De verborgen fantasy wereld

Wat als Clary en Jace (The Mortal Instruments) er nooit achter waren gekomen dat ze geen broer en zus zijn? Wat als hij-die-niet-genoemd-mag-worden het duel van Harry Potter had gewonnen? Vragen die aan de orde van de dag zijn voor fanfiction schrijvers. Schrijvers verzinnen verhalen die in het hoofd van de lezers nog lange tijd doorgaan. Verschillende lezers spreken van een soort ‘zwart gat’ waarin ze na het lezen van het laatste boek belanden. De wereld van de fantasieboeken is onlosmakelijk verbonden met de wereld van de fanfiction.

Hoewel deze ‘fanfiction’ een begrip van nu lijkt, blijkt het al terug te lopen tot de tijd van de eerste Star Wars verhalen (1968), toen tijdschrift Spockanalia verhalen schreef met de karakters van Star Wars die niet door de originele auteurs waren geschreven. Inmiddels bestaat Spockanalia niet meer, na drie jaar werd het tijdschrift opgeheven. Door de jaren heen zijn er een duizenden onderwerpen en schrijvers bijgekomen. Een van de grootste internationale fanfiction sites met meer dan acht miljoen gepubliceerde verhalen is Fanfiction.net. Deze site heeft tweehonderdduizend alternatieve verhalen binnen voor de Twilight serie. Voor Harry Potter hebben ze ruim zeshonderdduizend alternatieve verhalen en The Hunger Games ruim vijftienduizend.

Nederlandse fanfiction

De Nederlandse fanfiction sites lopen nog achter op de grote internationale sites. Toch brengen wij ook veel fanfiction schrijvers voort. Dennis Hoogeveen schreef eigenhandig een zesde Harry Potter deel, bestaande uit 213 pagina’s. Na eigen zeggen kon hij niet wachten tot het vervolg uitkwam. “Het was niet de bedoeling om een boek te schrijven, het begon als een geintje,” aldus de Drent tegen doof.nl. Voor het Britse Blossembooks (uitgever van de Harry Potter boeken) was dit zeker geen geintje. Hoewel zij menig fanfiction tolereren ging dit ze toch iets te ver. Hoogeveen mocht het boek niet uitgeven en ook niet verspreiden onder zijn familie en vrienden.

Van fanfiction naar bestseller

Fanfiction bleef lang het ondergeschoven kindje van de fantasy boekenwereld. Toch blijkt deze stroming een goede manier om van amateur schrijver naar ‘echte’ schrijver te gaan. Zo is de auteur van de veel gelezen Fifty Shades of Grey boeken begonnen als Twilight fanfiction schrijfster. Haar Fifty shades serie begon als een fictie van de door Stephany Meyer geschreven Twilight boeken, toen ze werd ontdekt door een uitgeverij. En wat te denken van de Britse schrijfster Meg Cabot die met haar Princess Diaries serie de wereld veroverde. Zij begon als Star Wars fanfiction schrijfster. Niemand minder dan Cassandra Clare, The Mortal Instruments, schreef eerst fanfiction over Harry Potter en Lord of the Rings. Maar ook Kim ten Tusscher begon met Lord of the Rings als inspiratie. “Omdat ik in die tijd (van het schrijven van haar boek) nog steeds veel met The Lord of the Rings bezig was, dacht ik in eerste instantie aan een ork als hoofdpersoon.”

De fanfiction wereld is een complexe wereld, de meningen over de pennenvruchten van amateur schrijvers lopen uiteen. Veel auteurs vinden het geweldig dat hun fans doorgaan met de verhaallijnen die zij hebben gecreëerd, al vinden andere het meer op plagiaat lijken. Bestseller auteur van ‘Outlander‘, Diana Gabaldon, ziet het liever verdwijnen dan blijven. Haar collega Anne Rice, van de vampiers kronieken, neemt het nog een stapje verder door te zeggen dat ze geen fan fiction tolereert.

Wat vinden jullie van fanfiction, plagiaat of creatieve vrijheid? Laat het weten in een reactie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.