Summer Blog College: Het dilemma dat ‘een blognaam’ heet

Droom jij al jaren van dat ene stukje internet dat helemaal van jou is? Van al die geweldige berichten die je te delen hebt? Maar is er ook dat stemmetje in achterhoofd dat zegt: Oh jeetje, waar moet ik in hemelnaam beginnen? Pak je laptop, pen, papier en een mok thee erbij. Welkom bij de Blog College van Boekhopper, waar je wordt klaargestoomd om je eigen blog te beginnen!

In de vorige blogposts gingen we samen op zoek naar het vinden van een onderwerp en niche voor je blog. Als je dat hebt gedaan dan ben je al een aardig eind op weg naar jou eigen plek op het internet. Maar nu (start de spannende muziek) stuit je op het dilemma dat ook wel een ‘blognaam’ wordt genoemd.  Het vinden van een goede blognaam kan zo lastig zijn als het vinden van een goede sportoutfit. Je wilt dat je blognaam iets zegt over je blog, maar ook lekker bekt. Voordat ik op de naam Boekhopper kwam heb ik zeker dagen lang rondgelopen met tien verschillende blognamen. Uiteindelijk kwam ik uit op Boekhopper omdat ik een boekenblog ben begonnen, waarbij ik iedere week een andere boek lees. Als het waren hop ik tussen de boeken. Het samenvoegen van deze twee woorden bracht mij tot Boekhopper!

‘Het vinden van een goede blognaam kan zo lastig zijn als het vinden van een goede sportoutfit’

De makkelijkste manier voor het bedenken van een naam voor je blog is om twee lijstje te maken. Op het eerste lijstje schrijf je synoniemen voor het onderwerp waar jij over gaat bloggen. Begin je een foodblog dan kun je denken aan woorden als: food, eten, foodie, meals. Op het tweede lijstje schrijf je woorden waar mensen jou mee associëren. Denk bijvoorbeeld aan woorden als: funny, cute, optimist, aardig. Vervolgens ga je ieder woord uit het eerste lijstje combineren met een woord uit het tweede lijstje. Zit er iets bij waarvan jij denk: Wauw die is leuk? Gefeliciteerd dan heb je je blognaam gevonden! Nog niet zoveel geluk gehad? Probeer dan nog een paar woorden te bedenken en denk ook vooral out of the box. De leukste blognamen ontstaan in een creatieve bui.

Nu je een naam hebt gekozen wil je er zeker van zijn dat deze nog vrij is. Spannend? I know, je hebt soms dagen op een naam zitten broeden maar het moet toch echt gebeuren. Je kunt op verschillende sites checken of een domeinnaam als bestaat. Als dat zo is probeer je blognaam dan een klein beetje bij te stellen zodat hij nog steeds aansluit bij jouw blog. Als je blognaam nog niet bestaat leg hem dan ook meteen vast op de socials zoals Instagram, Twitter, Facebook en Youtube (daar gaan we een andere keer mee aan de slag, maar het zou jammer zijn als de naam dan wel weg is).

Zo dat was me weer een lap tekst! Laat bij de reacties weten op welke blognamen jullie zijn uitgekomen en waar je nog graag tips over wilt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.