Kinderboekenweek ‘Reis mee!’ is begonnen!

Whoop whoop, de Kinderboekenweek is gisteren officieel geopend met het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan ’t IJ! Een avond vol passie voor kinderboeken, geweldige optredens en vooral een avond waarin de illustrators extra in het zonnetje werden gezet. Boekhopper was erbij!

“Vanochtend lag er een briefje voor mij klaar, met daarop de tekst: ‘Ik vind dit stom’. Mijn kinderen waren er niet heel blij mee dat het dit jaar een Kinderboekenbal is zonder kinderen erbij”, sprak directeur Evelien Aendekerk van stichting CPNB het publiek in haar openingswoord toe. Dit jaar geen kinderen bij het bal, maar wel een zaal vol professionals uit het vak. Van uitgevers en schrijvers, tot illustrators en uiteraard de boekenweekgeschenk schrijvers. Een bont gezelschap, waarbij de sfeer er al snel goed inzat. Iets wat eigenlijk ook niet anders kon, want het regende prijzen, waaronder De ‘Boeksleutel’ die sinds 1979 pas acht keer werd uitgereikt!

Prijzenregen

De ‘Boeksleutel’, een prijs voor een vernieuwend kinderboek, werd uitgereikt aan Ted van Lieshout voor zijn boek ‘Ze gaan er met je neus vandoor’. In zijn dankwoord hield hij een prachtig relaas voor het schrijven van meer boeken ‘over personages van een kleurtje en of andere achtergrond’. Iets wat toe werd gejuicht door de zaal. Ik ben dan ook erg benieuwd naar deze ontwikkeling in het kinderboekengenre en hoop dat we al snel de eerste werken te lezen gaan krijgen!

Uiteraard bleef het niet alleen bij de ‘Boeksleutel’ (deze was overigens al eerder bekendgemaakt, maar de prijs werd gisterenavond pas in ontvangst genomen). Ook de Gouden Penseel werd uitgereikt, deze ging naar illustrator Yvonne Jagtenberg voor ‘Mijn wonderlijke oom’. “Haar boek zet aan om te blijven spelen”, stelde de vakjury. Jagtenberg op haar plaats was erg verrast door de prijs. “Ik heb er echt geen woorden voor, mijn kinderen vroegen mij vanochtend: ‘hoeveel kans denk je dat je maakt?’. Ik zei 99,9 procent dat ik hem niet binnenhaal”, vertelde ze lachend tijdens haar dankwoord.

‘Een avond waar de kinderliteratuur prachtig werd gevierd!’

De ‘Gouden Griffel’ ging naar schrijver Gideon Samson voor ‘Zeb.’. Over het boek, geïllustreerd met illustraties van Joren Joshua, zei de jury : ‘‘Steeds is de afwijking van de realiteit voer voor een hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.’ Een zichtbaar geëmotioneerde Samson bedankte de illustrator van het boek en stelde dat hij al meer dan ‘veertien jaar wachtte op deze prijs’.

Hoera, de kinderliteratuur leeft

Het hoogtepunt voor mij van de avond was het optreden van wetenschapsjournalist Govert Schilling. Hij stak een bevlogen betoog af over meer aandacht voor wetenschap en het sterrenstelsel in kinderboeken. Dit deed hij op zo’n humoristische, leuke manier dat hij al snel de lachers op de hand had en uiteraard de volle aandacht van het publiek. En ik moet zeggen, hoewel ik niet al teveel over het sterrenstelsel weet en daar ook nooit echt bij stil heb gestaan, wist Schilling mij wel te inspireren om ook eens een boek over dit onderwerp op te pakken en te lezen over alle wonderen die zich boven ons hoofd afspelen.

Al met al was het vooral een avond om de kinderliteratuur te vieren, want wat zijn er ook dit jaar weer prachtige verhalen bijgekomen. Kinderboeken zijn toch nog steeds een van mijn favoriete boeken. Ze inspireren, motiveren en geven je weer even dat gevoel van toen je klein was en voor het eerst kennismaakte met nieuwe werelden in boeken. Een gevoel dat het beste kan worden omschreven als ‘magisch’. En dat was het Kinderboekenbal voor mij ook zeker. Als kind droomde ik er al van om er ooit eens bij aanwezig te mogen zijn, ten midden van alle geweldige auteurs die er iedere dag weer voor zorgen dat kinderen kunnen genieten van hun favoriete personages. En ik kan je zeggen, het was echt geweldig!

Ik zeg op naar een week vol kinderboeken, laat je verwonderen, verbazen en vooral inspireren! De Kinderboekenweek, met het thema ‘Reis mee’ loopt van 2 tot 13 oktober. Bij aankoop van een Nederlandstalig kinderboek van tien euro of meer krijg je het boekenweekgeschenk ‘Haaientanden’ van Anna Woltz cadeau. Het prentenboek ‘André het Astronautje. Opzoek naar Laika’ van André Kuipers met illustraties van Natascha Stenvert, is te koop in de boekhandel voor € 7,25. Morgen verschijnt de recensie over beide boekjes op Boekhopper, hou de blog en insta goed in de gaten. Wil je tevens een exclusief inkijkje in het Kinderboekenbal, in de Boekhopper instagram stories vind je een videoverslag van deze toffe avond.

Dankjewel CPNB (en Marije voor de geweldige organisatie) dat ik aanwezig mocht zijn bij het Kinderboekenbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.