Recensie: ‘The Unbroken’, C.L. Clark

Een fantasiewereld die met veel precisie is opgebouwd, hedendaagse personages die grote groepen vertegenwoordigen en een verhaallijn die je op het puntje van je stoel houdt. Een omschrijving die helemaal past bij het debuut van C.L. Clark ‘The Unbroken‘. Tijd voor een recensie!

‘Touraine is a soldier. Stolen as a child and raised to kill and die for the empire, her only loyalty is to her fellow conscripts. But now, her company has been sent back to her homeland to stop a rebellion, and the ties of blood may be stronger than she thought. Luca needs a turncoat. Someone desperate enough to tiptoe the bayonet’s edge between treason and orders. Someone who can sway the rebels toward peace, while Luca focuses on what really matters: getting her uncle off her throne.
Through assassinations and massacres, in bedrooms and war rooms, Touraine and Luca will haggle over the price of a nation. But some things aren’t for sale.’
(Uitgegeven door Orbit books)

Wat een verhaal! Dat is het eerste wat ik dacht na het lezen van ‘The Unbroken’. C.L. Clark heeft een verhaal gecreëerd dat alles bevat wat je in een goede fantasy wilt hebben: actie, plottwisten en een mateloos interessante hoofdpersonages waar je al snel een band mee opbouwt.

In ‘The Unbroken’ maken we kennis met Touraine, een soldaat. Ze werd wegnomen van haar ouders op jonge leeftijd en sindsdien is ze opgeleid tot een soldaat die haar hele leven zal moeten strijden. Luca is een prinses die maar een doel voor ogen heeft, haar oom van de troon stoten. De twee bundelen hun krachten in wat een strijd voor hun leven wordt. Clark presenteert ons twee sterke jonge meiden, die niet wegdeinsen voor een gevecht om zo mensen te redden. Door het verhaal vanuit de alwetende persoon te beschrijven kom je dichtbij hen in de buurt en leer je meer over hun motieven. ‘The Unbroken’ is een soort militaire fantasy, waarin je vooral veel te lezen krijgt over de gevechten. Dat de schrijfster het voor elkaar heeft gekregen om in dit verhaal vol geweld toch je mee te nemen in het leven van de meiden, is ontzettend bewonderenswaardig.

‘Een boek waarin representatie als een rode draad door het verhaal loopt’

Clark zet een verhaal neer waarin representatie als een mooie rode draad door het boek loopt. In dit kick ass fantasy-verhaal is ruimte voor iedereen, huidskleur, sekse, voorkeuren, spelen geen rol. Clark zet daarmee een nieuwe toon in het genre en een voorbeeld voor nieuwe verhalen. Dat ze daarnaast ook nog eens over een prachtige beeldende schrijfstijl bezit, maakt dit boek helemaal compleet. Clark weet als geen ander hoe ze haar lezers mee moet nemen in het verhaal en ze vast moeten houden tot de laatste pagina. Het enige puntje dat ik bij dit boek heb is dat de worldbuilding in de eerste hoofdstukken enigszins complex in elkaar zit en dat enige achtergrond informatie zeker geen overbodige luxe was geweest. Dit maakt dat het begin ietwat lastig is om in te komen. Maar wie volhoudt stuit daarna op een verhaal dat je compleet van je sokken zal blazen!

‘The Unbroken’ is een uniek boek in het fantasy genre, dat je zal verrassen door de rijkheid van het verhaal, de representatie en de prachtige schrijfstijl van Clark!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.