Recensie: ‘Violet made of Thorns’, Gina Chen

Als er één boek is dat door de gehele bookstagram/booktok wereld wordt omarmd, dan is het de debuut fantasy ‘Violet made of Thorns‘ van Gina Chen wel. Tijd om het boek zelf te lezen en te kijken of het de hype helemaal waard is!

Violet is a prophet and a liar, influencing the royal court with her cleverly phrased—and not always true—divinations. Honesty is for suckers, like the oh-so-not charming Prince Cyrus, who plans to strip Violet of her official role once he’s crowned at the end of the summer—unless Violet does something about it. But when the king asks her to falsely prophesy Cyrus’s love story for an upcoming ball, Violet awakens a dreaded curse, one that will end in either damnation or salvation for the kingdom—all depending on the prince’s choice of future bride. Violet faces her own choice: Seize an opportunity to gain control of her own destiny, no matter the cost, or give in to the ill-fated attraction that’s growing between her and Cyrus.

Violet’s wits may protect her in the cutthroat court, but they can’t change her fate. And as the boundary between hatred and love grows ever thinner with the prince, Violet must untangle a wicked web of deceit in order to save herself and the kingdom—or doom them all.’ (Uitgebracht door Penguin Random House).

Spanning, worldbuilding en sterke personages: als je een fantasy liefhebber vraagt waar een goed boek aan moet voldoen, dan zullen deze drie onderdelen er zeker inzitten. Debutant in het fantasygenre Gina Chen weet deze drie ingrediënten voor een geweldige fantasy zeker te verwerken in haar verhaal en brengt ons meer! ‘Violet made of Thorns’ verrast en overtreft de verwachtingen helemaal. Ik kan je zeggen: ik ben zeker fan!

In ‘Violet made of Thorns’ maken we kennis met Violet, een ziener die in dienst staat van de koning. Ze spreekt voorspellingen uit over zijn toekomst (al dan niet waar, Violet houdt ervan om hier en daar een kleine leugen erin te verspreiden) en die van de mensen om hem heen. Als ze van hem de opdracht krijgt om in de toekomst van zijn zoon te kijken besluit Violet een gewaagde zet te doen. Ze besluit om een vloek uit te spreken over het liefdesleven van de prins, waarbij zijn keuze in de liefde allesbepalend zal zijn of deze vloek uitkomt of niet en hij daarmee het koninkrijk ten val brengt of in leven houdt. Chen brengt ons een pakkend hoofdpersonage dat niet bang is om voor wat opschudding te zorgen in haar koninkrijk, die strijd voor haar doelen en wensen. Maar ook een jong meisje dat zich mee laat slepen door de liefde en de omstandigheden om haar heen. Een personage dat mateloos interessant is doordat ze het hart op de tong heeft en haar mening niet onder stoelen en banken steekt. Chen tekent het verhaal van Violet op in de ik-vorm en brengt je zo dichtbij Violet in de buurt. We staan als een goede vriendin naast haar en leven met haar mee.

‘Een parel van een debuut!’

De manier van verhaalvertelling zorgt er tevens voor dat je mee wordt genomen in de wereld van Violet. Doordat je alles door de ogen van Violet ziet gebeuren maak je beetje bij beetje kennis met de fantasywereld die Chen heeft gecreëerd. Een wereld waar je in het begin wel even aan moet wennen, zoals in veel fantasy series. Het heeft wat tijd nodig om echt helemaal bekend te raken met alle termen en gebruiken in deze nieuwe wereld. De landkaart aan het begin van het verhaal maakt het iets makkelijker om je helemaal onder te dompelen in de wereld, maar iets meer uitleg aan het begin was zeker geen overbodige luxe geweest. Gaandeweg het verhaal wordt dit wel beter en halverwege had ik echt het idee dat ik goed in het verhaal zat. Dit is zeker toe te schrijven aan Chen’s schrijfstijl die mooi gedetailleerd is en je vast weet te pakken om je vervolgens niet meer los te laten. Haar pakkende, vlotte maar ook zeker gedetailleerde manier van schrijven maakt dat je omgevingen voor je ziet en haast het idee hebt dat je zelf door de straten loopt met Violet.

‘Violet made of Thorns’ is wat mij betreft de hype helemaal waard die de afgelopen tijd rondom dit boek is ontstaan. Het is spannend, prikkelend door de manier van verhaalvertelling en beschikt over een krachtig hoofdpersonage waar je vanaf de eerste pagina van gaat houden. Een pareltje van een debuut!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.