Amy Ewing: “Het idee voor ‘The Jewel’ ontstond tijdens het kijken naar de film Taken”

We maakten voor het eerst kennis met deze YA-schrijfster in 2016 toen in Nederland het boek ‘The Jewel‘ verscheen. Een debuut om van te dromen, lezers raakten er niet over uitgepraat. Inmiddels is deel 2 ook in het Nederlands verschenen en is Amy Ewing (!) druk bezig met het schrijven van een nieuw boek. Boekhopper interviewde haar over het schrijverschap, maar vooral over de fenomenale ‘The Jewel’ serie!

Hoe kwam je op het idee voor ‘The Jewel’ trilogie?
Ik raakte geïnspireerd door de film Taken, waarin Liam Neeson de hoofdrol vertolkt. In Taken zit een scène waarin zijn dochter (degene die daadwerkelijk wordt ontvoerd) op een podium wordt gezet, waarna rijke mannen op haar kunnen bieden om te dienen als een seksslavin. Terwijl ik die scène bekeek dacht ik: wat als een vrouw, in plaats van een man, deze meisjes zou kopen? Deze vraag leidde tot een vervolgvraag: waarom zou een vrouw een andere vrouw willen kopen? Zo ontstond het idee voor de veiling en begon het verhaal over Violet zich te ontvouwen.

Hoe heb je hoofdpersoon Violet vormgegeven?
Eigenlijk verscheen ze gewoon ineens. Ik baseer de personages nooit op mensen uit het echte leven. Ik heb altijd het gevoel alsof mijn personages een eigen leven leiden en dat ik te zien krijg wie ze zijn en wat ze meemaken. Wel zou ik zeggen dat Voilet en ik enkele overeenkomsten hebben, en ik voelde mij dan ook nauw met haar verbonden. Zeker omdat het verhaal vanuit haar perspectief wordt beschreven. Maar Voilet is wie ze is en ik heb het altijd als mijn taak gezien om ervoor te zorgen dat ze zo echt mogelijk over zou komen.

‘Garnett is gewoon ontzettend leuk’

Welk personage beschouw je als je favoriet?
Voor mij zijn dat zeker Garnett of de hertogin, en om totaal verschillende redenen. De hertogin heeft zoveel lagen, je weet nooit of je haar nou aardig moet vinden of moet haten. Ze heeft zoveel kanten dat het ontzettend spannend personage is om over te lezen, maar ook zeker om over te schrijven. En Garnett is gewoon ontzettend leuk. Hij is de bevoorrechte playboy met het hart van goud en brengt de broodnodige luchtigheid in het verhaal. Een novelle over hem schrijven, in zijn eigen stem, was een van de leukste ervaringen die ik tijdens het schrijven van deze serie heb gehad!

Van alle scènes die je hebt geschreven, welke was je favoriet?
Oh, dat is een makkelijke, de eerste keer dat Voilet naar The Cliff gaat in The White Rose. Ik heb het gevoel dat die scène het kloppende hart is geworden van de hele serie. Het blijft één van mijn favoriete scènes die ik ooit heb geschreven.

Zit er een boodschap in dit boek die je aan je lezers mee wil geven?
Ik hoop dat mijn lezers zien hoe belangrijk het is dat je zelf de baas bent over je lichaam. Voor mij is dat een fundamenteel recht dat niemand je mag afnemen. Ik heb geprobeerd om dit op verschillende manieren in het verhaal te verwerken, zodat de lezers ziet dat het niet alleen om Voilet en de andere surrogaten gaat, maar ook over Ash en zijn vrienden.

‘Ik zou helemaal niets aan dit verhaal veranderen’

Als je terugkijkt op de boeken, zijn er dan dingen die je zou hebben veranderd in het verhaal?
Helemaal niets! Wat ook wel een prettig gevoel is. Ik heb het gevoel dat ik het verhaal heb verteld dat in mij zat en smeekte om naar buiten gebracht te worden. Daarnaast had ik ook een geweldig team om mij heen dat ervoor heeft gezorgd dat de boeken die zijn gepubliceerd de beste versie van het verhaal zijn.

Ben je van plan om nog meer boeken over de personages uit ‘The Jewel’ te schrijven?
Als ik terug zou keren naar de wereld die ik heb gecreëerd in ‘The Jewel’ trilogie dan zou ik waarschijnlijk een prequel schrijven. Ik zou nog graag het verhaal van de hertogin uiteen willen zetten en willen vertellen hoe ze zo is geworden. Er zijn een hoop dingen met haar gebeurt toen ze zestien was, ik denk dat het ontzettend leuk zou zijn om haar verhaal nog een keer op papier te zetten.

Ben je alweer bezig met het schrijven van een nieuw boek?
Zeker! Ik werk nu aan een hele nieuwe serie. De naam van het eerste boek wordt ‘The Cerulean’ en komt volgend jaar februari uit. Ik ben echt heel enthousiast over deze serie. Het is een complexer verhaal dan ‘The Jewel’, met meerdere hoofdpersonen in drie verschillende landen, plus een heel nieuwe vorm van magie. Het was echt een uitdaging om te schrijven!

Als er een verhaal over jouw leven zou worden geschreven, wat zouden de titel en de verhaallijn dan zijn?
Hmmm, het verhaal zou waarschijnlijk gaan over een meisje dat moeite heeft om te vinden wat ze echt wil doen in het leven. Het was nooit mijn intentie om schrijver te worden, van jongs af aan heb ik altijd actrice willen worden. Er zijn een hoop ups and downs in mijn leven voorbij gekomen voordat ik mijn weg naar het schrijven van boeken vond. En nu kan ik mijn geen leven meer zonder voorstellen.

En de titel? Ik ben zo slecht in het verzinnen van titels. De titel voor het eerste boek ‘The Jewel’ heb ik ook niet uitgekozen, dat heeft mijn docent gedaan tijdens mijn opleiding. Misschien iets in de trant van ‘The Edge of Hope’, omdat ik soms het gevoel heb dat ik de hoop verlies en ik zo vaak heb gefaald voordat ik ben gekomen waar ik nu ben.

Benieuwd wat ik van de boeken van Amy Ewing vond? Lees hier mijn recensie over The Jewel en The White Rose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.