‘De laatste ravendochter’, Merel Godelieve

Wanneer Erin erachter komt dat ze beschikt over een zeer aparte gave, verandert haar hele leven van de ene op de andere dag. Terwijl ze probeert om het eeuwenoude kasteel van haar familie te redden, haar krachten onder controle te krijgen en haar leven door te leven, zet een groot geheim alles nog meer onder druk. We lezen erover in het spannende fantasy debuut van Merel Godelieve ‘De laatste ravendochter‘! Door uitgeverij L.S. Amsterdam is het boek in een prachtig bijpassend jasje gestoken.

‘Een eeuwenoud kasteel, een aangrijpende familiesaga, een episch liefdesverhaal, en een jonge vrouw met bijzondere krachten… Duncannon Castle is het enige wat Erin nog overheeft van haar moeder, en ze doet er alles aan om haar familiekasteel overeind te houden. Maar de kosten hopen zich op en de b&b-gasten blijven weg. Haar enige hoop is een Amerikaanse filmstudio, maar als die een ander kasteel kiest als set voor een nieuwe film, lijkt ook deze hoop vervlogen. Wanhopig keert Erin zich tot de stem diep onder het kasteel, een die haar al jaren toefluistert en haar altijd heeft geholpen. De volgende ochtend is de andere kasteelheer dood en de filmploeg onderweg. Duncannon lijkt gered, maar nog diezelfde avond gaat het mis en wanneer alle gasten in bed liggen, keert Erin zich nog één keer tot de stem…’ (Uitgegeven door L.S.Amsterdam).

Wanneer er een nieuwe schrijver debuteert in het fantasy genre ben ik altijd meer dan benieuwd wat deze schrijver naar het genre gaat brengen. Krijgen we sublieme worldbuilding waardoor we helemaal mee worden genomen in een nieuwe wereld, krijgen we personages die je aan de pagina’s gekluisterd houden omdat je wilt weten hoe hun verhaal verder gaat en krijgen een mooie gedetailleerde schrijfstijl te zien op de pagina’s die maakt dat je nog tientallen boeken zou willen lezen van deze schrijver? Ik kan je zeggen: op alle drie deze vragen kun je volmondig ja zeggen na het lezen van het fantasy debuut van Merel Godelieve ‘De laatste ravendochter’! Want jeetje wat brengt ze ons een pakkend, prikkelend en oh zo verslavend verhaal dat je meer dan 500 pagina’s compleet in de band houdt!

In ‘De laatste ravendochter’ maken we kennis met Erin. Al haar hele jonge leven heeft ze haarzelf anders gevoeld dan anderen. Er is een stem waar ze haarzelf telkens toe keert wanneer er allesveranderde gebeurtenissen gebeuren in haar leven. Deze stem helpt haar, maar niet zonder gevolgen. Wie de stem is en waarom Erin ermee kan communiceren is haar niet bekend. Maar wanneer het eeuwenoude kasteel van haar familie, waar zij voor zorgt, tussen haar vingers door begint te glippen vanwege financiële problemen, gaat ze terug naar de stem. Niet wetende wat ze daarmee zal ontketenen en welke geheimen er naar jaren eindelijk naar boven zullen drijven. Godelieve brengt ons met Erin een geweldig personage om te volgen. Iemand die krachtig is en haar eigen boontjes dopt. Maar ook iemand die te maken heeft met een grote onzekerheid over haar leven, die meegaat in de wensen van anderen en haarzelf vaak vergeet. We worden als een vogel boven haar verhaal gehangen en krijgen zo alles over haar mee. Want ik kan je zeggen: Erin maakt veel mee en Godelieve laat je dit allemaal samen met haar ervaren. Iets dat geweldig werkt om meteen een band tussen het personage en de lezer te laten ontstaan. Erin voelt als een vriendin die je wilt helpen, iemand waar je ademloos naar luistert om te achterhalen wat er met haar en haar familie aan de hand is. Een personage waar je een vriendschap mee sluit die je nog lang wilt aanhouden!

‘Maak kennis met het nieuwe fantasy talent: Merel Godelieve!’

Godelieve debuteert in het fantasy genre en zet meteen een mooie eigen gedetailleerde schrijfstijl neer. We maken kennis met een auteur die weet hoe ze een sterk staaltje worldbuilding op moet voeren om je helemaal mee te nemen in de wereld van Erin en haar familie. Dit doet ze met kleurrijke omschrijvingen, waarbij vooral de zintuigen worden aangeboord. We zien, voelen en ruiken alles dat Erin ook ervaart, waardoor je echt het idee hebt dat je in het verhaal zit. Daarnaast presenteert de schrijfster ons een verhaal dat rijk is aan geschiedenis. Een geschiedenis die beetje bij beetje wordt ontrafeld door het hoofdpersonage, maar ook door doeltreffende stukken tussenin waarin ‘de stem’ tegen de lezers praat. Dit maakt dat je op het puntje van je stoel zit om te weten hoe alles met elkaar verbonden is. Hoewel de gedetailleerde schrijfstijl er wel voor zorgt dat de vaart hier en daar wat uit het verhaal gaat, is deze manier van verhaalvertelling er wel een waardoor je alles meekrijgt over de wereld van de ravendochters en je jezelf er compleet in onder kunt dompelen. En dan hebben we nog de plottwisten, want my oh my wat brengt Godelieve ons een uiterst spannend verhaal waarin je een aantal wendingen zeker niet aan zult zien komen (dat einde!!). Ik ga ze hier niet spoilen, want deze moet je echt zelf ervaren, maar dat een debutant zo’n verhaal neer kan zetten: daar kun je alleen maar bewonderenswaardig naar kijken!

Het zal geen verrassing zijn dat ik meer dan fan ben van ‘De laatste ravendochter’! Het staat als een huis door de geweldige worldbuilding van Godelieve, die zo gedetailleerd is dat je je echt in het verhaal waant. Het pakt door het mooie krachtige hoofdpersonage en het beklijft door de immense spanning en ook zeker de romantiek in het verhaal. Ik hoop dat we snel een nieuw werk van de hand van Godelieve krijgen, want dat er een nieuw talent in de fantasy wereld is opgestaan mag duidelijk zijn!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.