Welke boekhandel je momenteel ook binnenloopt of welk instagramaccount van een boekenliefhebber je opent, er is een boekenreeks die je daar zeker gaat aantreffen: de reeks over Emily Wildes van schrijfster Heather Fawcett. Afgelopen jaar raakten we gezamenlijk in de ban van het verhaal over professor Emily, expert op het gebied van feeën. Na een zinderend en spannend eerste deel, is het nu tijd voor het tweede boek in de reeks, dat door uitgeverij Zomer & Keuning in een prachtig jasje is gestoken! Maak kennis met ‘Emily Wildes Atlas der Anderlanden’.
‘In ‘Emily Wildes atlas der Anderlanden’ gaat het verhaal van hoofdpersoon Emily Wilde verder, nadat zij ’s werelds eerste feeënencyclopedie geschreven heeft. Ze heeft veel geleerd tijdens haar avonturen, onder andere dat haar collega-geleerde en voormalig rivaal Wendell een verbannen feeënkoning is. Haar volgende project is om een kaart van de feeënrijken te maken. Terwijl ze haar onderzoek voorbereidt, komt Wendell opnieuw in de problemen. Ze vertrekken naar de Oostenrijkse Alpen, waar ze op zoek gaan naar de deur naar Wendells rijk, en daarmee de sleutel om hem te bevrijden van de duistere plannen van zijn familie… Dit tweede deel van de cozyfantasyserie Emily Wilde gaat direct verder waar Emily Wildes encyclopedie der feeën ophield.’ (Uitgegeven door Zomer & Keuning, vertaald door Erika Venis).
Heather Fawcett, als er een schrijfster is gekatapulteerd in het fantasy genre dan is het zij wel, want jeetje wat brengt deze schrijfster ons prachtige boeken die binnen een mum van tijd een complete hype worden. Iets dat ook zeker opgaat voor haar serie over de slimme Emily Wilde, professor aan een vooraanstaande universiteit in Engeland die zichzelf heeft gespecialiseerd in feeën. Met een knappe goudharige feeën-koning aan het zijde beleeft ze weer een nieuw avontuur in ‘Emily Wildes Atlas der Anderlanden’.
In ‘Emily Wildes Atlas der Anderlanden’ gaan we in dagboekfragmenten weer op pad met de vrolijke, slimme en een tikkeltje awkward Emily. Dit keer heeft ze haarzelf de taak gegeven om een kaart te maken van de feeënrijken, maar dat blijkt nog knap lastig wanneer de moeder van je (mogelijke, de keuze blijft lastig haha) verloofde achter hem aanzit met maar een plan: zorgen dat hij niet langer zal leven. Met dit alles op de achtergrond probeert Emily geheimen te ontrafelen, Wendell te helpen en tegelijkertijd haar eigen gevoelens te onderzoeken. Want verloofd zijn met iemand die bij het feeënrijk hoort komt met een aantal lastige uitdagingen. Oh wat een heerlijk hoofdpersonage brengt Fawcett ons met Emily! Waar we haar in het eerste deel al goed hebben leren kennen duiken we nu nog meer haar verhaal in. We maken kennis met een hoofdpersonage dat heerlijk awkward is, niet weet hoe ze haar gevoelens helemaal moet uiten en die van anderen moet interpreteren, maar haar rol in het leven en de liefde steeds meer vindt. Wendell is een geweldig tweede hoofdpersonage in het verhaal die haar mooi aanvult. Een lieve, charmante en soms ietwat dramatische jongen die een complete tegenpool is, maar daardoor juist een aantal andere kwaliteiten laat zien die geweldig op Emily aansluiten. De liefde tussen de twee werd in het eerste deel rustig opgebouwd en deze trend zet zich voort in ‘Emily Wildes Atlas der Anderlanden’. Een slow burn zoals we hem altijd willen zien, die maakt dat je alleen maar mee kunt zwijmelen!
‘Magie in boekvorm!’
Fawcett brengt ons namelijk een cosy fantasy verhaal, maar wel eentje met zeker een mysterieus randje. Wat mooi naar voren komt door de pakkende manier van worldbuilding van Fawcett. Ze neemt ons nog meer mee in de wereld van de feeën en hun rijken, hun onderlinge dynamieken, de tot standkomst van een aantal geheimen en de magie die heerst. We ontrafelen het allemaal gezamenlijk met Emily en Wendell (die in dit verhaal ook een aantal eigen hoofdstukken krijgt, zo leuk!). Maar wat dit verhaal voor mij vooral een op en top fantasy maakt is de prachtige beeldende schrijfstijl van Fawcett, ze neemt ons echt mee in de wereld van de feeën, waar we kennismaken met wezens die tot in de puntjes zijn beschreven. Ze komen tot leven, net zoals de kleurrijke wereld die de schrijfster schetst. Dit maakt dat je het idee hebt dat je echt met de personages op pad bent en de wereld die zo zorgvuldig door de schrijfster is gecreëerd er een is waar je zo in binnen zou kunnen stappen. Iets dat alleen schrijvers voor elkaar krijgen die hun personages en werelden door en door kennen en een talent hebben voor zo beeldend te schrijven dat je je ogen kunt sluiten en alles voor je kunt zien.
Ik ben meer dan onder de indruk van dit tweede deel in de serie over de awkward professor Emily. De prachtige slow burn, de indrukwekkende worldbuilding en de idem dito schrijfstijl van Fawcett maken dit een magische fantasy die je in een middag uit wilt lezen!