“The fairest bookshop of them all”

Bestaat er een hemel op aarde voor boekenliefhebbers? Nou ja dus! In Maastricht is de mooiste boekenwinkel van Nederland gevestigd. En niet alleen van Nederland maar ook van de hele wereld als we The Guardian mogen geloven die de boekenwinkel omschreef als “the fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Tijd voor Boekhopper om een bezoekje te brengen aan de alom geprezen boekenhandel Dominicanen.

“Een lange rij met boeken spreid zich voor je uit met de mooiste pareltjes uit de wereldliteratuur”

foto kerk maastricht
© mooi-foto

In een smalle straat met winkels van bekende merken en hier en daar een eettentje doemt in de verte een kerk in de gotische stijl op. De geelachtige robuuste kleuren van de kerk geven een rustieke vibe af. De houten kerkdeuren staan uitnodigend open voor het passerende publiek. Hier een daar drentelt een verdwaalde toerist met een camera voor de deuren van de kerk. Één stap binnen en je realiseert je dat je je bevindt in een van de mooiste boekenwinkels van de wereld. Een lange rij met boeken spreid zich voor je uit met de mooiste pareltjes uit de wereldliteratuur. Door de open indeling van de boekenwinkel blijft het heel overzichtelijk. Hoewel de nieuwste boeken met hun glanzende covers je tegenmoet komen, overheerst de oudheid van de kerk nog steeds. Op de grond vind je de grafstenen terug van belangrijke mensen, de ramen van de kerk vertonen nog steeds de glas in lood werken die met veel precisie zijn gemaakt. Kijk ook zeker omhoog, het plafon vertoont namelijk nog steeds de mooiste beschilderingen uit de tijd dat de kerk werd gebouwd.

“Mensen wisten niet hoe snel ze hun mobieltjes tevoorschijn moesten halen om het vast te leggen”

Dat je je nog steeds in een kerk bevindt merk je aan de mensen die er rondlopen. Hier en daar wordt er wat gefluisterd maar over het algemeen heerst er een sereniteit waarvan je wenste dat je er dagen in kon rondbrengen. Tijdens mijn bezoek werden de leesfanaten verrast met een flashmob. Uit het niets begon een groepje mensen te zingen, naar mijn vermoeden een lied uit de opera. Hun engelachtige stemmen maakten handig gebruik van de galm die in de kerk rondging. De kerk werd even gevuld met de moderniteit van deze maatschappij. Mensen wisten niet hoe snel ze hun mobieltjes tevoorschijn moesten halen om het vast te leggen.

‘The fairest bookshop of the world’ mag dan een beetje ver gezocht klinken maar is zeker van toepassing op de Dominicanen. Als je houdt van de rust van een bibliotheek, de oudheid van een kerk en de geur van nieuwe boeken dan ben je aan het juiste adres. Nog even na genieten met een cappuccino en een stukje taart? Dan is de boekhandel de uitgelezen plek. Aan het einde van het lange gangpad met boeken vind je een coffeecorner met vriendelijke personeel.

Ben jij ook in boekhandel Dominicanen geweest? Laat weten bij het commentaar wat je ervan vond.

Foto’s met dank aan Mooi-foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.