Floor van het Nederend: ‘Het is leuk dat je zelf mag bepalen hoe alles eruit komt te zien’

De Boekenweek voor Jongeren is in volle gang en deze week is extra feestelijk. In 3PAK*, het geschenk dat in de Boekenweek voor Jongeren uitgedeeld wordt aan jongeren in de bovenbouw, wordt dit jaar namelijk geschiedenis geschreven. Het is voor het eerst dat een graphic novel in het catchy schriftachtige boekje verschijnt. En wat voor een graphic novel! Schrijver en rapper Pepijn Lanen en illustrator Floor van het Nederend sloegen de handen ineen en creëerde het verhaal ‘De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm’. Tijd om de illustrator te vragen naar deze nu al iconische graphic novel!

Floor van het Nederend
Foto gemaakt door: Klaas Hendrik Slump

Het verhaal ‘De afzat-knalavonturen van Faber Wilhelm’ gaat de geschiedenis in als de eerste graphic novel in een 3PAK, hoe was het om dit verhaal voor 3PAK te illustreren?
“Echt een grote eer natuurlijk!’

Jouw illustraties brengen het verhaal echt tot leven, hoe zag het creëer-proces van deze graphic novel eruit?
“Dankje! Het verhaal bestond al, het komt namelijk uit een boek van Pepijn Lanen (Sjeumig). Voordat we zelf een hele graphic novel gingen maken hadden we eerst een korte strip uitgeprobeerd, dat was een opzet voor Faber Wilhelm. Voor 3PAK hebben we dit verder uitgewerkt en de strip afgemaakt.’

Wat maakt illustreren, het maken van deze graphic novel, voor jou leuk?
‘Ik vind het super leuk om te tekenen. Je bent super vrij en mag zelf bedenken hoe alles eruit komt te zien. Bij het verhaal van Pepijn, dat ik meteen al heel erg grappig vond toen ik het las, was het heel makkelijk om iets erbij te bedenken.”

Wat hoop je dat de lezer uit het verhaal haalt? Zitten er boodschappen verborgen in je illustraties waarvan je hoopt dat de lezer ze opmerkt?
“Ik hoop vooral dat de lezer het grappig vindt en zich kan vinden in de illustraties. Omdat het verhaal al bestond en de tekeningen er later bij kwamen hoop ik dat het toch een mooi geheel is geworden. Verborgen boodschappen zitten er niet in, maar de tekeningen zijn mijn persoonlijke ervaringen van hoe ik de personages en situaties voor me zag. Ik hou van fantasy zoals ‘Lord of the Rings’ en dergelijke, dat soort herbergen en ridders teken ik nooit maar konden in dit verhaal mooi terugkomen.”

Wat is jouw favoriete jongerenboek/graphic novel?
“Op het moment lees ik In Hollandia Suburbia van Guido van Driel, dat is een heel erg leuk verhaal en echt super mooi getekend/geschilderd.”

“Het is echt een grote eer om de eerste graphic novel voor 3PAK te maken”

Als er een verhaal over jouw leven zou worden gemaakt, wat zouden dan de titel en de verhaallijn zijn?
“Oeff moeilijk, ik denk iets over mij, mijn vriendin en onze kat..?”

Ben je alweer bezig met een nieuw werk? En zo ja, kun je daar al iets over vertellen?
“Jazeker, op het moment werk ik met het duo Wanderwelle aan een graphic novel die als het goed is volgend jaar uitkomt, genaamd De Duizendpoot.”

*3PAK is een geschenkbundel met korte verhalen van vier topauteurs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands aan jongeren in de bovenbouw. Dit jaar schreven Daniëlle Bakhuis, Pepijn Lanen & Floor van het Nederend en Johan Fretz de verhalen voor 3PAK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.