Boekhopper x Boekenbal

De Boekenweek begint traditiegetrouw met het Boekenbal! Het bal der ballen waar altijd nog lang over wordt gepraat. Boekhopper reisde af naar het Internationaal Theater in Amsterdam waar het Boekenbal plaatsvond.

‘Somebody pinch me’ Dat zal ongeveer zijn wat ik heb gezegd toen ik afgelopen week te horen kreeg dat ik bij het Boekenbal aanwezig mocht zijn voor Boekhopper. Een ware jeugddroom ging gisterenavond in vervulling! In mijn jumpsuit en bijpassende lakschoenen toog ik af naar het Internationaal theater, waar het Boekenbal al jaren wordt gehouden en wauw wat zag het er mooi uit. Genodigden werden via een rode loper naar binnen geleid waar ze meteen stuitte op een prachtig portret van de ‘moeder der schrijvers’ Annie M.G. Schmidt.

Wie verder liep kwam in een ruimte met levende standbeelden (eerste foto), waar schrijvers en mensen uit het boekenvak voorzichtig een eerste dansje waagde. De fameuze trappen van het theater waar de grote namen uit de schrijverswereld altijd hun avond eindigen, leidde je vervolgens naar de eerste verdieping waar een heus kunstproject in wording bezig was.

Gestuurd door de grote mensenmassa stuitte je daarna op wat werd omschreven als ‘Stil en moederziel’, een silent disco in de Koninklijke Foyer waar gedanst werd op muzikale girlpower, van Miley Cyrus tot muziek van The Mama’s & The Papa’s (wat toch wel een van mijn favoriete onderdelen was)

Is het Boekenbal alles waar ik op had gehoopt? Het was beter, het was een magische avond waarin de liefde voor het Nederlandse boek echt naar voren kwam. Die alleen maar meer wordt uitgedragen in het Boekenweekgeschenk ‘Jas van belofte’ van Jan Siebelink en het Boekenweekessay ‘Mijn moeders strijd’ van Murat Isik. In de trein terug las ik delen van beide boekjes en wat een geweldig werk hebben beide schrijvers geleverd. Vlotte, prikkelende verhalen die zeker niet mogen ontbreken in deze Boekenweek. (Het Boekenweekgeschenk krijg je bij €12,50 aan Nederlandstalige boeken, het Boekenweekessay bemachtig je voor €3,75 in de boekhandel). Dank aan CPNB dat Boekhopper erbij mocht zijn en op naar volgend jaar en hopelijk ooit een Boekenbal voor jongeren!

Heel veel leesplezier in de Boekenweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.