Het was jaren wachten voor de echte fans van de ‘Hongerspelen’ serie, maar eindelijk kondigde Suzanne Collins dan toch echt aan dat er een vijfde boek in de serie zou verschijnen. Dit keer staat de vijftigste honger spelen centraal met een oude bekende om te volgen. Maak kennis met ‘Dageraad boven de boete‘, het lang verwachte nieuwe deel in de ‘Hongerspelen’ serie!
‘De dag van de boete voor de vijftigste Hongerspelen breekt aan en paniek houdt de districten van Panem in zijn greep. Dit jaar worden er ter ere van de Kwartskwelling twee keer zoveel tributen de afgrijselijke arena in gestuurd worden. In District 12 probeert Haymitch Abernathy niet te veel na te denken over de kans dat hij een van hen zal zijn. Hij wil gewoon de boete doorkomen en bij het meisje zijn van wie hij houdt. Maar wanneer zijn naam tijdens de ceremonie wordt geroepen verandert die droom in een nachtmerrie. Hij wordt onmiddellijk afgevoerd naar het Capitool, samen met drie andere tributen: een jeugdvriendin die als een zus voor hem is, een geobsedeerde bookmaker, en het meest verwaande meisje van de stad. Zodra de Spelen beginnen, beseft Haymitch dat hij gedoemd is te verliezen. Maar iets in hem wil vechten… En hij wil dat zijn strijd tot ver buiten die dodelijke arena nagalmt.’ (Uitgegeven door Best of YA, vertaald door Maria Postema).
Als er een boekenserie is die veel fantasy liefhebbers in hun hart hebben zitten, dan is het de Hongerspelen serie van Suzanne Collins wel. Ze wist ons boek na boek aan de pagina’s gekluisterd te houden en neemt ons nu mee terug naar de wereld waar we allemaal van gruwelen, maar waar we ademloos over willen lezen. Maak kennis met de prequel van de populaire serie ‘Dageraad boven de boete’, een verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten!
In ‘Dageraad boven de boete’ gaan we op pad met Haymitch, de man die we kennen als de flamboyante (redelijk alcoholistische) mentor van Katniss en Peeta. Het is het jaar van de vijftigste hongerspelen en voor deze speciale editie hebben de machtshebbers besloten om twee keer zoveel deelnemers de arena in te sturen voor een bloederig gevecht. Iets dat Haymitch hoopt niet mee te maken, maar wanneer zijn naam wordt omgeroepen is er geen ontkomen meer aan. Haymitch zal moeten deelnemen, ook al zal hij niet veel kans maken, besluit hij wel te gaan vechten. Vechten voor de mensen die hij lief heeft, vechten voor een beter leven en het meisje waar hij verliefd op is. Collins brengt ons een verhaal waar we lang op hebben zitten wachten en zet een interessante variant van Haymitch neer. Iemand die gaat voor zijn familie, die klaar is met de corrupte machthebbers en van binnenuit probeert om ze te overtroeven. Daarin lijkt hij veel op Katniss, gelijkenissen tussen de twee zul je dan ook door het hele boek terugvinden. Iets wat een herkenbaarheid geeft aan het verhaal en maakt dat je meteen een connectie vormt de Haymitch. Je snapt zijn beweegredenen, zijn frustratie, zijn lust om te vechten, net zoals je dat deed bij Katniss. Daarnaast geeft dit deel je een mooi inkijkje in hoe Haymitch is geworden wie hij is. Wat hem heeft gevormd tot de flamboyante man die we kennen. We volgen het verhaal vanuit zijn perspectief, maar maken gelijktijdig ook kennis met een aantal personages die we in eerdere verhalen voorbij hebben zien komen. Collins geeft ons inzichten in hun levens door de gesprekken die ze voeren met Haymitch, waardoor het verhaal rijk voelt aan personages.
‘Spannend, krachtig hoofdpersonage en dito schrijfwerk!’
‘Dageraad boven de boete’ voelt als een nostalgische tocht terug naar het fenomeen dat Collins heeft gecreëerd. Een fenomeen dat bekend staat door haar vlotte, maar ook gedetailleerde schrijfstijl die we ook terug zien komen in dit vijfde deel. Ze weet als geen ander hoe ze ons de arena mee in moet nemen, ons deelgenoot moet maken van de strijd door zintuigelijke waarnemingen op te voeren. Nog meer dan voorheen laat ze de brutaliteiten zien, neemt ze ons mee in de intriges en politieke spelletjes. Ze legt ze bloot en verdiept zo de fantasywereld die ze heeft gecreëerd. Hierbij zien we ook wat liedjes terugkomen die we inmiddels bijna zelf mee kunnen zingen. Daarnaast presenteert ze ons nieuwe elementen in het verhaal, die maken dat je op het puntje van je stoel zit om te weten wat er nog meer gaat gebeuren. Maar daarbij heb ik wel een klein haakje, doordat er in dit boek veel gebeurd en er veel aandacht is besteed aan de worldbuilding zitten we met een aantal open lijnen in het verhaal die niet gesloten worden richting het einde. Iets dat geen hele grote invloed heeft, maar wel jammer is ten opzichte van het imposante verhaal dat Collins heeft gecreëerd.
‘Dageraad boven de boete’ is een pakkend vijfde boek in de serie van Collins. Het bruist door de doeltreffende schrijfstijl van Collins, het pakt door het hoofdpersonage waarvan het verhaal tot in de details wordt ontrafelt en de uiterst spannende verhaallijn. Het boek laat wel wat open lijnen achter, die we hopelijk snel gaan terugzien in een nieuw werk van Collins!