Summer Blog College: De hosting

Droom jij al jaren van dat ene stukje internet dat helemaal van jou is? Van al die geweldige berichten die je te delen hebt? Maar is er ook dat stemmetje in achterhoofd dat zegt: Oh jeetje, waar moet ik in hemelnaam beginnen? Pak je laptop, pen, papier en een mok thee erbij. Welkom bij het Blog College van Boekhopper, waar je wordt klaargestoomd om je eigen blog te beginnen!

Je hebt je onderwerp en niche bepaald voor je blog. Begint gelijkenissen te vertonen met een kip van het broeden op een goede blognaam en bent nu op het punt aangekomen om je blog echt aan te gaan maken. Maar welke hosting kies je daarbij uit? En nog belangrijker welk CMS kies je?

De meest gebruikte CMS-en zijn die van Blogspot en WordPress. Waarop je bij beide een gratis blog aan kunt maken. Het enige nadeel van een gratis blog is dat er achter de naam van je website blogspot.nl of wordpress.com komt te staan. Vind je dat niet erg? Begin dan vooral met een gratis website. De meeste bloggers beginnen met een gratis CMS zodat ze kunnen wennen aan het bloggen en kijken of het echt iets voor ze is. Boekhopper heeft een jaar lang gedraaid op het gratis CMS van WordPress, pas daarna ben ik overgestapt op wordpress.org waarbij je een hosting moet vinden die ervoor zorgt dat er plaats wordt gemaakt op hun server om jou blog op te slaan en onderhoud uit te voeren. Een technisch verhaal dat je heel snel weer mag vergeten. Maar het is wel van belang dat je een hosting hebt als je van de gratis versie naar de betaalde versie gaat waardoor wordpress of blogspot achter je websitenaam wordt weggehaald.

‘Kies een hosting die bij jou past’

Er zijn tientallen hostingsbedrijven in Nederland, zoals Antagonist en Mijn domein. Het is belangrijk dat je een hosting kiest die bij jou past. Vaak heb je voor onder de honderd euro een hosting waarbij je voldoende ruimte hebt om foto’s op de site te plaatsen. Ga op zoek naar een hosting, Google even rond en vraag aan andere bloggers bij welke hosting zij zitten en waarom. Door informatie in te winnen kun je een hosting kiezen die goed aansluit bij jou wensen.

Het kiezen van een goede hosting is net zo belangrijk als het vinden van een onderwerp voor je blog. Stel jezelf de volgende vragen om te kijken of de hosting bij je past:

  1. Waar ben ik naar op zoek? Wil ik een hosting waarbij vooral veel ruimte is voor het opslaan van foto’s? Dan moet je bijvoorbeeld kijken naar het aantal MB’s dat de hosting beschikbaar stelt bij het pakket dat ze aanbieden.
  2. Krijg ik technische ondersteuning bij mijn blog? Wat mij betreft een echte must! Je zult niet de eerste zijn van wie de blog wordt gehackt. Een goede ondersteuning van je hosting kan ervoor zorgen dat hackers worden geweerd en geen toegang hebben tot je website.
  3. Hoe reviewen andere bloggers de hosting?
  4. Wat wil ik betalen voor de hosting?
  5. Welke CMS-en ondersteunen ze.

Ga dit lijstje voor jezelf na en vergelijk je opties. Volgende keer gaan we aan de slag met het schrijven van de eerste blogpost. Spannend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.