Summer Blog College: Aan de slag!

Droom jij al jaren van dat ene stukje internet dat helemaal van jou is? Met al die geweldige berichten die je te delen hebt? Maar is er ook dat stemmetje in achterhoofd dat zegt: Oh jeetje, waar moet ik in hemelnaam beginnen? Pak je laptop, pen, papier en een mok thee erbij. Welkom bij de Blog College van Boekhopper, waar je wordt klaargestoomd om je eigen blog te beginnen!

‘The scariest moment is always just before you start’ Iedere blogger kent wel dat moment waarop je hebt besloten om een blog te beginnen, maar je handen ineens veel overeenkomsten beginnen te vertonen met een kinderzwembadje van de zenuwen. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Bij welke hosting moet je je aansluiten? Hoe zorg je dat lezers weten waar jij te vinden bent? En de alom bekende vraag: ben ik eigenlijk wel goed genoeg in wat ik doe om een blog te beginnen. Laten we alvast beginnen met de laatste vraag. Het feit dat je deze blogpost aan het lezen bent, betekent dat je aan de slag wil en al een zekere maten van vertrouwen hebt om je blog te gaan beginnen.

Waar moet je in hemelsnaam beginnen?

Boekhopper ontstond tijdens een blogcursus die ik volgende tijdens mijn opleiding. Het eerste wat ik daar leerde was ‘goed kijken voordat je begint’. De eerste tip tijdens de Boekhopper Summer Blog College is dan ook om eerst eens goed rond te kijken. Verzamel een lijstje met vijf tot tien blogs die je inspireren, aan het lachen maken of die je nou eenmaal tof vindt. Dit kunnen relatief kleine blogs zijn, maar schuw ook zeker niet om een keer een kijkje te nemen op een bekendere blog. Hoe schrijven ze? Wat is hun manier van foto’s maken?

Hoe vind ik mijn niche? I’ve got your back!

Nu je hebt gekeken wat je leuk vindt is het de bedoeling dat je je eigen stijl gaat ontwikkelen. Je kunt helemaal fan zijn van een blogger, maar hij of zij heeft zijn eigen stijl en het is belangrijk dat je een stukje van jou naar je blog brengt. Dat begint natuurlijk met het kiezen van een goed onderwerp en een niche voor je blog. (hier begint het spannende stuk, aangezien je veel aan je blog kunt veranderen maar het onderwerp wel relatief vaststaat :)) Er bestaan honderden modeblogs, maar toch hebben ze allemaal iets speciaal. De een is gespecialiseerd in biologische geproduceerde kleding, de andere in het aanbieden van een breed scala aan artikelen. Allemaal hebben ze wel iets. Maar hoe vind je een niche? I got your back, lees de tips hieronder!

  1. Stel het onderwerp vast van je blog. Wil je bloggen over boeken dan is dat het onderwerp van je blog.
  2. Nu begint het moeilijke gedeelte. Het vaststellen van je niche. Stel je voor, je kiest ervoor om te gaan bloggen over boeken. Je hebt een grote voorliefde voor romans, maar daar zijn al redelijk veel blogs over. Belangrijk is dat je nu niet gaat twijfelen aan je passie maar je er verder in gaat verdiepen. Zo kun je bijvoorbeeld bloggen over romans die zijn geschreven door mannen, of juist alleen maar Nederlandstalige romans. Dat wordt dan de niche van je blog. De keuze is alom.
  3. Hallelujah! Je hebt je niche vastgesteld (trakteer jezelf maar op een goed stuk chocolade want het moeilijkste stuk van het goed opstellen van een blog heb je zojuist afgesloten) en bent bijna klaar om te beginnen. Om er zeker van te zijn dat je een niche hebt gevonden die bij jou past maak je een lijstje met minimaal tien ideeën voor blogposts. Dit klinkt weinig als je jaren wilt gaan bloggen, maar als je nu al niet tot de tien komt, dan is het beter om nog even naar de ontwerptafel te gaan en je niche wat bij te schaven. Het belangrijkste is dat je je niche niet te groot maakt, maar ook zeker niet te klein!

Volgende keer gaan we aan de slag met het vinden van een goede naam voor je blog. Ik ben benieuwd over welke onderwerpen en niches jullie een blog willen gaan maken, laat het vooral hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.