Recensie: De vijfde golf, Rick Yancey

De eerste golf: de wereld wordt gehuld in duisternis. De tweede golf: als je geluk hebt weet je te ontsnappen. De derde golf: als je pech hebt overleef je. De vierde golf: er geldt nog maar één regel – vertrouw niemand. Rick Yancey brengt met De Vijfde Golf een mix tussen fantasy en sci-fi met als resultaat een boek waar je even in moet komen maar wat garant staat voor veel spannende scènes.

Nu de vijfde golf eraan komt, is Cassie op de vlucht – voor Hen, de wezens die er menselijk uitzien maar het niet zijn. Zij die het land doorkruisen om eenieder te vermoorden die ze tegenkomen. Cassie gelooft dat er maar één manier is om te overleven: door alleen te blijven. Maar dan ontmoet ze Evan Walker, de verleidelijke en mysterieuze vreemdeling die haar enige hoop is om haar vijfjarige broertje te helpen bevrijden, én haar enige hoop om zelf te overleven.
Maar Cassie moet kiezen tussen vertrouwen en wanhoop, tussen verzet of overgave. Tussen leven… en dood.

de vijfde golf, rick yanceyDe vijfde golf is een verhaal waar ik ontzettend aan moest wennen. Er wordt overgeschakeld van karakters zonder daarbij aan te geven om wie het gaat. Daarnaast merk je dat de schrijver zoveel wil vertellen over zijn verhaalwereld dat het soms wat verwarrend en langdradig wordt. Waar die detaillering voor verwarring zorgt over de plaats waar het zich afspeelt, zijn de karakter zo scherp neergezet dat ze bijna visueel worden. Een gegeven dat duidt op een goed doordacht verhaal.

Hoewel het begin enigszins langdradig is komt de spanning er op de helft van het verhaal in. De drang van Cassie om Sammy te vinden maakt haar strijdlustig. Met een grote reddingsactie bouwt Yancey de spanning flink op. Waar hij in het begin nog leek te moeten wennen aan het verhaal heeft hij dat zich in de tweede helft van het verhaal meester gemaakt. Wat volgt is een spannend verhaal, met goed geschreven dialogen en sfeeromschrijvingen.

De vijfde golf is zeker een boek voor fantasy liefhebbers. Leg het boek zeker niet aan de kant na de eerste hoofdstukken, lezers met een lange adem worden beloond met een goed doordacht verhaal waar de spanning zo wordt opgebouwd dat het moeilijk wordt om hem niet meteen uit te lezen als je over de helft bent. Sommige boeken hebben gewoon wat extra tijd nodig, maar blijken vaak wel de boeken die je het langst zullen bijblijven.

Heb jij De vijfde golf ook gelezen? Laat weten bij het commentaar wat jij ervan vindt, ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.