Recensie: ‘A Taste of Gold and Iron’, Alexandra Rowland

Een fantasyboek waarin inclusiviteit voorop staat, waar plaats is voor iedereen: queer, hetero, lesbisch, homoseksueel. Alexandra Rowland brengt ons een fantasyboek waarin ze precies dat doet, en daarmee zet ze niet alleen een inclusieve wereld neer, maar ook een prachtig fantasyverhaal met ‘A Taste of Gold and Iron‘.

Kadou, the shy prince of Arasht, has no intention of wrestling for imperial control with his sister, the queen. Yet he remains at odds with one of the most powerful ambassadors at court – the father of the queen’s new child. Then a hunting party goes terribly awry, and Kadou finds himself under suspicion of attempted murder. To prove his loyalty to his sister and salvage his reputation, Kadou takes responsibility for the investigation of a break-in at one of their guilds. He enlists the help of his newly appointed bodyguard, the coldly handsome Evemer, who seems to tolerate him at best. But what appears to be a straightforward crime spirals into a complex counterfeiting operation, with a powerful enemy at its heart. In Arasht, where princes can touch-taste precious metals with their fingers and myth runs side by side with history, counterfeiting is heresy. The conspiracy they discover could cripple the kingdom’s financial standing – and bring about its ruin.‘ (Uitgebracht door PanMacmillan)

Boeken waarin verhalen worden verteld die ons broodnodige vernieuwing brengen in zowel het genre als de boekenwereld. Het fantasygenre heeft altijd voorop gelopen met het brengen van vernieuwingen, het creëren van meer inclusieve werelden waarin we liefdesverhalen lezen tussen mensen, die niet gedefinieerd worden door hun gender. Hoewel dit nog weinig gebeurt bij de hoofdpersonages brengt Alexandra Rowland daar nu verandering in. Ze brengt ons een uiterst spannend en inclusief verhaal dat straalt door beide componenten.

In ‘A Taste of Gold and Iron’ volgen we Kadou, een jonge prins die het niet ziet zitten om samen met zijn zus te vechten voor wie de macht over hun land mag nemen. Maar wanneer een jachtpartij misgaat en Kadou wordt beschuldigd van moord, heeft hij zijn zus hard nodig om zijn hachje te redden. En niet alleen zijn zus, ook de knappe bodyguard Evemer. Hoewel Evemer een grote hekel heeft aan de prins begint hij beetje bij beetje meer compassie te krijgen voor de jongen die met de gouden lepel in de mond werd geboren, maar in het echt kwetsbaar is. Samen trekken ze ten strijden tegen het kwaad, dat hun gehele koninkrijk aan het wankelen kan brengen. Rowland brengt ons twee personages die een feestje zijn om te volgen door hoe complex, interessant en krachtig, maar ook zeker open en kwetsbaar ze zijn. Vanuit het alwetende perspectief kijken we over hun schouder mee bij het ontstaan van hun liefde, bij het vertellen over de verhalen die hen vormden tot wie ze nu zijn en bij de strijd die ze gezamenlijk aangaan. Hoewel je vanuit het alwetende perspectief de kans loopt dat je als lezer niet echt dicht in de buurt komt van de personages, omdat over iedereen wel iets wordt verteld, is dat bij ‘A Taste of Gold and Iron’ zeker niet het geval. We maken alles zij aan zij met de personages mee.

‘Een verhaal dat aanzet tot denken!’

Rowland’s schrijfstijl is heerlijk gedetailleerd, waardoor zelfs de kleinste details in een ruimte tot leven komen. Ze presenteert ons een nieuwe wereld die ze verfijnd naar voren brengt. Een inclusieve wereld, waarin gender er niet toe doet en dit op een organische manier in het verhaal wordt verwerkt. Daarbij heeft Rowland oog voor verschillende maatschappelijke tendensen, heilige huisjes die ze beetje bij beetje meer omtrapt. Zo mogen vrouwen in de wereld waar Kadou in leeft zelf kiezen of zij de vader van het kind zeggenschap geven over het kind. De vrouw is daarin leidend. Rowland brengt ons nieuwe maatschappelijke regels en laat zien hoe deze zijn uitwerking vinden in de wereld die ze heeft gecreëerd. Daarmee zet ze een spannend verhaal neer, maar ook een die aanzet tot denken.

Spanning zul je daarnaast voldoende vinden in dit verhaal. Naast dat de worldbuilding om door een ringetje te halen zo goed is, weet Rowland als geen ander hoe ze een goede spanningsopbouw moet verwerken in het verhaal. Eentje die je op het puntje van je stoel houdt en waardoor je alleen maar door kunt blijven lezen. ‘A Taste of Gold and Iron’ heeft het wat mij betreft dan ook allemaal. Het is prachtig geschreven, beschikt over interessante personages, brengt een frisse wind in het genre en zet aan tot denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.