Het einde van het jaar betekent ook op Boekhopper het bekende beste-lijstje. Met het einde van het jaar binnen handbereik zet ik mijn favoriete 6 boeken, gepubliceerd in 2019, op een rijtje! Kijk je mee?
1. Christmas Shopaholic – Sophie Kinsella – Uitgeverij The House of Books
Het waren vier lange jaren wachten, maar dan eindelijk kwam het nieuws naar buiten dat Sophie Kinsella ons weer een nieuw boek over shopaholic Becky zou brengen. Op de valreep van 2019 kwam Christmas Shopaholic uit, wat mij betreft het beste boek van 2019, met de bekende humor en liefdevolle momenten zoals we ze kennen van Kinsella.
‘Becky Bloomwood is dol op kerst. Het gaat altijd hetzelfde: haar ouders verzorgen het diner en de buren komen langs in vreselijke kersttruien. Maar dit jaar lijkt alles anders, Becky’s ouders verhuizen en vragen Becky het diner te organiseren. Wat kan er nou misgaan? Haar zus Jess eist vegan kalkoen, haar man Luke vraagt alweer aftershave en Minnie wil een heel specifieke picknickmand – en dan verschijnt er ook nog onverwacht een ex-vriendje met zijn opdringerige nieuwe vriendin, en hun motieven zijn verre van duidelijk. Wordt het een chaos of lukt het Becky er een fijne kerst van te maken?‘
2. Vijf stappen van jou – Rachael Lippincott – Uitgeverij Volt
Wauw, dat was het enige wat ik kon zeggen na het lezen van ‘Vijf stappen van jou’. Een verhaal dat zo goed in elkaar zit, prachtig rauw de emoties van de personages blootlegt en buiten de gebaande banen durft te gaan. Tegelijkertijd met de gelijknamige film kwam ‘Vijf stappen van jou’ uit. Een verhaal dat zowel wist te ontroeren als een glimlach op je gezicht wist te brengen. Een verhaal waar ik de weken daarna nog lang aan heb teruggedacht. Een parel van een YA, ik hoop dat we ze in 2020 nog heel vaak zo gaan zien.
‘Stella Grant houdt ervan om controle te hebben. Om haar taaislijmziekte te beheersen en de mogelijkheid van longtransplantatie te behouden, moet Stella zes stappen afstand houden met alles en iedereen. Het enige waar Will Newman controle over wil hebben, is het verlaten van het ziekenhuis. Binnenkort wordt hij achttien en kan hij alle apparaten loskoppelen en de wereld zien.
Will is precies waar Stella van weg moet blijven. Als hij alleen al op haar ademt, zou ze haar plek op de transplantatielijst kwijt kunnen raken. Een van hen zou zelfs kunnen sterven. Afstand: zes stappen. Geen uitzonderingen. Maar plotseling voelt zes stappen niet aan als veiligheid. Het voelt als een straf. Wat als ze een klein stukje van de ruimte konden stelen die hun kapotte longen van hen hebben gestolen? Zou vijf stappen uit elkaar echt zo gevaarlijk zijn als het ervoor zorgt dat hun hart stopt met breken?‘
3. De geur van groen – Pamela Sharon – Uitgeverij Moon
Omdat ik gedurende het jaar meer dan vijftig boeken lees blijft niet ieder verhaal even lang hangen. ‘De geur van groen’ van Pamela Sharon las ik in juni en kan ik nog steeds hoofdstuk voor hoofdstuk voor de geest halen. Lang geleden dat ik een boek heb gelezen dat mij zo wist te grijpen, te ontroeren maar tegelijkertijd ook wist te inspireren. En dan te bedenken dat dit nog maar het debuut van Sharon is, ik hoop dat we in 2020 nieuwe pareltjes van haar hand mogen verwachten!
‘Raaf is een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is. Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.‘
4. Darius de Grote is niet oké – Adib Khorram – Uitgeverij Gottmer
Een boek dat een hyper actueel thema behandelt, dat bruggen bouwt, dat je met je neus op de feiten drukt. Dit jaar triomferen de YA boeken, want wat een pareltje kwam er halverwege het jaar uit met ‘Darius de Grote is niet oké’. Een verhaal waarin zowel een geestelijke ziekte op een respectvolle doch rauwe manier aan de kaak wordt gesteld, maar waarbij ook prachtig wordt ingegaan op het ‘buitenbeentje’ zijn. Het was een verhaal waarvan ik niet zo’n hele hoge verwachtingen had, maar wat mij compleet van mijn sokken blies.
