Sohrab voelt hij zich beter over wie hij is en begint hij zich steeds meer verbonden te voelen met zijn moederland.’ Vertaald door Tjalling Bos

Niet alleen de prachtige verhaallijn met oog voor de Iraanse cultuur en het respectvol neerzetten van een interessant personage die lijdt aan depressie, maar vooral de pakkende schrijfstijl van Adib Khorram maakt dit een feest om te lezen. Een YA met een literair randje, perfect voor de Boekenweek voor Jongeren.

Een hond met negen levens – W. Bruce Cameron – Uitgeverij Harper Collins

‘Na een kort en tragisch leven als straathond is Bailey tot zijn grote verbazing opeens weer een onstuimige golden retriever-puppy. Tijdens de eindeloze avonturen met de achtjarige Ethan leert hij hoe hij een ‘brave hond’ moet zijn. Maar zijn leven als lievelingshuisdier is niet het einde van Baileys reis. Hij wordt opnieuw als puppy geboren. En nog eens. Steeds weer vraagt hij zich af: wat is de bedoeling hiervan?
Een hond met negen levens is veel meer dan een ontroerende hondenroman; het beziet menselijke relaties en biedt een onvergetelijke kijk op de unieke band tussen de mens en zijn beste vriend. Deze prachtig geschreven en gecomponeerde roman leert ons dat liefde altijd standhoudt, dat onze echte vrienden altijd bij ons zijn en dat elk wezen geboren wordt met een doel.’

Op zoek naar een boek dat een keer iets helemaal anders is? Dat grappig is, maar tegelijkertijd ook heel erg uniek. Dan is ‘Een hond met negen levens’ echt een aanrader. Dit boek is namelijk geschreven vanuit het perspectief van een hond die, je raadt het waarschijnlijk al, meerdere levens meemaakt. Dit boek zal je ontroeren, laten zien hoe rijk de gedachten van een schrijver kan zijn en je op een andere manier naar de wereld laten kijken.

Sofia draagt altijd zwart – Paolo Cognetti – Uitgeverij De Bezige Bij

‘Sofia zou zo graag gelukkig zijn, maar draagt toch altijd zwart. Op haar tiende droomt ze er nog van het liefje van een piraat te worden, maar op haar zestiende neemt ze een overdosis pillen en wordt ze opgenomen in een kliniek. En op haar achttiende volgt ze een prestigieuze theateropleiding in Rome, om vervolgens in New York te belanden als een van de vele jonge actrices die hopen ontdekt te worden. Maar uiteindelijk is Sofia altijd op de vlucht, voor haar vrienden, voor haar ouders, voor haar geliefden en bovenal voor zichzelf.‘

Je literaire leven is wat mij betreft niet compleet zonder een Cognetti op je lijst. Deze schrijver creëert niet alleen geweldige verhalen, hij laat je ook nadenken over de belangrijke dingen in het leven. ‘Sofia draagt altijd zwart’ is daar zeker geen uitzondering in, eigenlijk zijn alle boeken van Cognetti pareltjes op zich die je zeker gelezen wilt hebben. Wil je dus eens helemaal buiten je comfort zone stappen en meer de literaire kant op, zoek Cognetti dan eens op!

Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott – Uitgeverij Volt

‘Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien.
Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf. Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?‘

Een boek dat je zowel aan het huilen maakt van het lachen als van ontroering. Jeetje wat is dit een tof boek. ‘Vijf stappen van jou’ kun je kennen door de film ‘Five Feet Apart’ met Cole Sprouse, maar het boek is net zo mooi, misschien nog wel een beetje mooier haha! Rachael Lippincott zet personages neer waar je jezelf mee kunt identificeren, die op het zwaarste punt van hun leven toch hoop houden en het beste van iedere dag maken. Dit boek is vooral een aanrader door het prachtige portret dat de schrijfster optekent en, waar tussen de regels door, de mooiste boodschappen in schuilen.

Welke boeken ga jij lezen, of heb je al gelezen, tijdens de Boekenweek voor Jongeren? Laat het weten bij de reacties hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.