‘Lezen’, als je dat woord tegen mijn tienjarige ik zei, dan had ik altijd nog honderden andere dingen te doen. Hoe gek het ook mag klinken voor iemand die dagelijks bezig is met het geschreven woord voor verschillende media, ik moest er vroeger niets van hebben. Totdat een klasgenoot het tijdens een boekbespreking had over de MZZL Meiden serie van schrijfster Marion van de Coolwijk. I was hooked!
Afgelopen week bracht stichting CPNB in samenwerking met KVB Boekwerk naar buiten dat de afzet van kinderboeken (het aantal verkochte boeken) in 2019 met 10 procent is gedaald. Nieuws waar ik toch wel enigszins van schrok, zeker in combinatie met het nieuws dat steeds meer scholieren een achterstand hebben op het gebied van begrijpend lezen. Hoewel mijn tienjarige zelf, voordat ik begon aan de MZZL Meiden serie, helemaal content was met haar leesloze leven, kan ik mij nu geen leven meer zonder voorstellen. Lezen brengt je naar plekken waar je nooit dacht te komen, neemt je mee in de magische wereld van de schrijver, laat je zweven boven de wolken en diep duiken in de zee. Lezen biedt troost, inspiratie en vooral veel plezier!
‘Kinderboeken vormen de basis van alle prachtige boeken die de Nederlandse letteren rijk zijn’
Lezen heeft mij laten zien hoe mooi deze wereld is en wat er allemaal kan ontspruiten uit de gedachten van mensen. Hoe een dichter met veel precisie een hele pagina kan besteden aan het omschrijven van de wolken, die de ene vorm naar de andere aannemen. Hoe een fictieschrijver een wereld kan creëren die tot in de detail is uitgewerkt. Of hoe een kinderboekenschrijver met pakkende woorden het hart van ieder kind steelt. Voor mij begint al het schrijfwerk dat de Nederlandse letteren rijk is bij kinderboeken. Geen boeken voor volwassenen zonder kinderboeken die ons lieten zien hoe leuk het is om te lezen. Jong geleerd is immers oud gedaan.
Ik kon vroeger uren genieten van de verhalen van Jip en Janneke die mijn moeder voorlas. De avonturen van de twee zorgden er iedere avond voor dat ik ze in mijn droomde zelf beleefde. Zo nu en dan pak ik nog wel eens een kinderboek op en iedere keer verbaas ik mijzelf er weer over hoe het verhaal weet te pakken. Hoe het mij weer even meeneemt naar een wereld waarin alles nog mogelijk is. Want als er één ding centraal staat in kinderboeken dan is het wel het tomeloze enthousiasme van de schrijver om kinderen op het hart te drukken dat alles mogelijk is. Ik hoop dan ook dat er ergens in Nederland vandaag een kind de bibliotheek of boekhandel inloopt. Met een scheef hoofd langs de schappen loopt (we doen het allemaal om de ruggen van de boeken te bekijken). Zich laat verwonderen door de prachtige werken die op de boekenplank staan en uiteindelijk met hun eigen versie van de ‘MZZL Meiden’ serie de deur uit lopen. Want als je eenmaal aan het lezen bent, dan laat je het nooit meer los.
Ik ben benieuwd welke boeken jullie vroeger helemaal stuk hebben gelezen of die je nu bijvoorbeeld voorleest aan je eigen kinderen, neefjes of nichtjes. Laat het vooral weten!