Misdaadliteratuur: de spannende wereld van de geheim agenten, badguys en verleidelijke vrouwen

Het blijkt een echte succesformule, de Britse Ian Fleming veroverde de wereld met zijn geesteskind undercover agent James Bond. Om nog maar niet te spreken over de geroemde Britse schrijfster Agatha Christie die 66 detectiveromans op haar naam heeft staan, die ook in Nederland goed hebben verkocht. (Jaarlijks worden er 100.000 boeken van Agatha Christie verkocht) Daarnaast is één op de drie e-books in Nederland een spannend boek (GFK).

Maar ook Nederlandse schrijvers doen het steeds beter. “Het genre is in het algemeen heel populair. Het wordt door een breed scala aan mensen gelezen dat blijkt uit marktonderzoeken die zijn gevoerd. Misdaadliteratuur wordt gelezen door zowel jong als oud, vele regio’s in Nederland, laag opgeleid en hoogopgeleid. Je merkt dat het een breed lezers publiek heeft,” aldus Heleen Tersteeg coördinator onderzoeken van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

“Een tijdje geleden was true crime ook populair, een beetje zoals CSI”

Stichting CPNB verzorgt elk jaar in juni de Maand van het Spannende Boek. In deze maand wordt er door bibliotheken en boekhandels veel aandacht besteed aan het genre. “Toen wij begonnen met de Maand van het Spannende Boek, waren er maar een paar titels van Nederlandse auteurs die goed werden gelezen. In de loop van de 25 jaar zie je wel dat het genre in Nederland heel volwassen is geworden. Er zijn steeds meer Nederlandse auteurs gekomen die het heel goed doen. Het aantal titels van Nederlandse schrijvers wordt steeds meer in het genre. Je ziet nu veel meer balans tussen Nederlandstalig en vertaalde boeken. Daarnaast zien we dat in de afgelopen tien jaar de Scandinavische auteurs heel erg in opkomst zijn, naast de Nederlandstalige en de Engelstalige titels.”

In de top zestig van best verkochte spannende boeken in Nederland, over de periode mei 2013 tot april 2014, staat niemand minder dan Dan Brown aan de top met Inferno. Dit is al de derde keer dat Brown op nummer een staat. (Zo ook in 2005 en 2006) De top wordt aangevoerd door drie buitenlanders, maar op nummer vier staat Nederlands trots Saskia Noort met Debet. In elf jaar tijd is zij de enige Nederlandse auteur die de top van het spannende boek aanvoerde

De Engelstalige thriller blijft het door de jaren heen goed doen, deze maakte na een dip in 2012 een stijging in het jaar daarna. Nederland volgt Engeland op en Scandinavische spannende boeken staan op drie.

Wat is jou favoriete boek uit het genre misdaadliteratuur? Laat het weten bij het commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.