Column: Achter de cover

Sinds het lezen van mijn eerste boek (waarschijnlijk een variant van de Jip en Janneke verhalen) ben ik altijd benieuwd geweest naar het verhaal achter een boek. Het verhaal achter het boek The Boy In The Striped Pyjamas bijvoorbeeld is mij altijd bijgebleven. John Boyne schreef dit boek namelijk in tweeënhalve dag! Als je ervan uitgaat dat sommige schrijvers er tien jaar over doen voordat hun pareltje eindelijk in de winkel ligt is dit toch wel heel snel! Het zal mij niet verbazen als dit een variantje lucifers-tussen-oogleden is geweest om het verhaal neer te pennen.

In een maatschappij waar meer dan één miljoen potentiële schrijvers leven kan ik mij alleen maar inbeelden hoeveel mooie verhalen er schuil gaan achter bepaalde boeken/ manuscripten of gedachtespinsels die wachten om opgeschreven te worden. Het is best een gek fenomeen dat ieder verhaal begint met een ander verhaal. Zo vertelde Stephenie Meyer in een interview dat haar Twilight serie begon met een droom die ze had over een jonge vampier en een meisje die samen in een weide spraken over hun relatie. (Een financieel zeer gunstige droom!) Omdat Meyer problemen had met haar zoon begon ze het verhaal op te schrijven. Dit resulteerde uiteindelijk in een boek. Een boek dat wereldwijd meer dan 100 miljoen keer over de toonbank ging.

“Het is best een gek fenomeen dat ieder verhaal begint met een ander verhaal”

Tijdens mijn trip naar Schotland kwam ik achter het verhaal van de arme schrijfster Joanna Rowling. Zij bedacht haar mega succesvolle verhaal tijdens een vertraagde treinreis. In de vijf jaar na deze treinreis werkte ze haar verhaal uit in het plaatselijke koffiecafé. Omdat haar huis niet warm genoeg was bestelde ze daar één kop koffie en schreef ze de hele dag door, totdat ze haar dochter van school kon halen. (opvallend hoe de meeste verhalen van schrijvers erop uit komen dat ze eerst door diepe dalen moeten gaan voordat er echt iets productiefs op tafel komt) Nu staat dit verhaal natuurlijk bekend als het succes achter de Harry Potter serie van J.K. Rowling. Een verhaal dat overigens nog een aantal malen werd afgewezen omdat de uitgeverij er geen vertrouwen in had.

Wat ik met deze anekdotes wil aanduiden is dat er zoveel meer schuil gaat achter een boek dan alleen een oppervlakkige, door pr-mensen geschreven, achterflaptekst. Of je nou van chicklit, sprookjes, thrillers of romans houd, het verhaal achter het verhaal is ook zeker de moeite waard om te kennen. Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen. Misschien heb je zelf wel een boek gelezen waarachter een mooi verhaal schuilt. Laat het weten bij het commentaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.