Boekenweek geopend met rebels Boekenbal!

Alle rebellen en dwarsdenkers verzamelen! De Boekenweek, met het thema ‘Rebellen en Dwarsdenkers’, ging gisteren feestelijk van start met het Boekenbal. Het Internationaal Theater was voor de gelegenheid omgedoopt tot een ware rebelse plek vol spandoeken met leuzen als: ‘Om vrij te zijn moeten we het dwarse denken toelaten’. Boekhopper was erbij en vroeg je favoriete auteurs ook nog even wat hen nou zo rebels maakt.

Wie gisteren een stap zette op het Leidseplein in Amsterdam stuitte daar op een feestelijk groep auteurs, klaar om het begin van de Boekenweek te vieren. Het Internationaal Theater, aangekleed met grote lichtgevende platen met daarop de ruggen van boeken van onder andere Jan Wolkers en Jane Eyre, flitste de bezoekers tegemoet. De rode loper, geflankeerd door twee boekenkasten met gratis boeken voor de liefhebbers, leidde naar een lange doorgang waar rebelse schrijvers via video de gasten welkom heette.

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst zijn de grote witte spandoeken met verschillende krachtige leuzen, van onder andere de koning en Jan Wolkers, en borden met teksten als ‘Het is hier niet gezellig!’ Een route langs de bekende rode trappen naar de eerste etage geeft daar goed zicht op de creativiteit van de organiserende partij Stichting CPNB. De prachtige barokke zaal op de eerste etage is aangekleed met verschillende T-shirts met grappige leuzen die bij de gasten goed in de smaak vallen. Wie vervolgens doorloopt naar de tweede etage treft daar een zaal aan met houten banken, met in het midden een groot wit ‘writers’ blok. Ook daar staat een bord met de tekst: ‘het is hier niet gezellig’. Gelukkig blijkt het tegendeel meer dan waar, als het zaalprogramma om 22.00uur is afgelopen klinken de schrijvers, uitgevers en andere vakgenoten met een grote glimlach de glazen hier gezellig tegen elkaar.

Het thema ‘Rebellen en Dwarsdenkers’ was geweldig vertegenwoordigd op het bal, en dat leidde uiteraard naar de vraag: ‘Wat maakt schrijvers nou zo Rebels? Mano Bouzamour: ‘Wat mij rebels maakt? Mijn schrijven, mijn mentaliteit, mijn mindset. Gewoon mijn houding, ik ben eigenlijk best recalcitrant. Ik ben de jongste van de drie jongens thuis en heb ook nog drie zussen, dus om je stem te laten horen moest je vroeger wel wat doen. Ik denk ook dat je dat terugziet in de personages in mijn boeken, ze zijn op hun eigen manier rebels. En dat heb je in een verhaal ook nodig, zo krijg je conflicten tussen de personages wat een boeiend verhaal oplevert.”

Van Laren: “Ik denk dat het mij rebels maakt dat ik altijd wel een beetje tegen de grenzen van het genre roman aanduw. Ik doe stiekem dingen die eigenlijk helemaal niet kunnen in het genre, zo heb ik bijvoorbeeld wel eens een mannelijke hoofdpersoon opgevoerd, terwijl vrouwen toch vaak de boventoon voeren in het genre. Of ik maak hoofdpersonen waarvan je verwacht dat ze stoer zijn, juist een beetje kwetsbaar. Ik probeer de clichés altijd te vermijden en dat ook een beetje stiekem te doen, als het er te dik bovenop ligt dan is het boek vaak niet zo leuk. Dus eigenlijk moet je de rebelsheid er een beetje ‘insneaken’ zodat je aan het eind van het verhaal denkt: ‘oh zo kan het ook’.”

Het thema ‘Rebellen en Dwarsdenkers’ liep als een rode draad door de avond en zet zich aankomende week door met het prachtig geschreven, ontroerende boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette‘ van Annejet van der Zijl en het prikkelende en pakkende boekenweekessay ‘Generaal zonder leger‘ van Özcan Akyol. Het boekenweekgeschenk krijg je cadeau van de boekverkoper bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken. Het boekenweekessay is te koop voor 3,75 euro.

Het Boekenbal was weer een feestje om bij aanwezig te mogen zijn. Dank daarom aan de geweldige CPNB en in het speciaal Jobjan, Marije en Isabel. Dank aan Els Anker voor het toffe filmwerk (een verslag van de avond vind je terug op het Instagram-account van Boekhopper!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.