Chinouk Thijssen: ‘Ik heb dit verhaal achter elkaar doorgeschreven’

Chinouk Thijssen, een ware koningin op het gebied van YA-verhalen. Met haar boeken ‘Truth or Dance’ en ‘Break a Leg’ wist ze menig YA-liefhebber aan de pagina’s gekluisterd te houden met haar uber spannende verhalen. Dit jaar schrijft ze mee aan het geschenk voor de Boekenweek van Jongeren ‘3PAK’. Waarin ze ons het ijzingwekkende, spannende verhaal ‘You’re Next’ brengt. Tijd voor een interview met de schrijfster!

Chinouk Thijssen – Fotografie: Mark Uyl

Hoe is het verhaal ‘You’re next’ ontstaan?
“Het idee voor ‘You’re next’ kwam van een vakantie in Spanje. Ik denk dat ik daar zo’n 17 jaar geleden was en op de laatste dag brak er een storm uit en overstroomde het hotel en alles eromheen. Wij gingen natuurlijk weg, maar in mijn achterhoofd begon er al een ‘wat als’-vraag te ontstaan. Toen ik jaren later in Turkije was, zag ik de gameruimte en het binnenzwembad en dacht ik: wat een perfecte locatie voor een thriller. Die twee situaties heb ik samengevoegd en daar kwam toen nog een seriemoordenaar bij (niet in het echt, uiteraard). Toevallig ben ik pasgeleden in hetzelfde hotel in Spanje geweest als 17 jaar geleden. Erg leuk om terug te zien, helemaal nu 3PAK er is. Op de laatste dag was er deze keer ook een storm, maar minder erg dan de vorige keer.”

Hoe was het om een verhaal voor 3PAK te schrijven?
“In eerste instantie ging dit best moeizaam. Toen ik eenmaal het idee had uitgeschreven en wilde beginnen aan de eerste zinnen, lukte het niet zo goed. Elke eerste zin verwijderde ik weer. Opeens dacht ik aan hoeveel mensen mijn verhaal zouden gaan lezen, en toen bleef ik een beetje hangen op het idee dat het nu wel echt goed moest zijn. Daar blokkeerde ik even door, maar na een paar dagen kon ik dat gevoel opzijzetten en schreef ik achter elkaar door. Het is weer een echt Chinouk-verhaal geworden, denk ik.”

De spanning zit er bij het verhaal vanaf het eerste moment goed in, wat best lastig kan zijn in een kort verhaal, hoe heb je dat ervaren?
“Je hebt maar kort de tijd om het verhaal uit de doeken te doen, maar je hebt ook maar even om de doelgroep aan te spreken. Ik probeer altijd met wat spanning te beginnen; een belofte dat er meer gaat komen. Voor dit verhaal ben ik naar de kern gegaan. De seriemoordenaar wilde ik al meteen introduceren, al is het via een nieuwsbericht. Maar het moet ook weer niet te snel gaan, je moet ook de personages een beetje introduceren, al kun je in zo’n kort verhaal niet heel diep gaan natuurlijk. Ik denk dat ik het vooral op gevoel heb gedaan.

‘Het is weer een echt Chinouk-verhaal geworden’

Je hebt een fijne vlotte schrijfstijl, die helemaal tot zijn recht komt in 3PAK, hoe is het schrijfproces voor dit verhaal gegaan? 
“Ik had veel ideeën voor korte verhalen al op papier staan, dus ik dacht eigenlijk dat het wel heel makkelijk zou zijn. Ik hoefde alleen maar een hiervan uit te kiezen. Maar toen vond ik geen enkel idee meer goed genoeg en moest ik iets nieuws bedenken. Gelukkig gaat dit bij mij vaak heel snel. Dezelfde avond nog had ik al het idee voor ‘You’re next’ en kon ik beginnen aan het geraamte en de personages. Alles verliep best soepel, op het starten met schrijven na. Toen het eenmaal af was, voelde het wel als een hele overwinning, haha.”

Dit verhaal is een echt YA-verhaal, waar moet een goed verhaal voor jongeren voor jou aan voldoen?
“Ik denk dat het belangrijk is dat je personages hebt met wie jongeren zich kunnen identificeren, en daarbij een situatie die zomaar echt zou kunnen gebeuren. Het is een verhaal voor jongeren, dus dit moet je ook terugzien in de belevingswereld (zoals de denkwijze van de personages) en het taalgebruik.”

Wat is jouw favoriete jongerenboek en waarom?
“Dat zijn er best wel veel. Ik denk niet dat ik één favoriet heb, niet eens één favoriete auteur. Maar ik hou wel heel erg van de thrillers van Daniëlle Bakhuis. Ik denk dat haar boeken de jongeren heel erg aanspreken (en mij ook, haha).”

Als er een verhaal over jouw leven zou worden geschreven, wat zouden dan de titel en de verhaallijn zijn?
“Wat een goede vraag! Superleuk om over na te denken. Ik denk dat de titel zou zijn: Plottwist. Een verhaal over een meisje dat alles wilde worden behalve een schrijfster, en alles wilde behalve voor grote groepen spreken. En nu is de combinatie van precies die twee dingen haar fulltimebaan.”

Ben je alweer bezig met een nieuw verhaal en kun je ons daar al iets over vertellen?
“Ik heb in de tussentijd een boek geschreven voor een jongere doelgroep, dat ik op dit moment aan het herschrijven ben. Binnenkort kan ik daar meer over vertellen. En dit najaar staan nog twee YA-boeken op de planning om aan te beginnen. Het worden in elk geval weer Chinouk-thrillers.”

Chinouk’s verhaal in 3PAK ‘You’re Next’

Farah genit van een strandvakantie, totdat in het hotel een meisje wordt neergestoken. Een briefje met ‘You’re next’ verandert de stemming definitief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.