Recensie: ‘Ketting van ijzer’, Cassandra Clare

Eind vorig jaar bracht fantasy queen Cassandra Clare ons het eerste deel in haar nieuwe serie ‘De laatste uren’. Dit voorjaar is het tweede deel ‘Ketting van ijzer’ uitgekomen en ik kan je zeggen: dit is smullen geblazen, wat een geweldig boek!

‘Alles lijkt goed te gaan in Cordelia’s leven: ze is verloofd met James, ze woont in Londen met haar vrienden en ze ziet haar vader binnenkort weer. Ook heeft ze Cortana, een legendarisch zwaard, in haar bezit. Maar schijn bedriegt: de verloving is een list, ze kan het zwaard niet aanraken zonder zich eraan te branden en er loopt een massamoordenaar rond die het gemunt heeft op de Schaduwjagers. Terwijl ze samen met haar vrienden jacht maakt op de moordenaar ontdekt Cordelia dat iedereen een geheim met zich meedraagt. Wie kan ze nog vertrouwen?’ (Uitgebracht door L.S. Amsterdam, vertaald door Lia Belt).

Afgelopen najaar verraste uitgeverij L.S.Amsterdam ons met een prachtige editie van het eerste deel van de nieuwe serie van Cassandra Clare ‘De laatste uren’. De uitgeverij besloot om het tweede deel ook uit te geven in een limited editie en wauw wauw wauw wat is deze mooi geworden! De voorkant glanst je tegemoet door het goudfolie. Daarnaast beschikt deze editie over een paar super toffe extra’s: een leeslint waardoor ezelsoren verleden tijd zijn, een mooie bandstempel, een extra hoofdstuk dat niet in de overige edities zit, Victoriaanse zwart-wit illustraties in het binnenwerk, een persoonlijk geschreven brief, character cards (onwijs mooi!) en een bookplate met een handtekening van Cassandra Clare. Gezamenlijk zorgt dit voor een editie die je niet snel zult vergeten, de perfecte omslag om een verhaal te huizen dat je van je sokken blaast.

In ‘Ketting van ijzer’ pakken we het verhaal op waar Clare ons heeft achtergelaten. Cordelia’s leven lijkt voor een buitenstaander perfect, ze gaat trouwen met James, heeft Cortana in haar bezit en haar beste vriendin Lucie is er voor haar door dik en dun. Althans dat lijkt zo. James is verstrikt in een duister web van zijn grootvader wat hem erg verdacht maakt, Cordelia kan haar zwaard niet aanraken zonder zich eraan te branden en ook de verloving is niet wat het lijkt. Genoeg voor onze schaduwjagers vrienden om zich zorgen over te maken. Clare steekt het boek meteen in met een spannend deel, een moord op een schaduwjager vindt plaatst in Londen. Vanaf dat moment kunnen de schaduwjagers niet meer alleen op jacht naar demonen. Terwijl dit gebeurt probeert Cordelia zich een weg te vinden door haar eigen uitdagingen in het leven. Ze heeft James gered van gevangenschap, maar daardoor is haar verloving een grote leugen. Lucie en Grace proberen samen Jesse terug te halen van de andere kant. En ook de andere personages worstelen zo met hun eigen verleden, heden en toekomst. Clare brengt ons dicht bij de personages in de buurt, het is echt weer alsof je met je goede vrienden op stap gaat. Je wordt deelgenoot gemaakt van hun moeilijke momenten, hun triomfen en kwetsbare momenten. Clare weet het als geen ander weer voor elkaar te krijgen om je met ieder personage een band te laten voelen. Je wilt weten hoe het met hen verder gaat.

‘Door de beeldende schrijfstijl van Clare voelt het alsof je met de personages zelf op pad bent!’

Vooral bij hoofdpersonage Cordelia weet de schrijfster dit goed voor elkaar te krijgen. In dit deel van de serie zien we een andere kant van Cordelia, een kwetsbare maar daarnaast ook onwijs sterke. De schaduwjager heeft te maken met flink wat bergen die ze moet verzetten om de wereld te redden en moet daarbij ook haar eigen leven op touw houden. Je voelt als lezer met haar mee doordat Clare haar gedachtes prachtig naar papier brengt. Iets dat ze overigens ook met verve doet bij de andere personages. Daarnaast brengt Clare met Cordelia weer een kick ass personage naar papier, want jeetje: deze dame weet hoe ze haar eigen boontjes moet doppen. Dat is ook een van de onderdelen waardoor dit verhaal voor mij erg sterk is. Het voelt rijk aan personages, vertelstijl maar ook zeker aan verhaalontwikkeling. De personages maken allemaal een mooie emotionele ontwikkeling door.

En dan hebben we het nog niet eens over Clare’s schrijfstijl gehad. Het mag na zoveel succesvolle boeken duidelijk zijn dat de hele fantasiewereld verslingerd is aan de schrijfstijl van Clare, en het is goed te begrijpen waarom. Clare brengt ons ook in dit verhaal wederom haar vlotte schrijfstijl, afgewisseld met prachtige gedetailleerde momenten die ze tot in de perfectie weet te beschrijven. ‘Ketting van ijzer’ speelt zich af in het Edwardiaanse tijdperk in Engeland, karakteristieken uit deze tijd weet de schrijfster prachtig naar papier te brengen, waardoor je haast het idee hebt dat je zelf door de straten loopt van Londen in deze tijd. Dit maakt dat het verhaal tot leven komt en je er echt in mee wordt gezogen.

‘Ketting van ijzer’ is een geweldig tweede deel van de serie dat zeker naar meer smaakt. Het is pakkend door de prikkelende verhaallijn, staat als een huis door de krachtige personages en is verslavend om te lezen door de mooie schrijfstijl van Clare. Een boek voor de echte schaduwjager fans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.