Column: Luisteren hoe iemand anders een boek voorleest

“Heb jij nog nooit een luisterboek beluistert?” “Nee,” bekende ik beschaamd. “Helemaal niet?” Ik zocht mijn gedachten af in de twintig seconden waarin de medewerkster van de bibliotheek haarzelf omdraaide om een andere klant een boek aan te geven. “Waarschijnlijk heb ik ooit wel een variant gehoord van de Jip en Janneke verhalen,” bracht ik naar voren. Hoewel ik ontzettend veel boeken heb gelezen had ik mij nog nooit verdiept in luisterboeken. Op de een of andere manier verbreekt de stem van iemand die niet de auteur van het boek is de magie die in het boek wordt gevangen. “We hebben er hier honderden en Youtube staat er vol mee,” reageert de bibliothecaresse.

Op de een of andere manier verbreekt de stem van iemand die niet de auteur van het boek is de magie die in het boek wordt gevangen

En dat blijkt inderdaad geen leugen. De woorden ‘audio book’ intypen op youtube blijken een nieuwe wereld te openen. Perks of being a Wallflower, The Mortal Instruments, zelfs de boeken van Nora Roberts, allemaal voorzien van een voorlezer. Ik besluit om het eerste boek van The Mortal Instruments te beluisteren, die meer dan zeven uur lang is! (en dat is het eerste gedeelte van het boek , deel twee blijkt ook zeven uur te duren) Een vrouw begint het verhaal te vertellen. Voor iemand die net zoals mij ook niet veel ervaring heeft met luisterboeken, alles uit het boek wordt voorgelezen, dus ook het voorwoord etc. (Aanrader om met koptelefoon te luisteren zodat je niet afgeleid wordt.) Al snel maak je de vergelijking met zelf een boek lezen. Als iemand anders het aan je voorleest betekend het dat zij ook de interpretatie van de stukken deels voor zich nemen. Best verfrissend!

De woorden ‘audio book’ intypen op youtube blijken een nieuwe wereld te openen

Twee uur luisteren naar een luisterboek of zelf twee uur een boek lezen, dan nijg ik toch het meeste naar het laatste. Al kan ik mij voorstellen dat het in de trein best prettig is om een luisterboek op je telefoon/mp3-speler te hebben staan. Geen zware tassen meer door alle boeken die je mee moet slepen! (want je hebt toch echt een boek nodig voor in de trein, een ander boek als deze uit is en misschien nog wel een boek met poezië als je geen zin hebt in lange verhalen. Tel dat op en je sleept voor drie personen aan boeken mee!) Luisterboeken zijn ook nog eens een goed middel voor slechtziende die hierdoor ook onderdeel uitmaken van de boekenwereld.

Zijn luisterboeken ook nieuw voor jullie of zweer je erbij? Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.