Column: De kracht van Harper Lee

Je hebt boeken die je bij blijven en andere die je nog sneller vergeet dan een boodschappenlijstje. Als je maar tweede boeken op je naam hebt staan dan hoop je natuurlijk dat deze niet tot categorie ‘boodschappenlijstje’ behoren. En dat behoren de boeken van Harper Lee zeker niet. Haar eerste boek, To Kill a Mockingbird, die over de hele wereld werd verkocht is een klassieker geworden in de Amerikaanse literatuur. Wat te denken van het boek Go set a Watchman die ze op haar 89ste uitbracht. 

Gisteren stuitte ik op een stukje tekst dat Lee schreef voor Vogue in 1961, Love, In Other Words, waarbij ze de essentie van liefde in twee pagina’s geheel uitlegt. “Één ding identificeert liefde en isoleert het van verwanten emoties: liefde gaat niet vanzelf.” Waarna ze vervolgd met: “Weinigen van ons hebben medeleven bereikt, voor sommige van ons is liefde een woord, voor vele van ons is de mogelijkheid om genegenheid te voelen allang dood. Maar ieder van ons, wanneer dan ook, als is het maar voor een seconden van ons leven, hebben gehouden van iets of iemand. Liefde, is een paradox, om het te hebben moet je het geven. Liefde is niet een intransitieve affaire, het is een directe actie van de geest en het lichaam.”

“Één ding identificeert liefde en isoleert het van verwanten emoties: liefde gaat niet vanzelf”

Lee vangt in deze tekst de manier waarop we tegen liefde aankijken. Hoewel ze het stuk in 1961 schreef blijkt het nog even accuraat in 2015. Lee eindigt haar artikel met: “Liefde zuivert. Lijden heeft nooit iemand gezuiverd; lijden versterkt alleen de zelfzuchtigheid in ons. Elke daad van liefde, hoe klein dan ook, verminderd de greep op angst, geeft ons een voorproefje van de toekomst, en vergemakkelijkt onze angsten. Liefde, in tegenstelling tot de deugd, is niet zijn eigen belonging. De beloning van liefde is de vrijheid van de geest, en gemoedsrust is het einde van het menselijke verlangen.”

In alle liefdesboeken, romans en poëzie van de afgelopen jaren heb ik nog nooit iemand gezien die de liefde zo uitgebreid kan neerleggen en je het gevoel geeft dat je een deel van de mysterie rondom liefde hebt kunnen ontrafelen. Harper Lee mag dan maar twee boeken hebben geschreven, wat voor menig schrijver misschien een doodzonde zou zijn, met haar werk laat ze wel een herinnering voor ons alle achter.

Benieuwd geworden naar de hele tekst van Love, In Other Words? Lees het hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.