Oorlogen nemen een groot gedeelte van ons leven in. We komen ermee in aanraking door het nieuws, internet, maar ook door boeken. Vaak worden deze oorlogen aan de hand van gebeurtenissen schematisch weergegeven. Daarnaast heb je boeken die de effecten van de oorlog op bepaalde generaties beschrijven, zo ook bij het boek van Nancy Richler, de Oorlogsbruid. “Oorlogen zijn grote en traumatische gebeurtenissen die ons leven voorgoed veranderen. Ze veranderen de gedachten over jezelf en ga zo nog maar even door. Ik denk dat het een natuurlijk proces is voor een lezer en een schrijver om daar betekenis aan te geven. Om te begrijpen hoe deze gebeurtenissen zijn geweest en wat de gevolgen op lange termijn zijn,” aldus Richler over het genre oorlogsroman.
In de top zestig van het CPNB van deze week staat op nummer negen het boek ‘Oorlog en Terpentijn’ van Stefan Hertmans. Een roman over de ervaringen van Stefan’s grootvader in de oorlog. Hertmans staat al meer dan drieëndertig weken in de top zestig van best verkochte boeken van 2013 en 2014, de hoogste notering was op nummer drie. Daarmee is hij ook de enigste in de top zestig, een opvallend aspect aangezien er meer dan 41 miljoen boeken per jaar worden verkocht.
Sinds de 19de eeuw is het genre oorlogsroman een alleenstaand genre geworden. Als je kijkt naar de oorlogromans uit de 20ste eeuw dan draaien deze toch voornamelijk om de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog. Nu spelen actuele gebeurtenissen zoals de oorlogen met jihad strijders ook een steeds grotere rol. Uit onderzoek van Leesmonitor blijkt dat vooral mannen oorlogsboeken lezen.
Uit de top tien van boeken.com blijkt dat The Band Of Brothers nog steeds op nummer één staat. Dit is een meting die al meerdere jaren loopt. The Band of Brothers is een serie (die tevens ook verfilmd is voor een mini-serie) over soldaten in de Tweede Wereldoorlog uit de, inmiddels populaire, East Company. Maar ook meer autobiografische oorlogsromans zien we steeds vaker terugkomen. Schrijfster Esmeralda Kleinreesink, was officier in Afghanistan en schreef haar ervaringen op in het boek ‘Officier in Afghanistan.
Welke oorlogsroman staat bovenaan jou lijstje?