‘Darius reist met zijn familie af naar Yazd, de woonplaats van zijn ernstig zieke Iraanse opa. Hij is bang moeilijk te kunnen aarden in een land waar hij eigenlijk niets mee heeft, en voelt zich buitengesloten te midden van zijn familie. Hij is het wel gewend – door zijn depressie heeft hij nooit het gevoel gehad ergens makkelijk in te passen. Totdat Darius Sohrab ontmoet. Door Sohrab voelt hij zich beter over wie hij is en begint hij zich steeds meer verbonden te voelen met zijn moederland.’ Vertaald door Tjalling Bos
5. Leugens & Lattes – Lauren Weisberger – Uitgeverij Boekerij
Het boek dat in 2018 al werd aangekondigd en waarna het lange wachten begon. In april kon ik dan eindelijk de spin-off van de alom bekende Devil Wears Prada serie lezen. En deze stelde zeker niet teleur. Heerlijk vals, grappig en vlot geschreven. Lauren Weisberger bewijst dat zij zeker nog niet klaar is met haar populaire serie en laten we hopen dat we in 2020 nog een boek over Emily of Andie mogen verwachten. Leugens & Lattes is er zeker een die in de lijst van beste boeken van 2019 behoort.
‘Emily Charlton is terug! Jaren nadat ze Runway en Miranda Priestly vaarwel zei, werkt ze als imagomanager voor de hotste sterren van Hollywood. Maar de volgende generatie ligt op de loer. Emily heeft een klapper nodig om relevant te blijven. Een klapper zoals topmodel Karolina Hartwell.
Karolina heeft het allemaal: een fantastische man, een prachtig kind, een succesvolle modellencarrière… en een strafblad. Als ze onterecht beschuldigd wordt van rijden onder invloed lijkt dat het einde van zowel haar carrière als haar huwelijk.
Emily ziet haar kans schoon. Samen met gezamenlijke vriendin en ex-topadvocate Miriam Kagan schiet ze Karolina te hulp. Onder het genot van ontelbaar veel skinny lattes zetten de drie vrouwen alles op alles om erachter te komen wie Karolina erin heeft geluisd en plannen ze de zoetste wraak die Manhattan ooit heeft gezien. En wie kan daar beter bij helpen dan de enige echte Miranda Priestly?’
6. Ik mis je – Gillian King – Uitgeverij Zomer & Keuning
Een schrijfster die uiteraard niet mag ontbreken in het lijstje met beste boeken van 2019. Gillian King levert onafgebroken boeken aan die pareltje an sich zijn, en daar doet haar verhaal ‘Ik mis je’ zeker niet voor onder. Een ogenschijnlijk luchtige feelgood waarin zoveel mooie onderliggende lagen zich ontvouwen. Een verhaal dat weet te ontroeren, je aan het lachen krijgt maar vooral een lange tijd bij je zal blijven. King liet wederom zien dat ze niet bang is om buiten de gebaande paden te gaan en leverde daarmee een boek dat sprankelt door haar schrijfstijl en schittert door de onderwerpkeuze. Een waardige hekkensluiter voor de lijst van 2019.
‘Als na het uitgaan Charlottes beste vriendin Bo omkomt door een auto-ongeluk dat zij overleeft, wordt ze gek van schuldgevoel. Charlie vertrekt uit Wassenaar en probeert haar leven op te bouwen los van Bo en los van Carsten, Bo’s broer op wie ze in stilte verliefd is. Dan valt ze voor de mooie praatjes van James, een jongen van wie iedereen kan zien dat hij slecht nieuws is. Charlie raakt steeds verder verwijderd van Carsten en steeds meer in de greep van James. Het lukt haar niet om dit te doorbreken. Tot ze tien jaar later terugkeert naar Wassenaar.’
Welk boek wist jou dit jaar te verrassen en mag zeker niet ontbreken aan dit lijstje? Laat het weten bij de reacties!