De wereld van sprookjes, spanning en chicklit’s

Met meer dan tweehonderd boeken op haar naam mag je haar toch wel een van de grote spelers van de Nederlandse jeugdliteratuur noemen. Marion van de Coolwijk schreef onder andere de goedverkopende serie Mzzlmeiden, waarmee ze haar naam definitief vestigde als jeugdboekenauteur. Marion’s geesteskinderen Joan, Hanna en Tanja hielden hun fans jaren in de ban met hun avonturen. Daarnaast nam Marion in 2005 de Olijke Tweeling serie over na het overlijden van Arja Peters. “Ik heb voor het kinderboeken genre gekozen omdat ik mijzelf nog steeds kinds voel,” aldus Marion. De voormalige docent was van jongs af aan al bezig met het schrijven van verhalen. Ze noemt het zelf puur geluk dat ze eruit is geplukt. “Ik wist dat ik gek was op schrijven en dat ik een rijke fantasie had. Ik had een aantal verhalen geschreven en ze gewoon opgestuurd naar uitgeverijen. Ze belden meteen op en toen moest ik kiezen.” Uiteindelijk is de Mzzlmeiden serie bij kinderboekenuitgeverij De Fontein ondergebracht.

Het schrijven van kinderboeken omschrijft Marion op de site van uitgeverij als een groot avontuur, omdat kinderen een grote fantasie hebben. Naast het schrijven van feel-goodboeken brengt Marion met haar, in afgelopen mei verschenen, boek Eruit! ook onderwerpen aan bod zoals vriendschap, homoseksualiteit en een negatief zelfbeeld. “Als ik begin aan een nieuw boek bedenk ik eerst de titel. Dan ga ik een conceptmap maken waar ik alle hoofdstukken op uitzet en het verhaal in kleine notities inzet. Daarna ga ik plaatjes knippen van de hoofdpersonen en schrijf ik hun karaktertrekken erbij. Dat papier bewaar ik, voor het geval ik een volgend deel schrijf. Als ik dit heb gedaan dan schrijf ik het verhaal in drie weken op.”

Marion is inmiddels een household name geworden in de jeugdliteratuur en heeft menig prijs op haar naam staan. Toch blijkt de bewegelijkheid van het genre ook een probleem te zijn voor de nieuwe generatie auteurs die vrijwel niet in de prijzen valt. “Het winnen van een prijs is zeker belangrijk, het is goed voor de boekverkoop en het levert je bekendheid op. De meeste auteurs in Nederland kunnen niet leven van hun schrijverij. Een prijs helpt ze dan zeker mee,” aldus Marion.

Jeugdboeken

De afgelopen jaren worden er ongeveer veertig miljoen boeken per jaar verkocht door boekhandels. Een belangrijk genre in het aantal verkochten boeken is jeugdliteratuur. Voornamelijk Dolfje Weerwolfje en Geronimo Stilton blijken het goed te doen onder kinderen van zeven tot vijftien jaar. We groeien op met boeken. We lezen op school, thuis, op vakantie en ga zo maar door. Jeugdliteratuur is dan ook een heel bewegelijke genre. Groeiende de vorige generatie op met de geesteskinderen van Annie M. G. Smith, Jip en Janneke, zo groeien ze nu op met de spannende weerwolfverhalen van Dolfje Weerwolfje en een oudere generatie met magieleerling Harry Potter

Wat was jullie favoriete kinderboek? Laat het weten bij het commentaar.

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.