Bloggerslunch met Sarah Crossan + interview!

Afgelopen week won ze de dioraphte prijs, een prijs voor beste boek voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Ter eren hiervan organiseerde uitgeverij Pepperbooks een bloggerslunch. Boekhopper was erbij en stelde Sarah Crossan een paar vragen over haar boek EEN.

Of ik een hapje wilde eten met schrijfster Sarah Crossan. Daar hoefde ik niet lang over na te denken! Samen met zeven andere bloggers was ik afgelopen zaterdag bij de bloggerslunch van Pepperbooks. Sarah sprak uitgebreid over haar boek en na afloop van de lunch kon ik haar nog een paar vragen stellen.

 

Foto bron: Goodreads

Wat inspireerde je om dit boek te schrijven?
Het was de documentaire Joined for Life, dat het verhaal van de Siamese tweeling Abby en Brittany vertelt, waar ik door geïnspireerd werd. Het idee om voor altijd aan iemand vast te zitten fascineerde mij. Wat zou dat betekenen voor je eigen identiteit en privacy? Mijn eerste versie van dit boek schreef ik als een gewone roman. Maar na 30.000 woorden realiseerde ik dat dit niet de manier was om het verhaal te schrijven. Mijn redacteur raadde mij aan om opnieuw te beginnen en dat heb ik toen in de vrije versvorm gedaan. Doordat ik het uiteindelijk in de vrije versvorm had geschreven was ik ervan overtuigd dat het niet zou verkopen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Juist doordat ik zo trouw aan het boek bleef kreeg ik mooie reacties van lezers. Voor mij was dat wel een eyeopener, om te zien dat je niet een boek moet schrijven met in je achterhoofd het idee dat iets wel of niet gaat verkopen, maar je echt moet kijken naar het boek. Het moet uit je hart komen.

In het boek behandel je veel moeilijke thema’s maar toch is het geen zwaar verhaal geworden. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Ik vind het belangrijk dat een boek hoop geeft en iets luchtigs heeft ook al komen er moeilijke onderwerpen in voor. Ik wil tieners leren dat ook in de moeilijke tijden er altijd een lichtpuntje is. Dat probeer ik in al mijn boeken naar voren te laten komen.

Je krijg veel positieve reacties op dit boek, je hebt nu zelfs een prijs gewonnen in Nederland, had je dat ooit verwacht?
Ik herinner mij nog goed dat toen het boek klaar was en ik het naar mijn redacteur stuurde ik een excuus mail meestuurde voor het boek dat het uiteindelijk was geworden. Ik stelde zelfs voor om een ander boek te schrijven als deze niet goed zou zijn. Ik weet nooit of een boek het goed gaat doen. Als ik het inlever dan weet ik dat het het beste is wat ik kon doen.

In het dankwoord schrijf je dat je het een eer vond om dit boek te schrijven. Om erachter te komen wat het is om een individu te zijn maar ook hoe mooi het is om van iemand te houden. Was dat ook de boodschap die je hoopt dat je lezers uit dit boek zullen halen?
Dat zijn punten die voor mij heel belangrijk zijn, maar wat ik veel terug hoor is dat lezers eruit halen dat ze realiseren dat het niet erg is om anders te zijn dan de rest. Je kunt je niet echt met de Siamese tweeling identificeren maar wel met de dingen waar zij mee te maken hebben. Veel tieners voelen zich raar en zouden het liefst hebben dat niemand ze ziet. Dat hebben de hoofdpersonen in mijn boek ook en mensen herkennen zich daarin.

Ben je alweer bezig met het schrijven van een nieuw boek?
Ik heb een paar weken geleden mijn nieuwe boek Moonrise uitgebracht. Het verhaal speelt zich af rond de doodstraf. De broer van hoofdpersoon Joe krijgt de doodstraf, maar Joe heeft hem al tien jaar niet meer gezien. Om te proberen nog in contact met zijn broer te komen, verhuist hij naar Texas om erachter te komen wat er nou echt is gebeurd.

Als er een verhaal zou worden geschreven over jouw leven, waar zou het dan over gaan en wat zou de titel zijn?
Dat is wel moeilijk maar ik denk dat de titel zou zijn ‘Ups and Downs’. Zo is het leven en ik denk dat het daar dan ook over zou gaan. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de sociale media dan zie je vaak maar één kant van iemand, de kant die diegene zelf wil laten zien. Maar iedereen heeft zijn moeilijke periodes.

Dankjewel uitgeverij Pepperbooks voor de gezellig lunch! Benieuwd wat ik van EEN vond, ik schreef er een recensie over die je hier kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.