Lezen maakt gelukkig

Hi,

Bij het lezen van de kop van deze blogpost zul jij als boekliefhebber natuurlijk hebben gedacht: lezen maakt gelukkig, dat wisten we al! Echter is het nu ook bewezen in de studie ‘De impact van het boek’ dat in opdracht van KVB Boekwerk de afgelopen maanden werd uitgevoerd door drie bureaus. Woensdag presenteerde Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) de studie aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven.

De impact van lezen is groot

Dat de impact van lezen groot is, zal voor velen geen verrassing meer zijn. Maar al te graag laten we ons meeslepen door een goed boek, verliezen we onszelf in een liefdesverhaal en wensen we stiekem dat we toch nog ooit een brief van Hogwarts gaan krijgen. Maar uit de studie blijkt ook dat lezen aanzet tot nadenken, meer nog dan het kijken naar films. Daarnaast word je voorstellingsvermogen groter als je leest. Je ontwikkelt meer begrip voor anderen en houdt minder vast aan voordelen. Daarnaast blijken we (shocker) over meer inlevingsvermogen te bezitten.

Het mooiste nieuws uit de studie vind ik dat nu is bewezen dat lezen leidt tot geluk, aangezien lezen positieve ervaringen biedt, ontsnapping, goed omgaan met emoties, een hogere emotionele intelligentie en een positie zelfbeeld. Daarnaast hebben lezers ruim 25 procent meer kans om gezond te zijn dan niet-lezers. Dit doordat lezen en informatie verwerken bijdraagt aan hoe iemand zich redt in de samenleving.

Dus ik zou zeggen, vooral nu het Boekenweek is, pak er een flinke mok thee, een lekkere chocoladereep en een goed boek bij en veel leesplezier!

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.