Column: Romeo, oh Romeo!

Als je schrijven zegt dan zeg je ,naar mijn mening, meteen daar achteraan Shakespeare. Eén van zijn beste verhalen waarvoor hij veel lof kreeg is natuurlijk Romeo en Julia. Ik vraag mij altijd af hoe het verhaal zich verder zou ontwikkelen na het lezen van de laatste bladzijde. Blijkbaar was ik niet de enige! Een week geleden las ik op een nieuwssite dat er over het vervolg van Romeo en Julia een televisie-serie zou verschijnen. Mijn eerste gedachten was: huh? Heeft Shakespeare een vervolg geschreven op Romeo en Julia? Gevolgd door de reactie: waarom wist ik hier niets vanaf!! Maar wat bleek, Shakespeare zelf had geen vervolg geschreven over Romeo en Julia, maar wel iemand anders. Still Star-Crossed is het boek van Melinda Taub dat het verhaal vertelt over de families Montague en Capulet.

81QgrlbM37L‘Na het overlijden van Romeo en Julia strijden de families opnieuw. Met meer bloedige gevechten in het vooruitzicht besluit prins Escalus dat er alleen een einde aan de strijd zal komen als de twee families met elkaar worden verbonden door een huwelijk. Iedereen is sceptisch, het paar dat moet trouwen het meest. Romeo’s beste vriend en Julia’s nicht Rosaline (het meisje waar Romeo eerst verliefd op was) zullen moeten trouwen als ze willen dat hun families ophouden met vechten. Maar er blijkt niet zoveel liefde tussen de twee.’ En daar houdt de omschrijving van het boek op. Die zag ik even niet aankomen!  Afgaande uit de reacties op Goodreads mag je ook aannemen dat het een goed boek is.

Een vraag die echter blijft spelen bij veel lezers is: waarom?

Een vraag die echter blijft spelen bij veel lezers is: waarom? Waarom is dit boek geschreven? Waarom was de drang om een boek te schrijven over de karakters van iemand anders zo aanwezig dat het geschreven moest worden? En zijn we uiteindelijk niet allemaal blij dat er een vervolg is gekomen zodat we tenminste weten wat er gebeurt met de families? Ik heb het boek zelf nog niet gelezen maar ben zeker van plan om dat te gaan doen. (Het boek is er alleen nog maar in de engelse versies, plannen voor een Nederlandse versie zijn er naar mijn weet nog niet)

Het enige wat ik jammer vind aan een vervolg op Romeo en Julia is het feit dat we nooit zullen weten hoe Shakespeare zelf dacht over het leven na de dood van Romeo en Julia. En misschien was het verhaal voor hem zo wel afgesloten. Maar dat blijft giswerk. Taub geeft ons in ieder geval een nieuwe kijk op het verhaal.

Wat vinden jullie van het schrijven van boeken met andermans karakters? Een no-go of toch acceptabel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.