Boekenweek voor Jongeren!

Gisteren was het dan eindelijk zover, de Boekenweek voor Jongeren ging officieel van start in Tivoli Vredenburg! Boekhopper was erbij!

Directrice Eveline Aendekerk, die drie weken geleden begon bij CPNB, opende de Boekenweek voor Jongeren onder het motto: ‘In een boek kan het wel’. “Boeken zijn er om even naar een andere wereld te gaan”, vertelde ze tijdens het openingswoord. “Dit is de vierde editie van de Boekenweek voor Jongeren, maar voor het eerst onder deze naam. We hebben dit jaar ook een record-oplage van de 3PAK, 82.200 exemplaren worden verspreid onder jongeren.” Daarna sprak ze over iets waarvan ik vermoed dat het menig boekblogger en boekliefhebber blij zal maken. “Misschien is dit wel een goede stap in de richting voor een Boekenbal voor jongeren” Yes please!!

3PAK

Bij iedere boekenweek hoort een geschenk en dit jaar is de 3PAK geschreven door Raoul de Jong die het verhaal Jaguarman schreef, Nhung Dam De auditie (na een vet traumatische gebeurtenis) en Tim Hofman Een diepgrijze idylle aan de Arendstraat. Drie enthousiaste auteurs die graag meer jongeren aan het lezen willen krijgen. Al is het schrijven van een boek ook wel erg spannend volgens Tim. “Ik word altijd een beetje verlegen van een boek schrijven. Is het wel goed genoeg?”

De schrijvers gingen in maart in gesprek met de CPNB over de 3PAK. Nhung: “Het voelt heel tof om dan op deze avond het boek te kunnen presenteren en jongeren aan het lezen te krijgen. Daar doen we het voor.” Ieder verhaal bestaat uit zo’n 6000 woorden. “Van te voren dacht ik dat deze restrictie vervelend zou zijn, normaal gesproken kun je doorschrijven totdat het verhaal af is. Maar ik vond die grens van 6000 woorden wel fijn, je weet waar je naartoe gaat.”

Raoul ging voor zijn verhaal op reis. “Het verhaal gaat over een jongen die een tocht maakt naar de amazone. Ik wilde daar van kinds af aan al naartoe en besloot het voor dit verhaal gewoon te doen.” Om de verhalen van de schrijvers uit te testen op het publiek maakte de CPNB een video waarin jongeren het verhaal op straat voorlezen. “Spannend”, lacht Raoul naar afloop als de presentator vraagt naar zijn reactie. “Je schrijft een verhaal niet om hardop voorgelezen te worden.”

The Hate U Give

Aan het eind van de opening van de Boekenweek voor Jongeren brak het spannendste moment aan voor de uitgevers en schrijvers. Wie zou er naar huis gaan met de prijs voor Beste Boek voor Jongeren? De prijs voor het Nederlandse beste boek ging naar schrijver Henk van Straten met Wij zeggen hier niet halfbroer. 

De prijs voor Beste Boek voor Jongeren in de categorie vertaalt ging naar The Hate U Give van Angie Thomas. Angie kon zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking maar sprak wel een videoboodschap in. “Het is een eer dat zoveel Nederlandse lezers dit boek hebben gelezen!” Ze vertelde dat ze het jammer vond dat ze niet bij de uitreiking kon zijn, maar bezig is met de verfilming van het boek. “Hopelijk kunnen we het snel vieren in Nederland.” Vertaler Jasper Mutsaers nam de prijs is ontvangst.

De Boekenweek voor Jongeren duurt tot en met 30 september. De 3PAK is op te halen in de bibliotheek en de boekhandels. Na het horen van fragmenten uit de verhalen kan ik alleen maar zeggen, dit wordt een aanrader! Heb jij de 3PAK verhalen al gelezen? Laat weten bij de reacties wat jij van de verhalen vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.