Auteursbezoek, Julie Kagawa

Zeg je Iron Fey dan zullen vele van jullie al snel daarna de naam Julie Kagawa zeggen. Julie Kagawa was afgelopen week in Nederland en bracht een bezoek aan haar vele fans. (Echt veel fans, ik ben nog even in Eindhoven geweest bij haar signeersessie en daar stonden echt heel veel fans)

Julie Kagawa is voornamelijk bekend door haar Iron Fey serie. Maar die bekendheid kwam niet zomaar aanwaaien. “Ik heb tien jaar lang ieder jaar een cursus gevolgd waarbij je aan het eind van de cursus je verhaal mocht pitchen aan uitgevers. Vaak mocht ik een verhaal opsturen maar ik kreeg steevast nee te horen. Na tien jaar ontmoette ik bij diezelfde cursus mijn literaire agent. Ze zag wel iets in mijn verhaal en probeerde het aan de man te brengen. Helaas was er na twee jaar nog steeds niemand die het wilde uitgeven en vroeg ze of ik iets anders kon schrijven. Dat deed ik en dat werd uiteindelijk de Iron Fey. Voor dat boek had ik binnen een week een contract,” verteld Julie als we haar met meerdere bloggers spreken tijdens een vragenuurtje.

Iedere schrijver moet eerst zijn million words of crap schrijven

Julie is inmiddels een gerenommeerde naam geworden in de boekenwereld die wordt omarmt door menig fantasieliefhebber. Ze ziet haarzelf dan ook niet echt iets anders doen dan dit soort boeken schrijven. “Ik hou zelf ook heel erg van fantasy en ya boeken en ik kan mij gewoon niet voorstellen om boeken voor bijvoorbeeld volwassene te schrijven. Op de een of andere manier werkt dat gewoon niet.” En wat vindt ze het leukste aan het schrijversvak? “Fans ontmoette, maar ook beginnende schrijvers. Ik weet hoe moeilijk het is om echt schrijver te worden en dat maakt het ook zo leuk om beginnende schrijvers te ontmoetten en tips te geven.” De tips van Julie zijn dan ook heel duidelijk. “Iedere schrijver moet eerst zijn million words of crap schrijven. Als dat eenmaal gedaan is dan kun je verder en creer je vaak goed werk. Het verschil met een beginnende schrijver en een gepubliceerde schrijver is dat de gepubliceerde die miljoen woorden heeft gehad en door is blijven gaan totdat er een boek werd uitgegeven. Doorgaan is dan ook het beste advies dat ik kan geven.”

En is Julie zelf ook alweer aan het schrijven voor een nieuw boek, hoor ik vele van jullie denken. Ja! Wat en wanneer het precies uitkomt wil ze nog niet zeggen, maar het wordt zeker weer een fantasy boek in het genre YA. Wordt vervolgd laten we maar zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.