Column: Op iedere traptrede een andere favoriet

Wat heeft de boekenwereld toch veel moois te bieden. Een kleine twee maanden geleden stond Boekhopper nog in zijn kinderschoenen. Nog geen letter was gepubliceerd, nog geen schrijver gemaild en nog geen foto gemaakt. Zeven weken later staat mijn vijftiende post online en kan ik gaan terugblikken op de afgelopen periode.

We leven in een samenleving waar we bijna geen tijd meer nemen om een goed boek te lezen. Ik hoor steeds vaker om mij heen: “Ik ga wel naar de verfilming van het boek.” Maar juist die driehonderd-nog-wat pagina’s kunnen je zoveel gedetailleerder een verhaal vertellen dat je je eigen film kunt creëren. Voor mijn gevoel kan één goed boek je over de streep trekken om meer te gaan lezen. Dat kan voor ieder mens verschillend zijn, daarom hebben we ook zoveel genres. Voor Boekhopper werkte ik trapsgewijs. Zo begonnen we met jeugdliteratuur en eindigden we met de roman.

Een genre dat mij heel erg geïnspireerd heeft om eens verder te kijken dan die goede oude roman is het genre fantasy. Hoewel ik helemaal niet zo was van de tovenaarsleerlingen, monsterjagers en weerwolven, kan ik mij daar nu ook goed in vinden. Oké, ik geef toe, het lezen van een verhaal met tovenaars erin die in een vreemde taal met elkaar communiceren, is nog steeds even wennen. Het belangrijkste is dat je het een kans geeft, een van de doelen van mijn blog.

“Al zag ik laatst ,tijdens een van mijn vele treinreizen, een vrouw van middelbare leeftijd de trein uitstappen met een zuurstok roze exemplaar”

Naast het genre fantasy was ook het genre bouquet voor mij een hele nieuwe wereld. Ik had nooit verwacht dat een boekje van een kleine vier euro zo’n grote fanbase zou hebben. Een hele stille fanbase weliswaar, er blijkt toch nog een heel groot taboe te rusten op het lezen van deze boeken. Al zag ik laatst ,tijdens een van mijn vele treinreizen, een vrouw van middelbare leeftijd de trein uitstappen met een zuurstok roze exemplaar. Yeah feministen! Dat leerde ik van Dani Collins, schrijfster van meerdere bouquet-reeks boeken. Zij vertelde dat de hele bouquet industrie als de emancipatie van vrouwen kan worden gezien. Om het in haar woorden te zeggen: “In het echte leven zijn sommige mannen vaak seksistische klootzakken. In een bouquet, die handelingen van het verliefd vertoont, wordt deze manier van omgang getransformeerd. Het opent de geest van de man zodat hij een zorgzame levenspartner wordt die bereid is om te compenseren.”

Door het behandelen van de zeven genres (jeugdliteratuur, fantasy, misdaadliteratuur, oorlogsromans, biografie, bouquet en roman) heb ik niet echt één favoriet meer. Ik ben door alle genres geraakt en heb in elk genre mijn favoriet. Op de trap bij mij thuis ligt dan ook op iedere trede een boek uit een ander genre.

Dit is nog langer niet het einde van Boekhopper. Volgende week staan er al weer twee interviews met bekende schrijfsters voor je klaar om van te genieten. Hopelijk laten jullie jezelf nog een lange tijd inspireren door Boekhopper en geniet je van de pareltjes die de boekenwereld ons heeft geschonken.

Wat is jullie favoriete genre van de afgelopen weken? Laat het weten bij het commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.