Wanneer taal het krachtigst is


Hi,

Wat is het toch met het feit dat wanneer we een liefdesbrief schrijven we aan het dichten slaan, dat de bekendste liedjes bezitten over een kunstig dichtschema en dat we er eigenlijk niet bij stilstaan maar poëzie zich de afgelopen jaar steeds meer in ons dagelijks leven heeft geïntegreerd.

Amerikaanse dichteres Rita Dove noemde poëzie: ‘poëzie is taal op zijn meest gedestilleerd en krachtigst’. Amerikaanse dichter Robert Frost deed er nog een schepje bovenop door te zeggen dat: ‘poëzie is wanneer een emotie zijn gedachte heeft gevonden en de gedachte woorden’.  Toen ik Boekhopper oprichtte deed ik dat met het idee dat ik meer mensen kennis wilde laten maken met het mooie dat de boekenwereld te bieden heeft. En de dichtbundels zijn daar een beetje het ondergeschoven kindje van geworden, terwijl ze juist zo mooi zijn. Poëzie vind je voortaan overal om ons heen. Rappers gaan er mee aan de slag, Nicholas Sparks verwerkt het in zijn boeken en zelf in de YA wereld wagen steeds meer auteurs zich aan een stukje poëzie.

Ik raakte voor het eerst verslingerd aan dichtbundels toen ik de werken van Toon Hermans mocht recenseren

Ik raakte voor het eerst verslingerd aan dichtbundels toen ik de werken van Toon Hermans mocht recenseren. Bundels opgedeeld in thema’s als: wijsheid, humor, geluk, liefde en stilte. Alle met de meest prachtige gedichten erin die niet alleen weten te amuseren maar ook te inspireren. Het gedicht Wijsheid van Hermans heeft inmiddels de categorie opdreunen-zonder-te-lezen behaald: ‘Wijs is anders dan geleerd. Nee.. geleerd is niet verkeerd, maar wijs dat is heel andere koek. Minder hersenen…minder boek. Wijsheid is voor ’t grootste part iets meer denken met het hart.’

Poëzie heeft iets moois, iets kleins maar laat ons tegelijkertijd ook even stilstaan bij alles om ons heen. Tot en met 6 februari vindt de Poëzieweek plaats, georganiseerd door CPNB, en ik hoop dat jullie je laten inspireren door alle geweldige dichters die de boekenwereld rijk is. (bij aankoop van poëzie in de boekhandel krijg je er de dichtbundel ‘Vrij – wij? van Tom Lanoye bij die de gedichten ook voordraagt op poetry.nl/lanoye)

Laat bij de reacties weten wie jouw favoriete dichter is, ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.