Recensie: ‘Witheet’, Jennifer L. Armentrout

Haar naam is al een tijdje onlosmakelijk verbonden met het fantasy genre. Als je een fantasy liefhebber vraagt naar zijn of haar favorieten dan staat een boek van Jennifer L. Armentrout daar vrijwel altijd in. Toch had ik nog geen boeken van haar gelezen, tot nu. Mijn eerste kennismaking met dit geweldige schrijftalent is met het boek ‘Witheet’ (uitgegeven door uitgeverij Zomer & Keuning) en boy oh boy, ik snap de populariteit helemaal! Het eerste deel van de Dark Elements serie is spannend, grappig en heerlijk romantisch!

De zeventienjarige Layla wil maar één ding: normaal zijn. Maar ze is allesbehalve normaal. Layla is half demon en half wachter, én ze heeft een bijzondere gave. Ze kan namelijk met een kus iemand vermoorden. Dit maakt haar anders dan de wachters bij wie ze is opgegroeid, die de opdracht hebben om de wereld demoonvrij te houden. Voor hen moet Layla haar demonische kant verbergen. Vooral voor Zayne, op wie Layla al een eeuwigheid een crush heeft. Dan ontmoet ze Roth, een knappe en mysterieuze demon. Ze voelt een connectie met hem en daarnaast is het hele niet-zoenengedoe geen probleem met hem, want Roth heeft geen ziel. Layla weet dat ze uit zijn buurt moet blijven, maar als ze ontdekt dat zij het middelpunt vormt van een duivels plan, moet ze Roth wel vertrouwen. Een deal met de duivel, is dat nou zo slim?

Fantasy boeken, ik heb er toch wel een zwak voor. Geweldig hoe schrijvers een eigen wereld weten te creëren met bijbehorende personages, snode plannetjes en geheimen. Schrijfster Jennifer L. Armentrout wordt al jaren geprezen om haar fantasy en NA boeken en ik kon dan ook niet wachten om te beginnen aan het eerste deel uit haar Dark Elements serie: ‘Witheet’. Een boek dat mij helemaal wist te pakken door de interessante personages, worldbuilding en krachtige verhaallijn. Fantasy liefhebbers opgelet want dit wordt een recensie waarbij de lofzang je om de oren vliegt: I loved it!

‘Witheet’ begint met een ijzersterk hoofdstuk waarin we meteen kennismaken met Layla. Ze is een opvallende verschijning met haar witte haren en grijze ogen. Wat veel mensen niet van haar weten is dat ze half demon en half wachter is. En dat is maar goed ook want demonen worden door de wachters beetje bij beetje meer uitgeroeid. Layla helpt de wachters daarbij, maar of ze daarmee het juiste doet? Die vraag zweeft door haar hoofd als ze de aantrekkelijke demon ‘Roth’ tegenkomt. Met Layla zet Armentrout een interessant personage neer om je mee te nemen in de wereld van de demonen en wachters. Layla is een krachtig meisje dat graag haar eigen boontjes dopt en die daarnaast over een fijn soort humor bezit waardoor ik meerdere malen met een glimlach de pagina’s omsloeg. De schrijfster heeft ervoor gekozen om je mee te laten kijken over de schouder van het hoofdpersonage waardoor het al snel voelt alsof je samen ten strijden gaat. Omdat Layla daarnaast nog niet alles weet over haar bestaan wordt de band tussen lezer en hoofdpersonage versterkt, je leert samen met haar over haar geschiedenis en wat dit betekent voor het heden. Je voelt daarbij haar worstelingen en zou het liefst tegen haar zeggen wat ze moet doen. Armentrout laat de connectie tussen de lezer en personage met iedere zin versterken. Het is dan ook een understatement om te zeggen dat ik dit boek niet los kon laten voordat het uit was.

‘Pakkend, interessant en zeer verslavend!’

De schrijfstijl van Armentrout is heerlijk vlot, met oog voor detail en doorspekt met humor. Een mooie combinatie die ervoor zorgt dat je vanaf de eerste pagina meteen in het verhaal zit. Haar worldbuilding maakt het af en zorgt ervoor dat je in een mum van tijd door het boek vliegt. Armentrout heeft er namelijk niet voor gekozen om een hele nieuwe wereld neer te zetten, maar breekt de grenzen van onze ‘eigen’ wereld open en speelt met het principe hel en hemel. Daarnaast duikt ze de mythologie in en werpt ze een blik op het eeuwenoude verhaal omtrent Lilith (een demonische vrouw uit de mythologie). Gecombineerd met het realistische aspect van onze ‘eigen’ wereld (zo zit er in het eerste hoofdstuk een demon in de McDonald’s), zorgt voor een krachtige manier van worldbuilding waar je als lezer helemaal in mee wordt genomen.

‘Witheet’ is een knaller van een begin van de ‘Dark Elements’ serie. De schrijfstijl is krachtig en helemaal in dienst van het verhaal, de personages zijn mateloos interessant en de verhaallijn verslavend. Ik kan niet wachten om de volgende delen ook te gaan lezen. Deel 2 Steenkoud, deel 3 Ademloos zijn ook in het Nederlands verschenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.