Kinderboekenbal 2023: ‘Bij mij thuis’

Kinderboeken: ze verrassen, laten je kennismaken met andere en nieuwe werelden en weten de magie van de fantasie van kinderen te vangen en vertalen naar papier. De Kinderboekenweek wordt traditiegetrouw ieder jaar afgetrapt met een groot feest om alle inspirerende kinderboeken, bevlogen kinderboekenauteurs en steunende boekenvakkers te vieren. Het Kinderboekenbal stond dit jaar in het teken van ‘Bij mij thuis’, het thema van de Kinderboekenweek. Boekhopper was erbij!

Een feestje in de keuken

Een laaghangende zon schijnt haar laatste lichtstralen over de grote binnentuin van Hotel Arena als de eerste auteurs, recensenten en andere boekenvakkers, volledig uitgedost in prachtige jurken en dito pakken, de rode loper van het Kinderboekenbal betreden. Velen van hen weten inmiddels dat wanneer ze de drempel van het hotel overstappen ze een magische wereld betreden, ieder jaar weer tot in de details gecreëerd door het enthousiaste team van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Een lange rode loper kronkelt zich een weg door het hotel, dat dit jaar is omgetoverd tot een huis, helemaal in het thema van de week. Aan de rechterkant een kamer die is ingericht tot keuken, waar gezellig bijgepraat wordt en de eerste, voorzichtige dansjes worden gedaan.

De schrijvershoek

Wie wat verder loopt stuit op een knus plekje, de schrijvershoek, waar achter een typemachine plaats kan worden genomen voor een leuke foto of om de ervaringen van de avond meteen op papier te zetten. Het is de grote zaal, die op steenworp afstand ligt, waar het merendeel van de bezoekers al snel een plaatsje weet te bemachtigen bij het podium. Onder klinkende glazen wordt er geproost op het kinderboekengenre, op de mooie boeken die de afgelopen jaren zijn uitgekomen en de nieuwe ideeën die zijn ontstaan om nog meer kinderen aan het lezen te krijgen. En dat is zeker niet zonder resultaat. CPNB-directeur Eveline Aendekerk betreedt iets na negenen het podium om het bal te openen. Aendekerk: ‘Wat blijkt uit recente cijfers is dat jongeren meer zijn gaan lezen”, vertelt ze aan een bruisende zaal, een statement dat meteen met gejuich wordt ontvangen. “Als we kijken naar jongeren tussen de 12 en 25 jaar, zien we dat bijna de helft van deze jongeren in hun vrije tijd iedere week leest. Dat is tien procent meer dan vijf jaar geleden. Ook zien we een positieve groei bij de jongeren die nooit lezen, dat aantal is met tien procent gedaald in de afgelopen vijf jaar. Fantastische resultaten!”

Sanne Rooseboom en Yvonne Jagtenberg
Twee schrijvers die dit jaar zich inzetten om nog meer kinderen en jongeren aan het lezen te krijgen tijdens de Kinderboekenweek zijn schrijfster Sanne Rooseboom en illustrator en schrijfster Yvonne Jagtenberg. Rooseboom verzorgt deze editie het Kinderboekenweekgeschenk met ‘Ravi en de laatste magie’, Jagtenberg zet pen en potlood op papier met het Prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Mijn huis is jouw huis’. Aendekerk overhandigde hen de eerste exemplaren van hun boeken tijdens de opening van de avond. Jagtenberg: “Ik hoop dat mensen het Prentenboek van de Kinderboekenweek geven aan iemand waar ze zielsveel van houden. Mijn boodschap voor deze Kinderboekenweek staat in dit boek.”

Eveline Aendekerk met Robbert Dijkgraaf en de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel

Gouden Griffel en Penseel
Een Kinderboekenbal zonder goud randje is uiteraard niet compleet. Speciale gast tijdens de avond Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, krijgt de eer om, de eerder al bekendgemaakte winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel, hun prijzen te overhandigen. De Griffel en Penseel zijn de bekendste juryprijzen voor kinderboeken in Nederland. Dijkgraaf: “Met boeken kunnen kinderen andere werelden ontdekken én zichzelf. Kinderboeken en hun makers weten de weg in de kinderwereld, waar kennis en verbeelding nog moeiteloos in elkaar overlopen. Met vrijheid voor schrijvers om juist ook de moeilijk verhalen te vertellen.  Dat is het geval bij de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel: met indrukwekkende verhalen over migratie en oorlog en prachtige illustraties over het verleden. Bijzonder eervol dat ik deze prijzen mocht uitreiken aan de makers van ‘Misjka’ en ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen.”

Djenné Fila neemt de prijs van het Gouden Penseel in handen voor haar pakkende illustraties in ‘Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen’. Fila: “Wat ben ik trots en blij dat ik hier mag staan, bij jullie geweldige kinderboekenmakers. Wat een eer, dankjewel voor dit Gouden Penseel.” Edward van de Vendel en Anoush Elman nemen de Gouden Griffel in ontvangst voor hun intens prachtige boek ‘Misjka’.

De speelzolder

Een avond om niet te vergeten
Met gouden confetti wordt het bal officieel geopend. De volumeknop gaat voluit open, en de zaal die van muur tot muur is gevuld met enthousiaste mensen uit het boekenvak komt meteen in beweging. En niet alleen dansend. Wie naar tweede verdieping loopt stuit daar op een feestelijk ingerichte speelzolder, waar naar hartelust een potje twister en sjoelen kan worden gespeeld. Kleine balkonzitjes omringen de zolder voor een momentje van ontspanning en om verhalen met elkaar uit te wisselen. Het Kinderboekenbal is een magische beleving en ook dit jaar een avond om zeker niet te vergeten!

Dank aan CPNB (en in het speciaal Rozemarijn) dat we aanwezig mochten zijn bij deze feestelijke boekenavond. De Kinderboekenweek gaat op 4 oktober van start!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.